Türkiye, Paralimpik Kış Oyunları'na ilk defa katılıyor

Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Türk spor tarihinde bir ilki başararak, Paralimpik Kış Oyunları'na ilk defa katılma hakkı kazandı.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye, Paralimpik Kış Oyunları'na ilk defa katılıyor

Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Türk spor tarihinde bir ilki başararak, Paralimpik Kış Oyunları'na ilk defa katılma hakkı kazandı.

Konu ile ilgili olarak federasyon başkanı Demirhan Şerefhan, yaptığı açıklamada, "Paralimpik Kayak Branşı'nda ülkemiz sporcuları ilk defa 'Kış Paralimpik Oyunlarına' katılacaklar. Mart ayında Rusya'nın Sochi şehrinde düzenlenecek olan Sochi 2014 Kış Paralimpik Oyunları'na milli sporcumuz Esat Hilmi Bayındırlı katılmaya hak kazandı." dedi.

Bir diğer milli sporcu Mehmet Çekiç için ise Bipartite olarak adlandırılan kontenjandan katılım hakkı almak için başvuruda bulunduklarını belirten Şerefhan, "Her iki sporcumuz da milli takım antrenörlerimiz eşliğinde Sochi 2014'e en iyi şekilde hazırlanmaktadır. Federasyonumuz, engeli olmayan kişilerin bile zorlandığı kayak branşında, engelli bireylerimizi kayak sporu ile buluşturmak için her türlü imkanını seferber edecektir. Bu sebeple milli sporcularımız Esat ve Mehmet engelli vatandaşlarımız için çok önemli rol modeli olacaklar." diye konuştu.

Amerika'da yaşayan Esat Bayındırlı Kayak Milli Takım sporcusu olarak Türkiye'yi temsil ediyor. Ferdi antrenörlüğünü Malia Brown'un yaptığı sporcunun, 2013 yılından itibaren milli takım antrenörlüğünü ise Murat Tosun yürütüyor. Milli sporcu Esat Bayındırlı, kayak sporu yapmaktayken geçirdiği trafik kazası sonrası da doktorunun onayı ile engelli kayak sporu yapmaya devam etti. Federasyon başkanı Demirhan Şerefhan, Bayındırlı'yı anlatırken, şunları söyledi:

"Bu konuda kendini geliştirmiş, engeline uygun malzemeleri bile kendisi yapmaya başlamıştır. İlk olarak 1982’de Winter Park’ta yarışmıştır. Ekipmanlarını her yıl sabırla daha da iyi duruma getirerek uzun kariyerinde hızla ilerlemiştir. Arkadaşları arasında tüm problemleri bıçak ve bant ile çözmekle ünlü TV starı Mac Gyver olarak anılır."

Esat Bayındırlı'nın son dönem yarıştığı müsabakalar ve başarıları şöyle:
Dünya Kupası Finalleri: Sochi 2013 6.'lık
Huntsman Kupası: ABD-Utah 2013 2.'lik
Huntsman Kupası: ABD-Utah 2010 1.'lik

Sochi 2014 Paralimpik Kış Oyunları'nda direkt kota alarak yarışmaya katılmayı garantileyen Esat Bayındırlı'nın Sochi 2014'e hazırlık programı ise şöyle:

25 Kasım - 6 Aralık 2013: Copper/ABD Milli Takım Kampı
7 - 13 Aralık 2013: Copper/ABD Noram Yarışları
6 - 16 Ocak 2014: Panorama/Kanada Dünya Kupası
17 - 21 Ocak 2014: Copper/ABD Dünya Kupası
Muhtelif tarih ve yerlerde SOCHI 2014' e hazırlık kampı

MEHMET ÇEKİÇ'TE SOCHİ'DE İDDİALI

Kayak branşında ülkemizi temsil eden bir diğer milli sporcu olan Mehmet Çekiç, ilk hedefinin Sochi 2014 Paralimpik Kış Oyunları'na katılmak olduğunu söyledi.

2009 yılında geçirdiği bir trafik kazası sonucunda engelli olan Mehmet Çekiç, daha önce başka spor dallarıyla da ilgilenmiş. Ancak 2010 yılında Fransa’da kayak yapmaya başlamış. 2011 yılında Fransa’da çeşitli müsabakalara katılmış. Çekiç, Türkiye adına ilk kez 2012 yılında Fransa’da yarışmış ve 9. olmuştu.

2013 yılında Fransa ve İtalya’da uluslararası müsabakalara katılan ve kayak branşında kendini geliştirmeye devam eden Mehmet Çekiç, Sochi 2014 Paralimpik Kış Oyunları öncesinde puanlı yarışlara katılmaya devam ediyor. Mehmet Çekiç, Paralimpik Kış Oyunları için kota almaya çalıştığı için her günün kendisi için önemli olduğunu söylüyor.

Mehmet Çekiç'in Sochi 2014 için katıldığı hazırlık kampları ve kalan programı ise şöyle:
8 – 13 Temmuz 2013: İtalya Milli Takım hazırlık kampı
20 - 24 Kasım 2013: Panorama/Kanada Ipcas Yarışları
25 Kasım - 6 Aralık 2013: Copper/ABD Milli Takım kampı
7 - 13 Aralık 2013: Copper/ABD Noram Yarışları
14 - 18 Aralık 2013: Pitztal/Avusturya Avrupa Kupası
18 - 26 Aralık 2013: Erzurum Hazırlık Kampı
17 - 21 Ocak 2014: Copper/ABD Dünya Kupası
CİHAN

Yorumlar