Türkiye, Rio'da 4 sporcu ile yelken açacak

- 2016 Rio Olimpiyatları'nda 4 sporcu ile kota alan Yelken Milli Takımı, 3 ayrı sınıfta mücadele verecek - Olimpiyatlarda bugüne kadar toplamda 38 sporcuyla yer alan Yelken Milli Takımı'nın madalyası bulunmuyor - Türkiye Yelken Federasyonu Başkanı Belli: "Bizden önceki dönemde, yani 2012 yılının ekim ve 2014 yılının ocak ayına kadar geçen zamanda, olimpiyatlarla ilgili hiçbir çalışma yapılmaması, bugün kota sayısının 4'te kalmasının en büyük nedenidir" - "İdeallerimize tam olarak ulaşmak için tüm ekibimizle birlikte tekrar aday olacağız"

Google Haberlere Abone ol
Türkiye, Rio'da 4 sporcu ile yelken açacak


ANKARA (AA) - İLKNUR ÇETİNBAŞ - Yelkende olimpiyat kotası müsabakaları son buldu. Milli Takım, 2016 Rio Olimpiyatları'na 4 sporcuyla kota aldı.

Türkiye Rio'da, finn sınıfında Alican Kaynar, 470 sınıfında Deniz Çınar-Ateş Çınar ikilisi ve bayanlarda laser radial sınıfında Nazlı Çağla Dönertaş ile temsil edilecek.

Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde, 5-21 Ağustos tarihlerinde, 32'ncisi düzenlenecek olimpiyat oyunlarında, bugüne kadar toplamda 38 sporcuyla yer alan Yelken Milli Takımı'nın, madalyası bulunmuyor.

Olimpiyat maratonuna, 1936 Berlin Olimpiyatları'nda Behzat Baydar, Harun Ülman ve Dr. Demir Turgut ile başlayan Yelken Milli Takımı, Berlin ile birlikte 11 olimpiyat oyununa katıldı. 2008 Pekin Olimpiyatları'nda 6 sporcuyla tarihinin en yüksek katılım sayısına ulaşan milli takımda, ilk kez 1996 Atlanta Olimpiyatları'nda kadın sporcu yer aldı. O yıl Ayşe Sözeri, Kutlu Torunlar ile birlikte mistral sınıfında Türkiye'yi temsil etti.

Yelken Milli Takımı, bugüne kadar olimpiyat madalyası alamasa da, tarihinde 2 kez 2 ayrı sınıfta oyunları ilk 10 içinde tamamladı. 1936 Berlin Olimpiyatları'nda star sınıfında yarışan Behzat Baydar-Harun Ülman çifti ile 2000 Sidney Olimpiyatları'nda finn sınıfında mücadele veren Enver Adakan, genel sıralamada 8. olarak, ilk 10 arasında yer almayı başardı.


- Belli: "Tekrar aday olacağız"


Türkiye Yelken Federasyonu Başkanı Serhat Belli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkelerin bu yıl olimpiyatlarda en fazla 10 sınıfta kota alabildiğini belirterek, "Biz Türkiye'de, olimpik kategorilerden 7 sınıfta yarışıyoruz. Rio için de bu sınıflardan 3'ünde kota aldık. Uzun zamandır olimpiyatlarda 5-6 sporcuyla temsil ediliyoruz." dedi.

Kota aldıkları sınıflarda, 2.5 sene gibi kısa bir sürede iyi bir başarı elde ettiklerini dile getiren Belli, "Bizden önceki dönemde, yani 2012 yılının ekim ve 2014 yılının ocak ayına kadar geçen zamanda, olimpiyatlarla ilgili hiçbir çalışma yapılmaması, bugün kota sayısının 4'te kalmasının en büyük nedenidir. Kota alan sporcularımızdan beklentimiz tabii ki madalya almalarıdır ancak ilk 8'e girerek olimpik diploma almak da iyi bir başarı olarak değerlendirilebilir." ifadelerini kullandı.

