BM: Suriye'de yardımlar hala ulaşmadı

BM, ateşkes ilanına rağmen Suriye'de insani yardımların yerine ulaştırılamadığını açıkladı

Google Haberlere Abone ol
BM: Suriye'de yardımlar hala ulaşmadı
Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu Başkanı Paulo Sergio Pinheiro, Halep'in doğusuna gönderilmek için Hatay'ın Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan Suriye tarafına geçen 40 yardım tırının hala beklediğini belirterek, "İnsani yardımlar politize edilemez" dedi.

BM Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu, BM İnsan Hakları Konseyine Suriye'deki insan haklarıyla ilgili son raporunu sundu.

Sunumun ardından BM Cenevre Ofisi'nde basın toplantısı düzenleyen Komisyon Başkanı Pinheiro, AA muhabirinin Suriye'deki insani yardımlar ve yaşanan son gelişmelere ilişkin sorusu üzerine, Suriye'de insani yardımların politize edilmesinin kabul edilemez olduğunu ifade etti.
Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan Suriye tarafına geçen ve 40 tırdan oluşan BM yardım konvoyunun hala bekletildiğine dikkati çeken Pinheiro, kendilerine konvoyun ne zaman hareket edeceğine ilişkin hiçbir bilginin ulaşmadığını aktardı.

Pinheiro, söz konusu yardım konvoyunun ABD ve Rusya arasında imzalanan ateşkes anlaşmasının bir parçası olduğuna vurgulayarak, "Anlaşmanın bir parçası olarak bununla da ilgilenmeleri gerekiyor, konu bizimle ilgili değil." dedi.

Pinheiro, ateşkes anlaşmasından sonra Suriye'de sivil ölümlerin azaldığını kimsenin inkar edemeyeceğini belirterek, bütün tarafların ateşkes anlaşmasına saygı duymasını istedi.
Suriye rejiminin de uymayı taahhüt ettiği ateşkes anlaşmasına rağmen, ateşkesin 34 bölgede 254 kez ihlal edildiğinin hatırlatılması üzerine Pinheiro, "Suriye'de bizim rolümüz belgelerle ispatlama, işin siyasi boyutuyla ilgilenmiyoruz." karşılığını verdi.
 

Yorumlar