Dünya Doğu Guta'ya sessiz, BM ise açıklamalarla yetiniyor

Beşşar Esed rejiminin Doğu Guta'da yıllardır devam ettirdiği katliamı son günlerde hızlandı. Sadece son bir hafta içinde 200'e yakın sivil bombadırmanlarla katledildi. Uluslararası kamuoyu ise duruma sadece seyirci kalıyor. Duruma müdahil olması gereken BM ise sadece açıklamalarıyla yetiniyor.

Google Haberlere Abone ol
Dünya Doğu Guta'ya sessiz, BM ise açıklamalarla yetiniyor

Birleşmiş Milletler (BM), Suriye'nin Doğu Guta bölgesinde artan çatışmalar ve siviller üzerindeki yıkıcı etkisinin "alarm verici" olduğunu bildirdi.

BM Genel Sekreter Sözcülüğünden yapılan açıklamada, Genel Sekreter Antonio Guterres'in, hava saldırılarına ve bombardımana maruz kalan 400 bin sivilin durumundan derin endişe duyduğu aktarıldı.

Rejimin kuşatması nedeniyle Doğu Guta'da sivillerin son derece zor koşullarda yaşadığı ve yetersiz beslenme tehlikesi altında olduğu ifade edilen açıklamada, pazartesi gününden bu yana 13'ü çocuk 100'den fazla kişinin hava saldırıları ve bombardıman nedeniyle hayatını kaybettiği belirtildi.

Doğu Guta'da 700 kişinin tıbbi tahliyeye ihtiyacı var

Bölgede 5 hastane ve sağlık merkezinin hava saldırılarında hedef alındığı duyurulan açıklamada, 700 kişinin tıbbi tahliyeye ihtiyaç duyduğu vurgulandı.

Doğu Guta'dan Şam'a yönelik topçu atışlarının olduğu kaydedilen açıklamada, Doğu Guta'nın Astana'da varılan anlaşma çerçevesinde çatışmasızlık bölgeleri içinde yer aldığı hatırlatıldı.

Açıklamada tüm taraflara insani yardımların ve tahliyelerin yapılabilmesi için ateşkes çağrısında bulunuldu.

Açlık ve bulaşıcı hastalık uyarısı

BM Genel Sekreter sözcülerinden Farhan Haq ise pazartesi günkü açıklamasında, 69 sivilin aşırı derecede yetersiz beslenme riskinin, 127 çocuğun ise hayati tehlikesinin olduğunu söylemişti. Haq, tüberküloz, tifo ve uyuz gibi bulaşıcı hastalıkların görülmeye başladığını, aşıların tükenmesi nedeniyle 600 çocuğun tehlike altında olduğunu ifade etmişti.

Muhaliflerin kontrolünde bulunan Doğu Guta'da yaklaşık 400 bin sivil yaşıyor. Doğu Guta, Astana anlaşmalarında gerginliği azaltma bölgesi ilan edilmişti ancak Rusya'nın garantörlüğünü üstlendiği Esed rejimi, geçen yıl nisan ayından itibaren bölgeye yönelik ablukasını yoğunlaştırdı ve son aylarda saldırılarını şiddetlendirdi. İnsani krizin derinleştiği bölgede, yüzlercesi acil durumda binlerce hasta sivil tahliye edilmeyi bekliyor. Bunların birçoğu çocuk veya ileri evre kanser hastası. Doğu Gutalı çok sayıda bebek ve çocuk açlık ve ilaçsızlık yüzünden yaşamını yitirdi.

ABD'DEN AÇIKLAMA

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, "Doğu Guta'da yaşananlardan dolayı derin kaygı duyuyoruz." dedi.

Nauert, basın toplantısında Beşşar Esed rejiminin Doğu Guta'da gerçekleştirdiği saldırılara ilişkin açıklama yaptı. Sözcü, "Doğu Guta'da yaşananlardan dolayı derin kaygı duyuyoruz. Son raporlar gösteriyor ki hava saldırıları doğrudan hastaneleri ve sivillerin olduğu bölgeleri hedef alıyor, bunun sonucunda ise son 48 saat içerisinde yüzden fazla kişi hayatını kaydetti." diye konuştu.

Saldırıların son günlerde daha da arttığını belirten Nauert, "Esed rejimi kuşatma altına alarak insanları açlık sınırına iten bir taktik uyguluyor ve bu da bir insanlık felaketidir. Doğu Halep'teki felaket şimdi Doğu Guta'da tekrar ediyor." ifadesini kullandı.

Bölgede görev yapan sağlık personeli ve saldırı sonrası sivillerin kurtarılması için çalışan gönüllülerden övgüyle bahseden Nauert, bu kişilerin başka insanların hayatlarını kurtarmak için kendi hayatlarını riske attığını söyledi. Nauert, Rusya'nın Esed rejimi üzerindeki etkisini kullanması gerektiğini kaydetti.

Suriye'de Esed rejiminin Doğu Guta'ya son 48 saatte düzenlediği saldırılarda 167 sivil öldü.

Yorumlar

ihsan bm ab alman Fransız gavuru gutada katliam var zulüm var çocuklar öldürülüyor nerdesiniz afrin olunca kahpeden sesiniz çıkıyıorda bu zulüm için niyye mani olmazsınız rus gavuru sen garentör değilmisin