Halep'te kuşatma kısmen kaldırılıyor

Ateşkes sonrası Halep'e yardım TIR'larının girişine izin vermeyen rejim güçleri, BM'nin baskıları üzerine şehrin ana ikmal yolundaki kuşatmayı kaldırıyor

Google Haberlere Abone ol
Halep'te kuşatma kısmen kaldırılıyor
Birleşmiş Milletler, 48 saattir Türkiye-Suriye sınrındaki ara bölgede bekleyen 40 kamyon insani yardımın geçişine izin vermediği için rejimi eleştirdi. BM, yardımların geçeceği yolun güvenli hale getirilmesini talep ederken, Rusya rejimin Halep'e ana ikmal hattı olan Kastillo Yolu'ndan çekilmeye başladığını açıkladı. 

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın ateşkes çerçevesinde Suriye'ye yardım girişlerine izin vermediği için rejimi eleştirmesinin ardından 20 kamyonun Suriye tarafına geçti.  BM İnsan Yardım Misyonu Başkanı Jan Egeland, "20 kamyon. Türk sınrından geçti. Şu anda Türkiye-Suriye sınırındaki tampon bölgedeler. 48 saattir sınırda bekliyorlar. Bir dakikada harekete geçebilirler" dedi. 

BM'DEN REJİME TEPKİ

Öncesinde BM Cenevre Ofisi'nde basın toplantısı yapan Mistura rejime eleştiriler yöneltmişti.  ABD ve Rusya'nın anlaşmasıyla yürürlüğe giren ateşkesin ardından, BM'nin yardım tırlarının başta Halep'in doğusu olmak üzere, Suriye'de acil yardım bekleyen bölgelerine gitmek için hazır olduğunu söyledi.

De Mistura, "BM, gitmek için hazır. Bu bölgelere ulaşmak için Suriye hükümetinden beklediğimiz nihai izin, mektup henüz elimize ulaşmadı. Bu bir gerçek. Bilhassa esef verici bir durum bu, çünkü zaman kaybediyoruz. Bugünlerde çatışma olmadığı için normalde izinlerin alınıp, insani yardım konvoyunun hareket etmiş olması lâzımdı" diye konuştu.

BM'nin yanı sıra, Rusya'nın da Suriye hükümetinin BM konvoyu için hâlâ izinleri çıkarmaması nedeniyle büyük hayâl kırıklığı yaşadığını aktaran de Mistura, Türk makamlarının ise konvoyun Suriye ulaştırılması için "son derece büyük bir iş birliği içinde olduğunu" belirtti. De Mistura, BM yardım tırlarından oluşan konvoyun, Türkiye-Suriye sınırındaki tampon bölgede beklemeye devam ettiğini ifade etti.

CİLVEGÖZÜ'NDE BEKLETİLİYORLAR

Suriye'de ateşkes ilânının ardından Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan çıkış yapan 40 yardım tırı, şoförlerin can ve mal güvenliği tehlikesi taşıdığı gerekçesiyle bekletiliyor.

BM tarafından, ateşkes ilânının ardından Halep'e gönderilmek amacıyla Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan Suriye tarafına geçiş yapan 40 yardım tırı, Türkiye-Suriye sınır bölgesindeki aktarma alanında. Şoförlerin can ve mal güvenliği tehlikesi taşıdığı gerekçesiyle bekletilen tırlarla ilgili görüşmeler sürüyor. BM yetkilileri, Suriye rejiminden yardım tırlarının geçişi için garanti istedi.


Rusya da Halep'in 'can damarı' sayılan ana ikmal hattı Kastillo Yolu'ndan rejim güçlerinin çekileceğini açıkladı. Rus Ordusu yetilisi Vladimir Savçenko, basın toplantısında yaptığı açıklamada "Suriye silahlı kuvvetleri kendi yükümlülüklerini yerini getiriyor ve Kastillo yolundaki askeri teçhizatı çekiyor" dedi. 

ATEŞKES UZATILDI

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye'de ilân edilen 7 günlük ateşkesin 48 saat uzatılması konusunda anlaşmıştı.

Yorumlar