"Türklerin büyük desteğini unutamam"

- ABD'nin ilk olimpiyat madalyalı Müslüman kadın sporcusu Ibtihaj Muhammed: "Türkler, gerek sosyal medyadan gerekse e-maillerle bana gönderikleri mesajlarla moral verdi. Onların sayesinde şu anda kürsüdeyim" - "Muhammed Ali sadece Müslümanlar ve Afro-Amerikalılar için değil hepimizin kahramanı. O bir meşale yaktı ve ülkenin yönünü değiştirdi"

Google Haberlere Abone ol
"Türklerin büyük desteğini unutamam"


RIO DE JANERIO (AA) - YASİN TUNCER - 2016 Rio Olimpiyat Oyunları'nda eskrim branşında mücadele eden Amerika Birleşik Devletleri'nden (ABD) Müslüman kadın sporcu Ibtihaj Muhammed, ilk olimpiyatında takım mücadelesinde bronz madalya kazandı.

ABD takımında başörtüsüyle mücadele eden ilk kadın sporcu olan Ibtihaj Muhammed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kazandığı madalyanın ön yargıları yıkmasını umduğunu söyledi.

Bireysel müsabakada elenen ancak takım mücadelesinde İtalya'yı yenmeleriyle üçüncülük kürsüsüne çıkan Muhammed, "Bu madalyanın anlamı büyük. Aynı zamanda Müslümanlara, Afro-Amerikalılara (Afrika kökenli Amerikalı) ve kadınlara karşı ön yargılara bir cevap." ifadelerini kullandı.

Olimpiyatların dünya kültürleri arasında bir köprü olduğunun, burada her sporcunun eşit şartlarda yarıştığının önemini vurgulayan 30 yaşındaki ABD'li sporcu, ''Sporda kimsenin dinine, ırkına ve cinsiyetine bakılmıyor. Kimsenin hangi mahallede büyüdüğü, hangi kolejde okuduğu problem edilmiyor. Mücadeleyi kazanan şampiyon oluyor. Farklı kültürler, dinler burada buluşuyor. Ben de başörtülü olarak mücadele ettim ve takımıma bronz madalya kazandırdım. Olimpiyat ruhu denen şey de işte bu." değerlendirmesini yaptı.

ABD Kadın Milli Eskrim Takımı'nda 2010'dan bu yana yer aldığını belirten Ibtihaj Muhammed, son altı yıl içinde ciddi sakatlıklar geçirdiğini, zaman zaman sevdiklerinden uzak kaldığını ve kazandığı madalyayı ailesine, özellikle de yeni doğan yeğenine armağan ettiğini söyledi.


- "Türk halkı beni yalnız bırakmadı"


ABD Olimpiyat Takımı'nda yer alan ilk başörtülü sporcu olduğu için dünya spor kamuoyunun ilgisini çeken Müslüman eskrimci, oyunlar sırasında Türk halkından büyük destek aldığını ifade etti.

Geçmişte düzenlenen bir turnuva için Türkiye'de bulunduğunu ifade eden Ibtihaj Muhammed, "Güzel ülke ve dost insanlar. Türk halkına öncelikle bana gösterdikleri destek için teşekkür ederim. Türklerin büyük desteğini unutamam. Gerek sosyal medyadan gerekse e-maillerle bana gönderikleri mesajlarla moral verdiler. Onların sayesinde şu anda kürsüdeyim. Bana sahip çıktıkları için şükranlarımı sunuyorum." diye konuştu.


- "Muhammed Ali hepimizin kahramanı"


Haziran ayında hayatını kaybeden efsane boksör Muhammed Ali'yi her zaman örnek aldığını söyleyen ABD'li sporcu, ünlü boksörün sadece kendisinin değil, tüm Amerikalıların kahramanı olduğunu belirtti.

Muhammed Ali sayesinde ABD'li Müslüman toplumun kimliğini sağlamlaştırdığının altını çizen Ibtihaj Muhammed, "Sadece Müslümanlar ve Afro-Amerikalılar için değil hepimizin kahramanı. O bir meşale yaktı ve ülkenin yönünü değiştirdi." diyerek sözlerini tamamladı.


Yorumlar