Yılın en pahalı 10 transferi, üç büyüklerin piyasa değerini solladı

Dünyanın en büyük futbol sitesi Goal.com’un bilimsel yöntemlerle hazırladığı araştırmaya göre, 2013 yılının en pahalı 10 transferinin toplam maliyeti 1.

Google Haberlere Abone ol
Yılın en pahalı 10 transferi, üç büyüklerin piyasa değerini solladı

Dünyanın en büyük futbol sitesi Goal.com’un bilimsel yöntemlerle hazırladığı araştırmaya göre, 2013 yılının en pahalı 10 transferinin toplam maliyeti 1.2 milyar Euro’yu buluyor. Bu rakam, Spor Genel Müdürlüğü’nün 2014 yılı bütçesinin ve üç büyüklerin piyasa değerlerinin toplamı olan 912 milyon Euro’yu geride bırakıyor. 200 milyon Euro’ya yaklaşan maliyetiyle ilk sırasında Gareth Bale’in yer aldığı listenin beşinci sırasında Mesut Özil bulunuyor.

Toplam maliyeti 1.2 milyar Euro’yu bulan en pahalı transferler 2013 listesinin ilk sırasında, rekor bir bonservis bedeliyle Tottenham'dan Real Madrid’e geçen Gareth Bale bulunuyor. Bonservis, maaş, vergiler, primler ve ekstra masraflar dahil, Bale'in altı yıllık maliyeti 198.8 milyon avroya ulaşıyor. Radamel Falcao, Atletico Madrid’den Monaco’ya 150 milyon Euro’luk transferiyle ikinci sırada yer alırken, 148.5 milyon Euro karşılığında Napoli’den PSG’ye geçen Edinson Cavani üçüncü sırada bulunuyor.

MESUT ÖZİL BEŞİNCİ SIRADA

124 milyon Euro’luk maliyeti ile dördüncü sırada kendisine yer bulan Barça’nın yeni yıldızı Neymar’ı, Bale'in Real Madrid'e geçmesi nedeniyle transferin son gününde Arsenal'in yolunu tutan Türk asıllı Alman yıldız Mesut Özil takip ediyor.

Arsenal menajeri Arsène Wenger’in düşük fiyatlı transfer konusundaki prensiplerini bir kenara bırakarak kadrosuna kattığı Özil’in İngiliz ekibine maliyeti 117 milyon Euro’yu aşıyor.

Konu ile ilgili bir değerlendirme yapan Perform Türkiye Genel Müdürü Emre Uğurlu, "Bu araştırma spor endüstrisinin hangi boyutlara ulaştığını açıkça ortaya koyuyor. Ayrıca, yükselmeye devam eden oyuncu maliyetleri de futbolun tüm dünyada ne denli popüler olduğuna işaret ediyor." diyerek, şöyle devam etti:

"Listede adı geçen oyunculara baktığımızda, her birinin takımları için tam anlamıyla kilit oyuncular olduklarını görüyoruz. Üst düzey oyuncular, sadece yerel bazda değil uluslararası arena da başarıyı kovalayan kulüpler için çok şey ifade ediyor. Bu başarılar, oyunculara yapılan yatırımların fazlası ile geri alınmasını sağlıyor. Sporseverleri, sosyal medyayı da çok meşgul edecek bu konuyu Twitter’da #EnPahalıTransferler etiketiyle konuşmaya ve tartışmaya davet ediyoruz."

BİLİMSEL YÖNTEMLE HESAPLANDI

Küresel araştırmaya da dayanan En Pahalı Transferler 2013 listesi, futbolcuların sözleşmelerindeki tüm öngörülebilir maliyetlere göre hesaplanırken, net maaşların kulüplere yüklediği masraflar, transferin gerçekleştirildiği ülkedeki vergi kanunlarına göre belirlendi.

İmza karşılığı ödenen paralar ve menajerlere aktarılan komisyonlarsa, güvenilir kaynaklar ve bilirkişilerden öğrenilip, maliyetlerin üzerine eklendi. Rakamların resmen açıklanmayarak muğlak bırakıldığı nadir durumlarda, yine uzmanlara danışılarak tahminler yapıldı.

Bonservisi satan kulübe ve/veya transfer edilen futbolcuya ödenmesi garanti edilen şartlı primler de toplama eklenerek, transfer maliyetinin ulaşabileceği en yüksek değer hesaplandı.
CİHAN

Yorumlar