Esad da muhalifler de federasyona karşı

Cenevre'de bir araya gelen Şam yönetimi ve muhalifler, federasyon konusunun konuşulmaması konusunda hemfikir

Google Haberlere Abone ol
Esad da muhalifler de federasyona karşı

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilci Staffan de Mistura, hem Suriyeli muhaliflerin hem de rejimin Suriye'nin birliği, toprak bütünlüğü ve federalizmin konuşulmaması konusunda prensipte anlaştıklarını söyledi.

De Mistura, Cenevre'deki Suriye görüşmeleri kapsamında Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) heyeti ile bir araya geldi.

Görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan de Mistura, MYK heyeti ile oldukça kapsamlı ve verimli bir görüşme yaptığını ifade etti.

Dariyya'ya insani yardım ulaştırılması ve tutukluların serbest bırakılması konusunda rejim heyeti ile görüşmeye devam ettiğini söyleyen de Mistura, "Hükümet tarafından tutuklanan kişilerin sayısı oldukça fazla. (Muhaliflerce) kaçırılan kişiler de çok ama aradaki fark çok büyük" dedi.

ANLAŞTIKLARI NOKTALAR VAR

Taraflar arasındaki görüş ayrılıklarının hala büyük olmasına rağmen tarafların bazı konularda anlaştığına dikkati çeken de Mistura, şöyle devam etti:

"(Rejim ve muhalifler) Suriye'nin birliği, toprak bütünlüğü ve federalizmin konuşulmaması konusunda prensipte anlaşıyorlar ayrıca azınlık ve çoğunluk, sınırların bütünlüğü gibi konular da var. Görmemiz gereken şey ise siyasi geçiş konusunda uzlaşma."

De Mistura, MYK heyetinin siyasi geçiş sürecine ilişkin BM'ye detaylı öneriler sunduğunu ve sunulan önerilerin detaylı bir şekilde hazırlanmasından etkilendiğini belirterek, bu teklifleri dikkatli bir şekilde inceleyeceklerini ifade etti.

Yorumlar