ABD askerleri Süleyman Şah Türbesi'nin arazisini kuşattı

DEAŞ tehdidinin artmasıyla Münbiç’teki Karakozak bölgesinden alınıp sınırdaki Eşme köyüne getirilen Süleyman Şah Türbesi’nin eski mekanı, ABD askerlerince kuşatıldı.

Google Haberlere Abone ol
ABD askerleri Süleyman Şah Türbesi'nin arazisini kuşattı

DEAŞ tehdidinin artmasıyla Münbiç’teki Karakozak bölgesinden alınıp sınırdaki Eşme köyüne getirilen Süleyman Şah Türbesi’nin eski mekanı, ABD askerlerince kuşatıldı. Süleyman Şah’ın 22 Şubat 2015’e kadar bulunduğu Karakozak çevresine ABD 3 ayrı üs kurdu. Suriye PKK’sının baş destekçisi Pentagon, Tışrin, Çelebiye ve Sırrin’e 3 askeri üs inşa etti. PKK/PYD’nin sözde kantonları Ayn el Arap ve Kamışlı’nın Münbiç bağlantısını gerçekleştirdiği bölgede inşa edilen ABD üsleri aynı zamanda terör örgütünün Fırat’ın batısındaki varlığını korumayı amaçlıyor.

ARAZİYE ÇÖKTÜLER

Sırrin’de inşa edilen ABD üssü, Türkmen ve Arap köylülerden zorla alınan araziler üzerine kuruldu. Bir adet helikopter pisti ve çok sayıda hangar ve silah deposunun yeraldığı üssün yanında PKK/PYD terör örgütüne ait bir eğitim kampı da bulunuyor. ABD’nin Sırrin üssünde 5 subay ile 40-50 arasında ABD askeri görev yapıyor. Karakozak’a 8 kilometre uzaklıktaki Sırrin üssü günün 24 saati aktif askeri noktalar arasında.

3 KOLDAN ABLUKA

Süleyman Şah Türbesi’nin Karakozak’taki eski mekanı yakınlarında inşa edilen ABD üsleri burayı çepeçevre sardı. Karakozak’ın kuzeydoğusunda Sırrin üssü, kuzeyinde Çelebiye ve batısında Tışrin üsleri, Suriye’nin 4’te 1’ini PKK eliyle kuşatan ABD’nin son hamleleri olarak dikkat çekti. PKK/PYD’nin Münbiç’taki varlığını garanti altına almayı planlayan Pentagon, beraberinde bölgede dokuzuncu üssünü de hayata geçirmiş oldu. Türkiye’ye verilen “Terör örgütü PYD, Münbiç’i boşaltacak” vaatlerine rağmen, ABD’nin örgüte desteği artarak sürüyor.

9 Nokta

ABD’nin Suriye’de 9 askeri üssü bulunuyor. Bunlardan en büyüğü, ülkenin kuzeydoğusunda Haseke vilayetine bağlı Rumeylan’da bulunan tesis. İçerisinde eğitim merkezlerinin de bulunduğu Rumeylan hava üssünü ABD’liler genellikle PKK/PYD’ye mühimmat/lojistik destek ulaştırmak için kullanıyor. Terör örgütüne silah taşıyan uçaklar sürekli bu üsse inip kalkıyor. Rumeylan dışında ABD’nin Türkiye sınırındaki Ayn el Arab’da da bir üssü bulunuyor. Terör örgütünün ‘Kobani’ dediği bölgede PKK’lılar eğitiliyor. Türkiye sınırındaki bir diğer üs ise Tel Abyad’da konuşlu durumda. Akçakale’nin hemen karşısındaki üssün, ABD’liler için Rumeylan üssünden sonraki en önemli nokta olduğu belirtiliyor. Karakozak’taki Süleyman Şah Türbesi’ni kuşatan 3 askeri üs dışında (Tışrin, Sırrin, Çelebiye) Pentagon’un bir de Münbiç merkezde üssü bulunuyor. Bunların dışında bir de ülkenin güneydoğusunda, Suriye-Irak sınırındaki Tenef kentinde Pentagon üssü var. Bu üste ABD’liler dışında İngilizler de konuşlu durumda. Pentagon'un ülkedeki 9. noktası ise Tabka Üssü. Esed rejiminin Suriye'deki en önemli hava üssüydü. DEAŞ işgalindeki üs geçtiğimiz günlerde ABD-PYD ittifakı tarafından ele geçirildi.

Karakozak geçiş üssü

Karakozak bölgesi PKK/PYD’nin Fırat’ın batısı ile bağlantı açısından kritik öneme sahip. Terör örgütü Ayn el Arap ve Münbiç arasında militan ve lojistik desteğini büyük oranda bu bölgeden sağlıyor. Karakozak Köprüsü ile birlikte ABD tarafından bölgeye getirilen deniz taşıma araçları da aynı amaçla kullanılıyor. Türkiye, gizli bir operasyonla Süleyman Şah Türbesi’ni geçici olarak Eşme’ye taşımıştı. Bölgedeki terör unsurlarının temizlenmesinin ardından Süleyman Şah’ın yeniden eski yerine taşınması öngörülüyordu.

Yorumlar