Yarı maratonun yeni yıldızları

- Avrupa Atletizm Şampiyonası'nda bronz madalya kazanarak tarihe geçen kadınlar yarı maraton takımının sporcularından Esma, Sevilay ve Tubay, kariyerlerinde ikinci kez yarıştıkları branşta kürsüye çıkmayı başardı - Avrupa beşincisi olan Esma Aydemir: "Kariyerimin ikinci yarı maraton koşusunda böyle bir başarıya ulaşmak beni çok mutlu etti" - Sevilay Eytemiş: "Üçüncü olduğumuzu öğrendiğimizde sevinç çığlıkları attık çünkü hiç beklemiyorduk" - Tubay Erdal: "Takımın en küçüğü bendim, bu yüzden biraz zorlandım ama bundan sonraki hedefim, 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda maraton koşmak"

Google Haberlere Abone ol
Yarı maratonun yeni yıldızları


ANKARA (AA) - İLKNUR ÇETİNBAŞ - Avrupa Atletizm Şampiyonası'nda bronz madalya kazanarak tarihe geçen Türkiye kadınlar yarı maraton takımının sporcularından Esma Aydemir, Sevilay Eytemiş ve Tubay Erdal, henüz yeni başladıkları branşta elde ettikleri başarının mutluluğunu yaşıyor.

Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da 6-10 Temmuz'da yapılan şampiyonada piste çıkan 5 kişilik yarı maraton takımı, en iyi üç sıralamayı elde eden Esma Aydemir, Sultan Haydar ve Sevilay Eytemiş'in derecelerinin toplamı olan 3.39.59 ile kürsünün üçüncü basamağında yer aldı.

Takımın en iyi derecesini çıkararak Avrupa beşinciliğini elde eden Esma, AA muhabirine yaptığı açıklamada, maraton kariyerinin henüz başında olduğunu belirterek, "Bu benim için büyük başarı. Kariyerimin ikinci yarı maraton koşusunda böyle bir başarıya ulaşmak beni çok mutlu etti. Bir ilki başardık. Herkesin çok büyük emeği var. İnşallah bundan sonra hep ilk 3'e girerek ülkemize madalya kazandırırız." dedi.

Orta mesafe koşucusu olduğunu ve bu yıl, büyük bir değişim yaşadığını kaydeden Esma, şöyle konuştu:

"Bir anda maratona yöneldim. 42 kilometrelik ilk maraton yarışımda olimpiyat barajını geçtim. 12 yıllık kariyerim süresince hep olimpiyatların hayalini kurmuştum. Amsterdam'da ise ikinci yarı maratonumu koştum ve Türkiye'nin bu branştaki ilk madalyasını kazandık. İlkleri yaşıyorum. Gençler 5 bin metrede de ikinci koşmamda Avrupa şampiyonu olmuştum. İlk ve ikinci yarışlarım bana hep başarı getirdi. Rio'da da kariyerimin ikinci maratonunu koşacağım, inşallah orada da iyi bir derece koşup, ilk 15-20'nin içinde olmak istiyorum."


- "Koş koş bitmiyor"

Maraton koşmamak için çok direndiğini, antrenörünün ısrarlarıyla bu branşa geçtiğini anlatan Esma Aydemir, şu ifadeleri kullandı:

"Ben 1500 metreyi seviyordum. Niye 3,5 tur atmak varken 42 kilometre koşayım ki. 42 kilometre, pistte 105 tura denk geliyor. Koş koş bitmiyor. Maraton çok uzun bir yolculuk. Maratonun en güzel yanı pistteki gibi sürekli dönmek yerine hep farklı yerlerde koşmanız. Ailem de maratona geçmeme çok üzüldü. İki buçuk saat ekrana bakıyorlar ya, 'kızım çok uzun sürüyor.' diyorlar. O kadar uzun strese dayanamıyorlar. "

"Biraz daha deneyimli olsaydım ferdi olarak da ilk 3'teydim." diyen Esma, "Bir ay sonra, ayın 14'ünde Rio'da maraton koşacağım. İki saat 30 dakika ile 2 saat 32 dakika arasında bir derece yapmak istiyorum. 2020 ve 2024 Olimpiyatları uzun vadeli hedeflerim arasında." değerlendirmesinde bulundu.


