Esad dışında kimse Rusya'ya inanmıyor

Rusya'nın Suriye'de ateşkes sağlanması önerileri ABD, Muhalifler ve Türkiye tarafından inandırıcı bulunmadı. ABD, 'lafa değil eylemlerine bakacağız' dedi

Google Haberlere Abone ol
Esad dışında kimse Rusya'ya inanmıyor

Son Haberler Logo

Rusya'nın Suriye'deki iç savaşta yeni bir ateşkes sürecine girilmesi için ABD'ye sunduğu plan inandırcı bulunmadı. ABD, Türkiye ve muhalifler Rusya'yı inandırıcı bulunmadı. Türkiye, Rus saldırıları durmadığı müddetçe ateşkesten söz etmenin imkansız olduğunu açıkladı. ABD ise Rusya'nı sözlerine değil eylemlerine bakacaklarına söyledi. Muhalifler, Rusya'nın sadece oyalma taktikleri uyguladığına inanıyor.

Beyaz Saray, Suriye’de bir hafta içinde çatışmaların durdurulması yönünde Uluslararası Suriye Destek Grubu’nun Münih toplantısında aldığı kararın “önemli bir adım olduğunu ancak şimdi tarafların sözlerini tutacak eylemlerde bulunmaları gerektiğini” bildirdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Eric Schultz, ABD başkanlık uçağı Air Force One’da verdiği brifingde, gazetecilerin Münih’te varılan anlaşmaya ilişkin sorularını yanıtladı.

Suriye'de çatışmaların durdurulmasının önemli olduğunu ancak barış görüşmelerinde önlerinde yapmaları gereken çok fazla şeyin bulunduğunu belirten Schultz, “Bu önemli bir adımdı ancak iş daha bitmedi” ifadesini kullandı.

Schultz, ilerleyen günlerde tarafların anlaşma kapsamında atacakları adımları izleyeceklerine vurgu yaparak, “Gelecek günlerde kelimelere değil, tüm tarafların verdiği sözleri yerine getirmeye hazır olduğunu gösterecek eylemlere bakacağız” diye konuştu.

"RUSYA İNSANLIK DRAMINDA PAY SAHİBİ"

Bir soru üzerine Rusya’nın müzakerelerde olumlu rol oynamasına rağmen Suriye’de yaşanan insanlık dramında pay sahibi olduğunun altını çizen Schultz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Rusya’nın Suriye’de sahada ve havadan yıkıcı bir rol oynadığını görüyoruz. Onların insani krizde payı olduğunu düşünüyoruz ve Rusya, DAEŞ militanlarının sayısının çok az olduğu ya da neredeyse hiç olmadığı alanlara saldırıyor. Onlar için DAEŞ’in peşinden gitme kılıfını kullanarak Suriye’de mezhepsel iç savaşa daha da müdahil olmalarını durdurma zamanı.”

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 17 ülke ve 4 uluslararası kuruluştan oluşan Uluslararası Suriye Destek Grubu, Münih kentinde yaptıkları toplantıda Suriye’de bir hafta içinde çatışmaların durdurulması ve kuşatmaların sonlandırılması kararlarını içeren anlaşmaya varmıştı.

ÇAVUŞOĞLU: RUS SALDIRILARI DEVAM EDERSE OLMAZ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya'nın Suriye'deki bombardımanları devam ettiği sürece ateşkesin olmayacağını söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Uluslararası Suriye Destek Grubu'nun bugün yayımladığı bildirinin Suriye'deki sorunun çözümü yolunda önemli bir fırsat olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Bu bildiriyle Cenevre görüşmelerini engelleyen hususlar tespit edilmiş, siyasi sürecin önünü açmak için bir fırsat yakalanmıştır. Önemli olan bu fırsatın kullanılması, hava saldırılarının durdurulması, sivillerin hedef alınmaması ve insani erişimin sağlanmasıdır" şeklinde konuştu.

Daha önce Suriye konusundaki müzakerelere Rus saldırıları devam ettiği için ara verildiğini hatırlatan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rusya'nın saldırılarına dün akşam Azez'de devam ettiğini belirtti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Rusya saldırılarını devam ettirirse, çatışmalar durmaz, insani yardımlar ulaşmaz" şeklinde konuştu.

MUHALEFET DE İNANMIYOR

Suriyeli muhalifler de Rusya'nın ateşkes önerisinde samimi olmadığını, bu nedenle ateşkesin sağlanabileceğinden umutlu olmadıklarını belirtti. Samimi bir ateşkesin derhal başlaması gerektiğini belirten muhalifler, Rusya'nın 1 Mart'a kadar beklemesini 'oyalama' taktikleri olarak yorumluyor.

ESAD: SURİYE'NİN TAMAMINI GERİ ALACAĞIM

Öte yandan, Rus medyasına konuşan Beşar Esad ise, Suriye'nin tamamını muhaliflerden geri alacağını savundu. Esad, aynı konuşmasında Türkiye ile Suudi Arabistan'ın Suriye'yi işgal etmeyi planladıklarını savundu.

ABD: ESAD KANDIRILMIŞTIR

Esad'ın Suriye'yi tamamen geri alacağı yönündeki açıklamasına ABD'den 'birileri tarafından kandırılmıştır' şeklinde cevaplandı.

 

 

Yorumlar