İran Suriye'den çekilirse ABD üssü kapanacak

Tahran destekli milsilerin Suriye’nin güneyini terk etmesi karşılığında Esad rejiminin sınırları denetimine almasına ilişkin İsrail-Rusya anlaşmasının ardından Moskova yönetimi, şimdi de ABD ile mutabakata varmaya hazırlanıyor.

Google Haberlere Abone ol
İran Suriye'den çekilirse ABD üssü kapanacak

Londra merkezli Arap gazetesi Eşark El Evsat’a bilgi veren diplomatik kaynaklar, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı David Satterfield’in Rus ve Ürdünlü yetkililere “İran çekilsin biz de Tanf’taki Amerikan üssünü kapatalım” önerisinde bulunduğunu söyledi. İranlı milislerin Ürdün sınırından 20-25 kilometre kadar geri çekileceğini ve Tanf’taki muhaliflerin silahlarını Ruslara teslim ederek İdlib’e gideceğini aktaran kaynak, Pentagon’a ait askeri üssün kapatılarak Ürdün sınırının kontrolünün yeniden Esad rejimine geçeceğini ifade etti. 

KOMİSYON KURULACAK

Ülkenin güneyine Rus askeri polisi konuşlandırılacağını kaydeden kaynak, tüm bu maddelerin uygulanması için Moskova ile Washington arasında  komisyon tipi ortak bir kontrol mekanizması oluşturulacağını dile getirdi.

Esad 3 milis grubunu lağvetti

Suriye’nin güneyinin İran destekli milislerden arındırılması karşılığında Deraa ve Kuneytra’ya operasyon düzenlemesine yeşil ışık yakılan Esad rejimi, iyi niyet göstergesi olarak mezhepçi milisleri lağvetti. Rejime yakınlığıyla bilinen Al Masdar’ın haberine göre Şam yönetimi, Ulusal Savunma Güçleri (NDF), Suriyeli Denizciler ve Askeri Kalkan Güçleri isimli grupların varlığına son verildi. 

Yorumlar