IŞİD Türkiye'den sızdı iddialarına yalanlama

Suriye'nin Türkiye sınırındaki Tel Abyad ilçesinde, PKK'nın Suriye uzantısı PYD güçlerine saldıran DAEŞ militanlarının Suriye toprakları içinden sızdığı ortaya çıktı

Google Haberlere Abone ol
IŞİD Türkiye'den sızdı iddialarına yalanlama

PKK'nın Suriye uzantısı PYD kontrolündeki Tel Abyad ilçesine saldıran DAEŞ'in bölgeye Fırat'ın batısından ve ilçenin güneyinden girdiği bildirildi.

AA muhabirinin yerel kaynaklardan aldığı bilgiye göre, Suriye'nin Türkiye sınırında Rakka vilayetine bağlı Tel Abyad ilçesinde, terör örgütleri DAEŞ ve PYD arasındaki çatışmalar, DAEŞ'in yaklaşık 50 militanının etkisiz hale getirilmesiyle büyük ölçüde sona erdi. Ancak, Aruz köyü ve ilçe merkezi arasındaki mıntıkada, Suluk beldesi ve Hamamtürkmen köyünde halen silah sesleri duyuluyor.

PYD'nin yaklaşık 8 aydır kontrolünde olan ilçeye, geçen cumayı cumartesiye bağlayan gece, Suriye'de çatışmaları sonlandırmayı amaçlayan kısmi ve geçici ateşin yürürlüğe girmesinin ardından saldırmaya başlayan DAEŞ, kısa süreliğine ilçenin yarıdan fazlasını ele geçirmişti.

Şiddetli çatışmalar sırasında ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri ilçedeki DAEŞ hedeflerini bombalamış, bunun üzerine PYD ilçede yeniden hakimiyeti sağlamıştı. DAEŞ'in ani saldırısı karşısında kontrolü kaybeden PYD yöneticileri militanların ilçeye Türkiye'den sokulduğunu iddia etmişti.

Ancak yerel kaynaklar, örgütün ilçeye yaklaşık bir aydır Fırat nehrinin batısından ve Tel Abyad'ın güneyindeki Ayn İsa beldesinin karşısında, DAEŞ’in kontrolündeki Şeyh Hasan bölgesinden sızdığı bilgisini verdi. Kaynaklar, "Örgütün saldırısı bir günlük süreçle sınırlı değil. DAEŞ militanları, uzun zamandır parça parça bölgeye girdi" diye konuştu. DAEŞ'in Kobani'de (Ayn el-Arab) olduğu gibi Tel Abyad'da da Kürt kökenli mensupları olduğunu ifade eden kaynaklar, örgütün saldırı için bir ayı aşkın süredir hazırlık yaptığını savunarak, saldırıda bazı "uyuyan hücre"lerin de rolü oynamış olabileceğine işaret etti.

PYD, geçen yıl haziran ayında ABD'nin yoğun hava desteğiyle ilçeyi DAEŞ'ten almış, ardından buradaki çok sayıda Arap ve Türkmeni zorunlu göçe tabi tutmuştu. Uluslararası Af Örgütü 13 Ekim 2015'te yayımladığı raporunda PYD'nin Suriye'nin kuzeyinde Türkmen ve Arap sivillerin yaşadığı bölgelerde insan hakları ihlalinde bulunduğunu ve savaş suçu işlediğine dikkati çekmişti.

Suriye İnsan Hakları Örgütü (SNHR) de 18 Ocak'ta yayımladığı raporda, PYD'nin rejim güçlerinin 2012'de çekilerek örgüte "bıraktığı" ülkenin kuzey ve kuzeydoğusunda şimdiye kadar birçok "etnik temizlik amaçlı katliam" yaptığını raporlaştırmıştı.

Yorumlar