Türk kadın güreşinde Hafize Şahin, tarihe geçti

Büyükler Avrupa Güreş Şampiyonası'nın ikinci gününde gümüş madalya kazanan Hafize Şahin, Türk kadın güreşinde bir ilki başardı.

Google Haberlere Abone ol
Türk kadın güreşinde Hafize Şahin, tarihe geçti

Büyükler Avrupa Güreş Şampiyonası'nın ikinci gününde gümüş madalya kazanan Hafize Şahin, Türk kadın güreşinde bir ilki başardı. Hafize Şahin, bundan sonraki şampiyonalarda hedefinin altın madalya olduğunu söyledi. Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Hamza Yerlikaya ise tarihin altın alanları yazdığını dile getirdi.

Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de düzenlenen Avrupa Güreş Şampiyonası'nda ikinci gün müsabakaları, Trio Arena'da yapıldı. Şampiyonanın ikinci gününde minderde kadınlarda 2, erkeklerde 2, toplam 4 sporcumuz mücadele etti. Sezer Akgül ve Münir Recep Aktaş 2. Turda elenirken Hafize Şahin final, Burcu Kebiç ise bronz madalya için mindere çıktılar.

BURCU KEBİÇ BRONZ MADALYAYI KAÇIRDI

Akşam seansında mindere ilk olarak 53 kiloda Burcu Kebiç çıktı. Kebiç, ilk maçında Rus Maria Gurova’ya tuş olarak yenildi. Ancak Burcu’yu yenen Gurova finale çıktığı için repesaj (3-5)’lik maçı oynama hakkı elde etti. Repesaj maçında Bulgar Evelina Nikolova Georgieva karşılaşan Burcu, karşılaşmayı 7-3 kazanarak 3’lük, 5.’lik maçına çıktı. Kebiç, daha önce iki defa karşılaştığı ve bir galibiyet bir mağlubiyet aldığı Moldovalı Natalia Budu karşısında ise başarılı olamayarak, madalya şansını yitirdi.

HAFİZE ŞAHİN'DEN GÜMÜŞ MADALYA

2014 Avrupa büyük kadınlar güreş şampiyonasına ise Hafize Şahin damgasını vurdu. 60 kiloda mücadele eden Şahin, Türk spor tarihinde ilk defa final oynama hakkı elde eden ilk kadın güreşci oldu.

Kilosunda az sporcu bulunan Hafize Şahin, direkt olarak çeyrek final müsabakasına çıktı. Belaruslu Mikhalkova Nadzeya'yı tuşla, İngiliz Olga Butkevycha'yı da 15-14 yenen Hafize Şahin, finale adını yazdırdı. Finalde ise Hafize, ilk defa karşılaştığı İsveçli Malin Johanna Mattsson'a tuşla mağlup olarak gümüş madalyaya hak kazandı.

HAFİZE ŞAHİN: UMARIM BUNDAN SONRAKİ YILLARDA ALTIN MADALYA KAZANIRIZ

Milli güreşçi Hafize Şahin, mücadelenin ardından yaptığı açıklamada, "Gönül isterdiki orada altın madalya olsun. Hocalarımızın, federasyon başkanımızın bize olan emeklerinin karşılığını verelim; ama gümüşte kaldık. Geçen sene bronz madalya olmuştu. Bu yıl gümüş oldu. Umarım bundan sonraki yıllarda takım arkadaşlarım da dahil altın madalyayı kazanırız." ifadelerini kullandı.

Yenilgiyi taktik hataya bağlayan Hafize, "Bunları da daha sonraki kamplarımızda maçlarımızda telafi edeceğimizi düşünüyorum." dedi.

Özbekistan'dü düzenlenecek Dünya Şampiyonası'yla ilgili bir soruya da cevap veren Hafize, sözlerini şöyle tamamladı: "Bugüne kadar Türkiye'de bayan güreşi olarak madalyamız yok. Dünya Şampiyonası'nda madalya aldığımız zaman, olimpiyatlarda bir umut olacak. Çünkü olimpiyatlarda başarılı olmak Dünya Şampiyonası'ndan geçiyor."

HAMZA YERLİKAYA: TARİH ALTIN ALANI YAZAR

Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Hamza Yerlikaya, sporcusunu tebrik ederken, tarihn altın madalya alanı yazdığını söyledi. Hamza Yerlikaya, şöyle konuştu: "Hafize'yi kutluyorum. Avrupa'da ilk defa final yapan bir kızımız. İlk finali altın olarak görmek istiyorduk; fakat olmadı. Turlardaki maçlar gibi olmadı. Finalin ortamı biraz daha farklı. Bunlar tecrübe olacak. Hergün bir madalya çıkıyor. Bugün erkeklerde madalya alamadık; ama inşallah yarın ve ondan sonraki günlerde bol madalyalı bir şampiyona umudumuz olacak."

Kendi eksiklerini de gördüğünü belirten Hamza Yerlikaya, "Yola devam edeceleklerimizi yolda bırakacaklarımızı görüyoruz. Bu 2016 Olimpiyatları'nın bir süreci. Bu süreçte objektif olarak, nasıl yarışırız kiminle yarışırız ya da yarışamayız. Bu milletin umudu kim olur? Kim olamaz bunları da görüyoruz. Sikletleri ona göre değerlendiriyoruz. Bundan sonraki stratejimiz de aynı şekilde devam edecek. Gençleşiyoruz, cesur ve inanan yürek istiyoruz. Bunlarla mücadele edeceğiz. Ben mücadele eden arkadaşlarımı kutluyorum. Hafize'yi de kutluyorum. İnşallah bundan sonraki bütün mücadeleleri altın madalya için olur. Tarihi bir ilki başarmıştır. Bu tarihi ilki dünya şampiyonasında da başarmasını temenni ediyoruz." diye konuştu.

Bu yıl biraz daha yeni jenerasyon üzerinde çalışacaklarını anlatan Hamza Yerlikaya, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu yıl biraz daha fazla jenerasyon üzerine çalışacağız. Eksikleri göreceğiz. Yol haritamızı belirleyeceğiz. Burada bütün arkadaşlarımız madalya için mücadele ediyor. Hepsini aynı yürekle destekliyoruz. Arkadaşlarımız da unutmasınlar ki Türkiye'de 75 milyonun kalbi burada atıyor. O heyecan ve bilinçle mücadele etme hırsını yitirmesinler. İki arkadaşımız da ikinci oldu. Benim hep söylediğim bir şey var: Tarih altın alanı yazar.' Altın almak için mücdaele etmek lazım. Altın almak için o kalbi o heyecanı o bedeni minderde bırakmak lazım. Arkadaşlarımız da bu bilinçle mücadeleye devam ediyor. İnşallah yarın daha güzel olacak." CİHAN

Yorumlar