Halep'i bekleyen büyük tehlike

Suriye'de muhaliflerin kontrolünde bulunan Halep'in doğu mahallelerinde yardım kuruluşlarına ait gıda depolarının vurulması yeni bir açlık tehlikesini gündeme getirdi

Google Haberlere Abone ol
Halep'i bekleyen büyük tehlike

Suriye rejiminin uyguladığı abluka ve yoğun bombardımanlara maruz kalan Halep'in doğu mahallelerinde, bombalardan kurtulmayı başaran sivilleri açlık tehlikesi bekliyor.

Son saldırılarda özellikle gıda maddelerinin bulunduğu depoların vurulmasıyla birlikte, yaklaşık 4 aydır abluka altında tutulan 300 bin nüfuslu Halep'in doğu mahallelerinde "açlıktan ölümlerin" yaşanabileceğinden endişe ediliyor.

Kızılay ile bölgede etkin olan yerel yardım kurumlarına ait gıda depolarının vurulmasının ardından, dükkanlarda rafların boşaldığı, çalışır durumda sadece iki veya üç ekmek fırınının kaldığı belirtiliyor. Bölgede ayrıca fırınlar ile ısınmada kullanılan benzin ve mazotta da benzer sıkıntıların yaşandığı ifade ediliyor.

AA muhabirine konuşan Halepliler, ölümün kol gezdiği kentte, bombaların öldürmediği insanları açlığın öldürebileceğini söyledi.

PİYASADA NE BENZİN NE DE MAZOT KALDI

Halepli Ebu Mustafa, kentin doğu mahallelerinin 4 aydır abluka altında olduğunu hatırlatarak, "Piyasada ne benzin ne de mazot kaldı. Maaşımızın 50 dolar, yakıtın litresinin ise 3 dolar olduğu günleri dahi arar olduk." dedi.

En temel ihtiyaçlardan biri olan ekmeğe ulaşmanın bile çok zor olduğunu dile getiren Ebu Mustafa, "Bir aile, üç günde bir, içinde 6 somun olan bir poşet ekmeği 1 dolar karşılığında satın alabiliyor. Bu durumda kişi başına üç gün için sadece bir somun ekmek düşüyor." diye konuştu.

Ebu Mustafa, okullar, yardım malzemelerinin saklandığı depolar ve aşevlerinin savaş uçakları tarafından hedef alındığına dikkati çekerek, bir kilogram unun fiyatının 6 dolar, kırmızı etin ise 44 dolar olduğunu, yeşilliğin ise artık kendileri için hayal haline geldiğini sözlerine ekledi.

YARDIM MALZEMELERİ ABLUKANIN İLK 3 AYINDA TÜKENDİ

Yardım kurumlarında görevli aktivist Abdulhadi Hallabu ise bölgeye ulaşan yardım malzemelerinin yetersiz kaldığını belirtti.

Hallabu, "Bölgeye ulaşan yardım malzemeleri ablukanın ilk 3 ayında tükendi. Burada durumun gerçekten kötü olduğu ve günden güne daha da kötüleşeceği bir sır değil." dedi.

Gıda maddelerinin tutulduğu depoların vurulmasının zaten zor olan hayat şartlarını daha da kötüleştirdiğini kaydeden Hallabu, "Kuşatma altındaki Halep'te gıda maddeleri gerçekten çok pahalı. Bir kişinin ailesinin asgari beslenme şartlarını sağlaması için en az günlük 20 dolara ihtiyacı var." diye konuştu.

Birleşmiş Milletler, önceki hafta yaptığı açıklamada Halep'in doğu mahallelerinde bulunan depolarının boşaldığını, kuşatma altındaki kentin doğusuna ulaşamadıklarını duyurmuştu.

Suriye'de muhaliflerin kontrolünde bulunan yaklaşık 300 bin kişinin yaşadığı Halep'in doğu mahalleleri 4 Ekim'den bu yana rejim güçlerinin kuşatması altında tutuluyor.

Suriye Geçici Hükümeti Sağlık Müdürlüğü verilerine göre Halep'in doğu mahallelerine yönelik kasım ayının ortalarında artan bombardımanlarda 500'den fazla Suriyeli yaşamını yitirdi, bin 800 kişi yaralandı.

Yorumlar