Ziraat Türkiye Kupası çarşamba günü sahibini buluyor

'Bir kupadan daha fazlası' sloganıyla 1 Eylül 2013 Pazar günü start alan 52. Ziraat Türkiye Kupası'nda final 7 Mayıs Çarşamba günü Konya Atatürk Stadı'nda oynanacak.Rakiplerini eleyerek finale kadar gelen Eskişehirspor ile Galatasaray kozlarını...

Google Haberlere Abone ol
Ziraat Türkiye Kupası çarşamba günü sahibini buluyor

'Bir kupadan daha fazlası' sloganıyla 1 Eylül 2013 Pazar günü start alan 52. Ziraat Türkiye Kupası'nda final 7 Mayıs Çarşamba günü Konya Atatürk Stadı'nda oynanacak.

Rakiplerini eleyerek finale kadar gelen Eskişehirspor ile Galatasaray kozlarını tarihinde ilkkez bir finale ev sahipliği yapacak Konya'da paylaşacaklar. İki finalistten Eskişehirspor 1971'de havaya kaldırdığı Türkiye Kupası'nın bir kulpunu 27 yıl sonra bir kez daha tutuyor. Kupayı 14 kez kazanarak bir rekorun sahibi olan Galatasaray ise 9 yıl aradan sonra yeniden finalde yer alıyor.

İki finalistten Eskişehirspor, bu noktaya gelene kadar rakibi Galatasaray'dan biraz daha fazla terledi. Kupaya 2. Kademe'den dâhil olan kırmızı-siyahlılar toplam 12 maç oynadı. Bu müsabakaların 8'ini kazanan, 3'ünü kaybeden, 1'inden de beraberlikle ayrılan Ertuğrul Sağlam'ın öğrencileri, attıkları 25 gole karşılık kalelerinde 10 gol gördü. 25 golden 23'ünü 14 oyuncu paylaşırken kalan iki golü de rakip oyuncular kendi kalelerine gönderdi. Takımın kupadaki en golcü ismi 5 gol atan Henri Bienvenu oldu. Onu 3 golle Necati Ateş, 2'şer golle de Diego, Kamara ve Jorquera izledi.

Rakiplerin kendi kalelerine attığı 2 golün haricinde 23 golün 17'sini ayak, 4'ünü kafayla kaydeden Eskişehirspor, 2 de penaltı golü kazandı. Kırmızı-siyahlı takımın kupa gollerinin dağılımında ise oldukça ilginç bir durum var. 25 golün sadece 5'ini ilk yarılarda atabilen Eskişehirspor, ikinci yarılarda ise bunun tam 4 katı gol bularak 20 kez ağları havalandırdı. 16 ile 30. dakikalar arasında hiç golü bulunmayan Kırmızı Şimşekler en fazla golü 61-75 ve 76-90 periyotlarında 7'şer golle buldu.

Finale gelene kadar 10 maça çıkan Galatasaray ise 5 galibiyet, 1 yenilgi, 4 beraberlik alırken, attığı 22 gole karşılık kalesinde 8 gol gördü. Takımın 22 golünü 15 oyuncu paylaşırken, 5 golün altında şu anda kadroda bulunmayan Noureddine Amrabat, Engin Baytar, Bruma ve Riera'nın imzası bulunuyor. 22 golün 14'ünü ayak, 2'sini kafa, 6'sını da penaltıdan atan sarı-kırmızılı takımın kupadaki en golcü oyuncusu Selçuk İnan. Selçuk, kaydettiği 4 golü de penaltı atışlarıyla ağlara gönderdi. Galatasaray'ın en tehlikeli olduğu periyot ise 7 gol kaydettiği 31 ile 45. dakikalar arası.

Kupaya 2. Kademe'den başladığını ifade ettiğimiz Eskişehirspor, bu turda Spor Toto 3. Lig takımlarından Çıksalın'ı Atatürk Stadı'nda ağırladı ve 7-0'lık galibiyetle saf dışı bıraktı. Kırmızı-siyahlılar 3. Kademe'de eşleştikleri Spor Toto 2. Lig takımı Alanyaspor'u da 2-0'la eledi.

4. Kademe'de Eskişehirspor'un rakibi Belediye Vanspor'du. Kırmızı -siyahlılar bu maçı da 4-1 kazanmayı başardı. Bu arada kupaya dahil olan Galatasaray da Türk Telekom Arena'da ağırladığı Gaziantep Büyükşehir Belediyespor'la normal sürede ve uzatmalarda 2-2'lik eşitliği bozamadı ancak penaltılarda rakibine üstünlük kurarak tur atladı.

5. Kademe'de Eskişehirspor'un rakibi, bir tur önce Fenerbahçe'yi eleyerek büyük bir sürprize imza atan Fethiyesipor'du. Ancak Kırmızı Şimşekler ikinci bir sürprize izin vermedi. Alfred N'Diaye, Necati Ateş ve Kamara'nın golleri Eskişehirspor'u 3-0'lık galibiyetle gruplara taşıdı. Galatasaray ise bir tur önce Trabzonspor'u saf dışı bırakan Balıkesirspor'u Emre Çolak, Umut Bulut, Albert Riera ve Bruma'nın golleriyle 4-0 yenip son 8 takım arasına kaldı.