Başarılı olabilmek ve madalya alan ülkelerin seviyesine gelebilmek için tesisin önemine değinen Belli, "Yelken Federasyonunun herhangi bir deposu bile bulunmamaktadır. Malzeme tabii ki en önemli faktörlerden birisi. Olimpik hazırlıklar ve bütçe, maalesef olimpiyata yakın son 2 senede rahat olabiliyor. Bu da çalışma süresini oldukça kısaltıyor. Biz şimdiden 2020 olimpiyatlarında madalya alabilmek için çalışmalara başladık." şeklinde konuştu.

Belli, olimpik başarı yolunda, çalışmanın yanı sıra 4 yıllık olimpiyat bütçesinin önemine de vurgu yaparak, şöyle devam etti:

"Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Akif Çağatay Kılıç, 2020 için şimdiden çalışılmaya başlanmasını ve bütçe konusunun sorun olmayacağı müjdesini verdi. Yelken Federasyonu da 2020'de olimpiyatlardan madalya ile dönmek için elinden geleni yapacaktır. Yelken sporuna olan ilgi her geçen gün artıyor. Altyapıdaki sporcu havuzumuz oldukça iyi bir sayıya ulaştı. Görevde bulunduğumuz son 2 yılda, neredeyse 4 yıllık çalışma yapmak zorunda kaldık ve hedeflerimizin yüzde 70'ine ulaştık. Bir çok konuda ilklere imza attık."

Belli, 2016 Rio Olimpiyatları'nın ardından federasyonların seçim dönemine gireceği hatırlatıldığında ise, "İdeallerimize tam olarak ulaşmak için tüm ekibimizle birlikte tekrar aday olacağız." dedi.


- Olimpiyatlara katılan sporcular


Yelken branşında Türkiye'yi olimpiyatlarda temsil eden sporcular ve sınıfları şöyle:

1936 Berlin Olimpiyatları (3 sporcu - 2 sınıf): Behzat Baydar-Harun Ülman (Yelken Star), Dr. Demir Turgut (Yola)

1960 Roma Olimpiyatları (1 sporcu - 1 sınıf): Ersin Demir (Finn)

1964 Tokyo Olimpiyatları (3 sporcu - 2 sınıf): Haluk Kakış (Finn), Erdoğan Arsal-Metin Akdurak (Flying Dutchman)

1984 Los Angeles Olimpiyatları (2 sporcu - 1 sınıf): Ertuğrul Özkan-Alexandr Tschaikowsky (Tornado)

1988 Seul Olimpiyatları (2 sporcu - 2 sınıf): İbrahim Kakış (DIV-II), Haluk Babacan (Finn)

1992 Barcelona Olimpiyatları (2 sporcu - 2 sınıf): Arif Gürdenli (Finn), Kutlu Torunlar (Lechrer)

1996 Atlanta Olimpiyatları (5 sporcu - 3 sınıf): Kerem Özkan-Şükrü Sanus (470), Alp Alpagut (Laser), Ayşe Sözeri ve Kutlu Torunlar (Mistral)

2000 Sidney Olimpiyatları (4 sporcu - 3 sporcu): Enver Adakan, Ali Kemal Tüfekçi (Laser), Ertuğrul İçingir ve İlknur Akdoğan (Mistral)

2004 Atina Olimpiyatları (5 sporcu - 4 sınıf): Selim Kakış-Kaan Özgönenç (470), Enver Adakan (Finn), Kemal Muslubaş (Laser), Ertuğrul İçingir (Mistral)

2008 Pekin Olimpiyatları (6 sporcu - 4 sınıf): Ateş Çınar-Deniz Çınar (470), Ali Kemal Tüfekçi (Finn), Kemal Muslubaş (Laser), Ertuğrul İçingir ve Sedef Köktentürk (RS:X)

2012 Londra Olimpiyatları (5 sporcu - 4 sınıf): Ateş Çınar-Deniz Çınar (470), Alican Kaynar (Finn), Mustafa Çakır (Laser), Nazlı Çağla Dönertaş (Laser Radial)

Yorumlar