Fotoğraf Sanatçısı Şimşek mimarlara eski Düzce’yi anlattı

Mimarlar Odasında eski ve yeni Düzce konuşuldu. Fotoğraf Sanatçısı Lütfü Şimşek, eski Düzce’deki yapılaşmayı arşivindeki fotoğraflarla mimarlara anlattı, “Dünden bugüne Düzce’nin mimarı mirası“ başlığıyla eski Düzce ile...

Google Haberlere Abone ol
Fotoğraf Sanatçısı Şimşek mimarlara eski Düzce’yi anlattı

Mimarlar Odasında eski ve yeni Düzce konuşuldu. Fotoğraf Sanatçısı Lütfü Şimşek, eski Düzce’deki yapılaşmayı arşivindeki fotoğraflarla mimarlara anlattı, “Dünden bugüne Düzce’nin mimarı mirası“ başlığıyla eski Düzce ile bugünkü Düzce’yi kıyasladı. Ancak her dönemde yapılan mimari değişikliklerle geçmişten Düzce’ye bir tarih kalmadığını savundu.

Her yıl Ekim ayının ilk pazartesi gününden itibaren başlayan Dünya Mimarlık Günü dolayısıyla Düzce’de de çeşitli etkinlikler düzenlendi. Düzce Mimarlar Odası tarafından düzenlenen etkinlikte ise ‘’Dünden bu güne Düzce’nin mimari mirası’’ konulu sunum yapıldı. Sunum öncesinde konuşan TMMOB Mimarlar Odası Düzce Temsilcisi Sedef Sönmez, hızlı kentleşme plansız yapılaşma etkisi ile iklim, kentler, mimarlık ve gündelik hayatın değiştiğini belirterek Düzce’nin de bu süreçten etkilendiğini ve hızlı bir dönüşüm yaşadığını kaydetti.

Sönmez konuşmasına şöyle devam ette; ‘Hızlı dönüşüm mekansal açıdan sorunlu olması bir yana, yüksek katlı yapılaşmaya açılan alanlar, kamusal fayda düşünülmeksizin yapılan kentsel dönüşüm projeleri, mimarlık mirasımız olan yapıların yıkım kararları göstermektedir ki değişimin merkezinde kentlilerin ortak yararı yerine rant odaklı yapılaşma bulunmaktadır. Kente bir katkı sağlamayan kentsel sorunların çözümlerinde payı olmayan tramvay hattı, heykeller, ışıklandırmalar, saat kuleleri gibi mekansal müdahaleler, kimliksiz bir kent oluşumunu hızlandırmaktan öteye geçememektedir.’’

Sönmez’in konuşmasının ardından Fotoğraf Sanatçısı Lütfü Şimşek “Dünden bugüne Düzce’nin mimarı mirası” üzerine bir sunum yaptı. Arşivinde bulunan Düzce eski fotoğraflarıyla bir sunum yapan Lütfü Şimşek, Düzce merkezin 150 yıllık bir yerleşim alanı olduğunu söylerken, o dönemki yapılar hakkında bilgi verdi. Düzce halk evinin o tarihlerdeki en zengin kütüphaneye sahip olduğunu belirtti. O dönemlerdeki idarecilerin her değişim sürecinde yaptığı revizelerle geçmişten Düzce’ye bir eser kalmadığını vurguladı. Şehir merkezinde belirli kamu binalarının olması gerektiğini ancak merkezin sürekli kaydırılmasıyla halkın zorluk yaşadığı söyledi.

Konuşmanın ardından ise Mimarlar Odası Düzce Temsilcisi Sedef Sönmez, Şimşek’e teşekkür belgesi verdi.

Yorumlar