'Yeniden yargılama Fenerbahçe'ye Şampiyonlar Ligi kapısını açar'

Savcı Abdullah Mirza Coşkun, şike süreciyle ilgili ilginç bir talepte bulundu ve "İnfaz durdurulsun, yeniden yargılama yapılsın." dedi.Fenerbahçe camiasını heyecanlandıran ve 'Fenerbahçe'ye Şampiyonlar Ligi ümidi doğdu' şeklinde yorumlanan...

Google Haberlere Abone ol
'Yeniden yargılama Fenerbahçe'ye Şampiyonlar Ligi kapısını açar'

Savcı Abdullah Mirza Coşkun, şike süreciyle ilgili ilginç bir talepte bulundu ve "İnfaz durdurulsun, yeniden yargılama yapılsın." dedi.

Fenerbahçe camiasını heyecanlandıran ve 'Fenerbahçe'ye Şampiyonlar Ligi ümidi doğdu' şeklinde yorumlanan savcı Coşkun'un beyanının yansımaları önümüzdeki hafta içinde de tartışılacak gibi görünüyor.

3 Temmuz operasyonu dosyasında mütalaasını sunması için dosyayı inceleyen Savcı Abdullah Mirza Coşkun, infazın durdurulması ve yeniden yargılama yapılmasını istedi.

Konuya ilişkin görüşlerine başvurulan, Türkiye'nin spor alanında ki tecrübeli spor hukukçusu Avukat Emin Özkurt ise yaptığı açıklamada, "Bu gelişme son derece önemli bir gelişmedir ve eğer yeniden yargılama yapılması durumu söz konusu olursa, bu Türk hukuk tarihinde bir ilk olacaktır." diyerek şu ifadeleri kullandı:

"Anlaşılan o ki, dosyayı inceleyen Sayın savcı, Aziz Yıldırım ve vekillerinin yaptıkları itirazı yerinde bulmuştur. Ancak, yine de, sağlıklı bir hukuki değerlendirme için savcının infazın durdurulması ve yeniden yargılama yapılmasına gerekçe olduğunu düşündüğü hususların net bir şekilde ortaya çıkmasını beklemek lazım."

Açıklamalarını sürdüren uzman avukat Emin Özkurt, UEFA'nın, salt Özel Yetkili Mahkemeler tarafından yapılmış olan yargılamayı baz almasının temel hata olduğunu belirterek şu hususlara değindi:

"Her halükarda, bu gelişmenin Sayın Aziz Yıldırım bakımından olduğu gibi Fenerbahçe Kulübü açısından da önemli etkileri söz konusu olabilir. Bilindiği üzere, UEFA, Fenerbahçe hakkındaki kararını, Türkiye'deki yargılamaya, bu yargılamada baz alınan polis fezlekesine, iddianameye ve Özel Yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi kararına dayandırmıştı.

Şimdi, savcının bu talebiyle ve bunun mahkeme tarafından kabul edilmesi durumunda, 3 Temmuz sürecinde çıkan mahkeme kararlarının sıhhati tartışılır hale gelmiş olacaktır. Yeniden yargılama sonucunu doğuracak bir gelişme olursa, o takdirde UEFA'nın bu gelişmeye kayıtsız kalmasının mümkün olamayacağı kanısındayım."

FENERBAHÇE'YE ŞAMPİYONLAR LİGİ KAPISI AÇILIR MI?

Fenerbahçe'nin önümüzdeki sezon Şampiyonlar Ligi'nde mücadele şansına dair konuda ise önemli tespitlerde bulunan Avukat Emin Özkurt'un değerlendirmeleri şu yönde oldu:

"UEFA, kendi kararlarını alırken salt ceza yargılamasına konu olan polis fezlekesi, iddianame ve mahkeme kararı gibi unsurlara dayandığından, bunların sıhhatinin tartışıldığı bir ortamda 'ben kararımı verdim, değiştirmem söz konusu değil' yaklaşımı sergileyememelidir. Yeniden yargılamamanın söz konusu olması durumunda Fenerbahçe'nin önümüzdeki sezon UEFA Şampiyonlar Ligi'ne katılım sağlama adına yeni hukuki girişimleri olabilir.

UEFA, verdiği cezalar bakımından en büyük hatayı Özel Yetkili Mahkemeler tarafından yapılmış olan yargılamayı baz alarak yapmıştır. Eğer bu yargılamaların hukuksuzluğu yönünde verilere ulaşılır ve yargılamaların yenilenmesine gidilirse Fenerbahçe açısından verilmiş olan cezanın kaldırılması ve hatta tazminat taleplerinde hukuken bulunulabileceği düşünmek gerek."

CİHAN

Yorumlar