Üç asırlık geleneği bisikletleriyle yaşatacaklar

-Keşan DOÇEK Başkanı Eşme: -"İtalya Alpleri'ndeki bu şirin coğrafyaya Türk Bölgesi adını veren ve kent halkına 'Biz Türk’üz' dedirten Balaban Hasan'ın atıyla geçtiği yerlerden biz de kendi tabirimizle demir atlarımız olan bisikletlerimizle geçeceğiz"

Google Haberlere Abone ol
Üç asırlık geleneği bisikletleriyle yaşatacaklar

EDİRNE (AA) - Keşan Doğa Çevre ve Kültür Derneği'nin (DOÇEK) 25 üyesi, "Bir Öykü-Bir Bisiklet Turu, Viyana’dan Moena’ya” adıyla düzenledikleri etkinlikte Avusturya'nın başkenti Viyana'da pedal çevirecek.

Dernek başkanı Hakan Eşme, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Orta Avrupa’da 333 yıl önce II. Viyana Kuşatması sonrasında yaşanan gerçek bir öykünün izlerini sürmek amacıyla etkinlik düzenlediklerini söyledi.

İtalya’da Türk köyü olarak adlandırılan Moena'da pedal çevireceklerini belirten Eşme, şunları kaydetti:

"Moena'nın kuşatması sırasında yaralanan yeniçeri Balaban Hasan’ın hayata döndüğü ve sonrasında da bilgi ve görgüsüyle bölgeyi bir Türk Köyü yapmasının dillere destan öyküsü bu etkinlikte vurgulanacak. 333 yıl önceki geleneği bisikletlerimizle yaşatacağız. Tarihçi yazar Orhan Yeniaras da 'El Turco/II. Viyana Kuşatmasının Bilinmeyen Yönleri' adlı romanında bu öyküyü dile getirmiştir. Balaban’ı Moena'lı Mariana ve kardeşi dağda kuzularını otlatırken fark ederler. Çalılıkların arasında gördükleri yabancının ölmüş olduğunu düşünürler. Daha sonra dedeleri ve köy halkı yabancıyı köye getirir, iyileşmesi için uğraşırlar. Balaban kendine geldiğinde köy halkından olup biteni dinler. Bu küçük köyün kocaman yürekli insanları ona yardım edip iyileştirmiştir. Balaban artık gidebileceği bir yeri olmadığını bilmenin hüznüyle bu köyü kendi köyü beller. Zamanla hem köy halkı onu benimser hem de o bu köyü. Bilgisini, görgüsünü, her şeyini onlarla paylaşır. Bu İtalyan köyünde Türklüğü yaşatır."

Eşme, Moena halkının her yıl yaz aylarında bu olayın anısına "Türk Festivali" düzenleyerek kentlerini Türk bayrakları ile süslediğini, yeniçeri kıyafetleriyle Balaban Hasan'ı andıklarını aktardı.

Etkinliğin kendileri için çok anlamlı olduğunu ifade eden Eşme, "İtalya Alpleri'ndeki bu şirin coğrafyaya Türk Bölgesi adını veren ve kent halkına 'Biz Türk’üz' dedirten Balaban Hasan'ın atıyla geçtiği yerlerden biz de kendi tabirimizle demir atlarımız olan bisikletlerimizle geçeceğiz." diye konuştu.

Etkinlik için 18 Temmuz'da araçlarıyla Keşan'dan yola çıkacaklarını belirten Eşme, Viyana'da pedal çevirecekleri bölgede tarihi alanları da ziyaret edeceklerini sözlerine ekledi.


Yorumlar