- "İyi koşmamam takım ruhunu bozacaktı"


Takıma, derecesiyle katkıda bulunan Sevilay Eytemiş ise şampiyonaya 20 gün kala sakatlık geçirdiğini ve Amsterdam'a çok moralsiz gittiğini söyledi.

Koşamayacağını düşündüğünü ancak Meryem Erdoğan'ın yarışı terk etmesiyle yarışmak zorunda kaldığını kaydeden Sevilay, "Takım ruhunu bozmamak için, sakatlığımın ilerlemesi riskine karşın üzerine gitmek zorunda kaldım. Benim iyi koşmamam takım ruhunu bozacaktı ben de onlar için çok mücadele ettim. Üçüncü olduğumuzu öğrendiğimizde sevinç çığlıkları attık çünkü hiç beklemiyorduk. Çok mutluyum." diye konuştu.


- "Ailem sürekli destek oldu"

Kariyerinde ikinci kez yarı maraton koştuğunu anlatan Sevilay, şöyle devam etti:

"Daha önce 10 bin metre koşuyordum. Amacım olimpiyatlara gitmekti, sakatlıktan dolayı olmadı. 2020 Olimpiyatları'nı hedefliyorum ama adım adım gideceğim. Ben Doğu'dan geliyorum, Ağrılıyım. Ağrı'da kadınların bir yerlere gelmesi çok zor, zor şartlarda yaşıyoruz. Benim ailem sürekli destek oldu. Spora çok kişi başladık ama arkadaşlarım arasında üniversite okuyup da spor yapan bir ben varım. Benden sonra başlayan çok oldu. Maddi imkansızlık çok. 18'ini doldurduğun zaman kamp eğitim merkezlerinden çıkarılıyorsun. Ben merkezde oturduğum için hem evde kalıp hem de antrenman yapma şansım oldu. Diğerleri, köylerde oldukları için gelip gidemediler."

"Ağrı beni konuştukça, Ağrı'nın insanları bilinçlenmeye başladı." diyen Sevilay, "Bizim köyden, 'bunu koşturur musun' diye çocuklarını bana getirenler oluyor. Çok mutlu oluyorum. Biz 10 kardeşiz, en küçüğü benim. Kardeşlerim okuyamadı ama ben okudukça mutlu oluyorlar." ifadelerini kullandı.

Doğu'nun mesafecilerinin meşhur olduğunu vurgulayan Sevilay, "Ağrı'da köylerde çok yetenekli insanlar çıkıyor. Yükseklikte yaşıyorlar, beslenmeleri iyi oluyor. Çocuklar hep sokakta büyüyor. Daha çok imkan verilirse çok iyi sporcular çıkacaktır." diye görüşlerini aktardı.


- "Olimpiyatları görmeden sporu bırakmayacağım"


Takımın en küçük sporcusu Tubay Erdal da yaşının, yarı maraton için çok küçük olduğunu belirterek, "Bu yüzden biraz zorlandım ama bundan sonraki hedefim, 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda maraton koşmak." dedi.

Tubay Erdal, "Ben dağ kros sporcusuyum ama kendimi maratonda gördüm, artık buna devam edeceğim. Olimpiyatları görmeden de sporu bırakmayacağım." diye konuştu.

Antrenörleri Yavuz Bayram, Orhan Güngör ve Serap Aktaş'ın yanı sıra Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar'a, kendisine inandıkları için teşekkür eden Tubay, "Orada bayrağımız dalgalandığında çok mutlu oldum. Her yarış kazandığında, başarıya bağımlı oluyorsun. İnşallah yeni madalyalar kazanmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Yorumlar