Eskişehirspor A Grubu'nda Bursaspor, Akhisar Belediyespor ve Sivasspor'la, Galatasaray ise B Grubu'nda MP Antalyaspor, Elazığspor ve Tokatspor'la eşleşti. Gruplardaki ilk maçlarda Eskişehirspor evinde Akhisar Belediyespor'a 2-0 yenilirken, Galatasaray, TT Arena'da Tokatspor'u zorlanarak da olsa 2-0 mağlup etti.

İkinci maçlarda ise kazanma sırası Eskişehirspor'daydı. Kırmızı-siyahlılar Sivas deplasmanında Özgür Çek ve Onur Bayramoğlu'nun golleriyle 2-0 kazanırken, Galatasaray Medical Park Antalyaspor deplasmanında Selçuk İnan'ın penaltı golüyle elde ettiği üstünlüğü son dakikada Diarra'dan yediği golle kaybedip 1 puanla yetindi.

Üçüncü maçlar iki takım adına da kâbus gibi geçti. Eskişehirspor, Bursa deplasmanında tek golünü Diego ile bulduğu maçta 4-1 gibi ağır bir yenilgiye uğrarken, Galatasaray da Elazığ deplasmanında Serdar Özkan'dan yediği penaltı golüne teslim oldu.

Dördüncü maçlarda ise bu kez iki müstakbel finalist de kazanmayı başardı. Eskişehirspor, 1 hafta önce 4-1 yenildiği Bursaspor'u Jorquera'nın penaltı golüyle 1-0 mağlup ederken, Galatasaray da Elazığspor'dan rövanşı 3-0'la aldı. Sarı-kırmızılı gollerin altında Ceyhun Gülselam, Didier Drogba ve Sabri Sarıoğlu'nun imzası vardı.

Beşinci maçlarda Eskişehirspor, Akhisar deplasmanında yine Jorquera'nın penaltı golüyle beraberliği kurtarıp iddiasını son maça taşırken, Galatasaray, deplasmanda Tokatspor'u İzet Hajroviç, Yekta Kurtuluş ve Veysel Sarı'nın golleriyle 3-0 yenip gruptan çıkmayı garantiledi.

Eskişehirspor da çıkış vizesini son maçta Sivasspor karşısında aldı. İkincilik için çekiştiği Akhisar Belediyespor'un Bursaspor'a yenildiği günde Sivasspor'u Henri Bienvenu'nun golüyle 1-0 yenen Kırmızı Şimşekler grup ikincisi olarak yarı finale yükseldi. Yarı finali daha önce garantileyen

Galatasaray ise grup liderliği için çekiştiği Medical Park Antalyaspor'la Atatürk Olimpiyat Stadı'nda golsüz berabere kalınca ikinci sırada son dörde kaldı.

YARI FİNAL MAÇLARINDA SÜRPRİZ SONUÇLAR ALINDI

Yarı final maçları iki takım için de çok zorlu geçti. Sahneye ilk çıkan takım Galatasaray'dı. Sarı-kırmızılılar, 25 Mart günü Türk Telekom Arena'da Bursaspor'u ağırladığı maçın ilk yarısını Wesley Sneijder ve Selçuk İnan'ın golleriyle 2-0 önde tamamladığında birçok kişi işin rövanşa kalmadan bittiğini düşünüyordu. Ancak maçı bırakmayan Bursaspor, Volkan Şen ve Bekir Yılmaz'ın golleriyle maçı 2-2 beraberlikle tamamlayıp evindeki rövanş için büyük bir avantaj yakaladı.

Ertesi gün yarı finalin ilk maçını evinde oynayan Eskişehirspor'un rövanştaki işi ise daha zor olacaktı. Kırmızı-siyahlılar, Medical Park Antalyaspor'a 83. dakikada Uğur İnceman'dan yedikleri golle 1-0 yenilmiş ve finalle arasındaki mesafeyi büyütmüştü.

Rövanşların ilk buluşması 16 Nisan'da Bursa Atatürk Stadı'nda Bursaspor'la Galatasaray arasında gerçekleşti. Bursaspor, daha 33. dakikada Fernandao'nun iki golüyle 2-0'ı yakalamış ve finale doğru dev bir adım atmıştı. Ama ilk yarının sonunda farkı bire indiren Wesley Sneijder golü ile ateşlenen Galatasaray, ikinci yarıda Selçuk İnan, Burak Yılmaz (2) ve Melo ile 5-2'yi bulup müthiş bir geri dönüşle finale yükselecekti.

Eskişehirspor da ertesi gün adeta Galatasaray'a nazire yaptı. Evindeki ilk maçı 1-0 kaybeden Kırmızı Şimşekler rövanşta da ilk yarıyı Diarra'dan yedikleri golle 1-0 geride tamamladı. Ama müthiş bir geri dönüş de Antalya'da yaşanacak, Eskişehirspor, Emre Güngör'ün kendi kalesine attığı golle eşitlenen skoru Kamara ve Necati Ateş'le 3-1'e getirip finale yükselecekti.

Zorlu yollardan geçerek finale yükselen iki takım, tarihlerinde ilk kez karşılaştıkları finalde kupayı kaldırmak için mücadele edecek. Konya şehri ise ilk kez bir kupa finaline ev sahipliği yapacak. En çok merak edilen konu ise, 43 yıl bekleyen Eskişehirspor mu, 9 yıldır hasret çeken Galatasaray mı kupada gülecek?

CİHAN

Yorumlar