Yayın krizinde son dakika!

Saran Medya, Türk Milli Futbol Takımı'nın 2016 Avrupa Şampiyonası Elemeleri E Grubu'nda 28 Mart Cumartesi günü Amsterdam'da Hollanda ile oynayacağı maçı yayınlayamayacağını bildiren Show TV hakkında izahat yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Yayın krizinde son dakika!
Saran Medya, Türk Milli Futbol Takımı'nın 2016 Avrupa Şampiyonası Elemeleri E Grubu'nda 28 Mart Cumartesi günü Amsterdam'da Hollanda ile oynayacağı maçı yayınlayamayacağını bildiren Show TV ile ilgili izahat yaptı.

Yazılı izahat şöyle;

'Şirketimiz Saran(Saran Uluslararası Fimcilik Org.Rek.Paz.Tic.A.Ş) ile Show TV arasında, Show TV sebebi ile yapılan izahatda da aleni söylendiği üzere, 2014 Yılında imzalanmış bulunan ve 2016 Avrupa Şampiyonası ve 2018 Dünya Kupası Eleme ve A Milli Takımımız hazırlık maçlarını kapsayan sözleşme halen yürürlüktedir. Show TV den yapılan izahatda geçen 'Hollanda-Türkiye futbol maçının başka bir kanalda yayınlanabilir' ifadesi ise yüzde yüz kusur ve yanıltıcıdır. Türkiye A Milli Takımımızın Maçları, Şampiyonlar Ligi modeli benzeri havuz biçimine getirilmiş olup, dolayısı ile bütün maçların yayın hakkı sahibi UEFA'dır. Saran, UEFA ile yaptığı anlaşma doğrultusunda bu maçlar için Türkiye A Milli Futbol Takımı'nın maç yayınlarına aracılık etmiş olup, UEFA'nın ulusal maçların yayını ile ilgili koşullarının sağlanması ile ilgili önceden bulunduğu benzeri şimdi de limitleri dahilinde elinden gelen özveriyi göstermektedir. UEFA, yayıncı Show TV 2014 anlaşması için tasdik vermiş olup, bu tarihten sonra yapılacak bulunan muhtemel yayıncı müessese değişikliği yine UEFA'nın yetkisine ve onayına tabidir. Kaldı ki Şampiyonlar Ligi'nde bulunduğu benzeri bütün maçların tıpkı kanalda yayınlanma zorunluluğu mevcuttur. Konu sırf Hollanda - Türkiye maçını değil bu maçtan sonra oynanacak Kazakistan - Türkiye yahut Türkiye - Hollanda benzeri 5 ilave Avrupa Şampiyonası 2016 Eleme Maçının da yayınları ile alakalıdır. Maçların tek tek satılabilmesi yeni UEFA sistemi ve kurallarına nazaran olası değildir.

Show TV'nin söylediği benzeri yönetimlerin değişmesi mümkündür, lakin kuruluşlar ve yaptıkları anlaşmalar devam eder ve taraflar yükümlülüklerini yerine getirmekle mükelleftir. Nasıl ki 'Saran İdare değişim yapmak sonrasında daha iyi ticari şartlar önüme sunuldu, bu maçları başka kanala satıyorum diyemez' ise, Show TV'nin de keyfi olarak, ticari anlamda yine değerlendirdik ve yayınlamama kararı aldık demesi olası değildir. Bu kararın şifahi şekilde maçların oynanmasına aşırı kısa bir zaman kala Show TV tarafından, Saran'a bildirilmesi, Saran'ın UEFA nezdinden girişimlerde bulunması ve maçların başka kanallarda yayınlanabilmesi ve çözüm yolları üretmesine olanak vermemiştir. Herşeyden öncelikle A Milli Takımımızın maçlarının yayını sırf ticari olmamakla müşterek 'milli' bir meseledir. Show TV sebebi ile yapılan izahatda, aramızdaki anlaşmanın halen devam etmekte olmasına karşın, SARAN'ın anlaşmayı ihlal ederek, maçların Saran sebebi ile başka bir kanalda yayınlatabileceğimizi söylemektedir ki, bu yaklaşım var yasa kuralları, UEFA ile Saran ve Saran ile Show Tv içinde imzalanan sözleşme hükümlerine nazaran olası değildir.

Show TV ile oluşmuş bulunan anlaşma doğrultusunda Hollanda - Türkiye ve başka eleme maçları ile A Milli Takım Hazırlık maçlarının yayınlanıp yayınlanmayacağı kararı tek başına Show TV ve yönetimine aittir. Saran, maçların yayın haklarının var sahibi Show TV sebebi ile istek edilmesi ve taraflar içinde imzalı anlaşmadan SARAN'ın doğmuş haklarının gizli kalması ve Show TV sebebi ile imzalanan sözleşmeden feragat edilmesi koşulu ile, (Hollanda - Türkiye Eleme ve Luxemburg - Türkiye Hazırlık maçları sonrasında) UEFA ile de görüşerek kalan maçların başka kanalda yayınlanabilmesi hesabına elinden gelen çaba ve iyi niyeti gösterecektir.'

İSTANBUL / DHA

İlişkili Haber

Kaynak: FANATİK

Yorumlar