"Türk eskriminin geleceğinden çok umutluyum"

- Türkiye Eskrim Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Atalı: - "İrem Karamete, olimpiyatlara kota alarak zihinlerdeki prangaları kırdı" - "Türkiye'de yetişmiş, tüm eskrim eğitimini Türkiye'de almış bir sporcunun bunu başarması bizim için önemliydi" - "Avrupa Şampiyonası'nda madalya beklentimiz büyük" - Türk eskrimi olimpiyatlarda ilk kez 1924'te Fuat Balkan ile temsil edildi

Google Haberlere Abone ol
"Türk eskriminin geleceğinden çok umutluyum"


ANKARA (AA) - İLKNUR ÇETİNBAŞ - Türkiye Eskrim Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Murat Atalı, milli sporcu İrem Karamete'nin 2016 Rio Olimpiyat Oyunları'na kota alarak, Türk eskrimi açısından önemli bir başarıya imza attığını söyledi.

Prof. Dr. Atalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, milli takımlarda olimpiyat öncesi sezonun sonuna geldiklerini belirterek, gelecek hafta Polonya'da başlayacak Avrupa Şampiyonası'ndan sonra sadece olimpiyatlara konsantre olacaklarını dile getirdi.

Türk eskrim tarihinde olimpiyatlara kota alan ilk sporcu olan İrem Karamete'nin başarısına değinen federasyon başkanı, "İrem, olimpiyatlara kota alarak zihinlerdeki prangaları kırdı. Akıllardaki 'Acaba yapabilir miyiz?' endişesini giderdi. Türkiye'de yetişmiş, tüm eskrim eğitimini Türkiye'de almış bir sporcunun bunu başarması bizim için önemliydi. İnşallah 2020'de Tokyo'da sayımız çok daha fazla olacak. Türk eskriminin geleceğinden çok umutluyum." dedi.

Atalı, umutlu oldukları milli sporcular Martino Minuto ile Enver Yıldırım'ın da kotayı kıl payı kaçırdıklarını anlatarak, "Bu yıl bizim için önemli bir tecrübe oldu. İrem'in kota alması bir farkındalık oluşturdu, tanınırlığı artırdı. Kotadan sonra medyada, son birkaç yılın toplamından da fazla yer aldık. Medyada o kadar çok haber çıktı ki eskrim, tekrar insanların ilgisine sunulmuş oldu. İrem, eskrime bu anlamda da çok katkı yaptı." değerlendirmesinde bulundu.

Polonya'da 20-24 Haziran'da yapılacak Avrupa Şampiyonası'nda madalya beklentilerinin büyük olduğunu vurgulayan Atalı, şöyle devam etti:

"Erkek ve kadın flöre ile erkek kılıç kategorilerinde olmak üzere 8 sporcuyla mücadele vereceğiz. İrem'in yanı sıra Enver ve Martino da olacak. Olimpiyatlar öncesi son organizasyon, sezonu kapatıyoruz. Şampiyonadan sonra İrem'i, Almanya ve ABD'de iki hazırlık kampına göndereceğiz. İrem'in başarılı olması için elimizden geleni yapacağız. Sporcumuzun olimpiyatlarda madalya alması bizim için sürpriz olmaz."


- "Bu ekibi destekleyeceğiz"


İrem'in başarısında birçok insanın emeği olduğunu aktaran Atalı, "Bu bir ekip işi, teknik ekibin katkısı çok büyük. Bundan sonraki süreçte de bu ekibi destekleyeceğiz." diye konuştu.

Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğünün desteğiyle çok yol katettiklerini anlatan Prof. Dr. Atalı, şunları kaydetti:

"Spor Genel Müdürlüğü bize güvendi. Bu güvenlerinin boşa çıkmaması, bize olan desteğin artarak sürmesi konusunda çok olumlu olacaktır. Sayın Genel Müdür Mehmet Baykan ile Genel Müdür Yardımcısı Murat Kocakaya, yatırımlarla özellikle 2020 Olimpiyat Oyunları'nın hedeflendiğini her seferinde dile getiriyor. Bu amaçla olimpiyat hazırlık merkezleri kuruldu ve ayrı bir fon oluşturuldu. Federasyon bütçemiz dışında ekstra bir olimpiyat bütçesi verildi. Bu bütçeyle sporcuların yurt dışı kamplarını finanse ettik, psikolog desteği bile sağladık. Tüm bu destekler, yatırımlar sonuç veriyor."


- "Kota bana kısmet oldu"


Olimpiyatlardan sonra federasyonda seçim dönemine gireceklerini ifade eden Prof. Dr. Murat Atalı, yeniden göreve gelmeleri durumunda ilk olarak tesis konusunda sıkıntı yaşayan illerin sorunlarını gidermeye çalışacaklarını ifade etti.

Atalı, her yıl nisan ayında Antalya'da düzenledikleri ve küçük yaş gruplarının yarıştığı kupaya bu yıl bin 300'e yakın sporcunun katıldığını vurgulayarak, "2007'de 700 sporcumuzun olduğunu düşünürseniz bu çok büyük bir sayı. Bu sayıların on binlere çıkması gerekiyor. Yeterli sayıda sporcu olacak ki, büyük yetenekleri olimpiyatlarda madalyaya ulaştırabilelim. Az sayıda sporcuyla bu başarıların gelmesi pek mümkün olmuyor. Sporcu ve antrenör sayısını artıracağız. Türk eskriminin geleceğinden çok umutluyum. Özellikle 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'nda çok daha iyi olacak." şeklinde görüş bildirdi.

Prof. Dr. Atalı, olimpiyat kotasının kendi döneminde kısmet olduğunu kaydederek, "Bu kota önceki dönemlerde atılan tohumların meyvesidir. Asla sadece benim başarım olamaz. Seçim takvimiyle ilgili konuşmak için çok erken ancak arkadaşların teveccühü olursa yeniden aday olmayı düşünüyorum." ifadelerini kullandı.


- Türk eskriminin olimpiyat tarihi


Türk eskriminin olimpiyat macerası, 1924 Paris Olimpiyatları'nda Fuat Balkan ile başladı. Bugüne kadar 6 olimpiyat oyununda yer alan Türk eskrimi, davet usulüyle toplamda 22 sporcuyla katıldığı bu 6 olimpiyattan da eli boş döndü.

Son olarak 1984 Los Angeles Olimpiyatları'na 2 sporcuyla katılan Türkiye, kota uygulamasının başladığı 1988 Seul Olimpiyatları'ndan bugüne kadar geçen sürede oyunlara sporcu göndermeyi başaramadı.

2016 Rio Olimpiyatları'na katılma hakkı kazanan İrem Karamete, 1896 yılından bu yana düzenlenen ve bu yıl 31'incisi gerçekleşecek olimpiyat tarihinde, kota alan ilk Türk sporcu oldu. İrem aynı zamanda, 1936 Berlin Olimpiyatları'na katılan Halet Çambel'in ardından olimpiyatlarda milli formayı giyecek ikinci kadın eskrimci olacak.

Olimpiyat tarihinde Türkiye'yi temsil eden sporcular şöyle:

1924 Paris Olimpiyatları (1 sporcu): Fuat Balkan

1928 Amsterdam Olimpiyatları (4 sporcu): Muhittin Okyavuz, Nami Yayak, Enver Balkan, Fuat Balkan

1936 Berlin Olimpiyatları (6 sporcu): Cihat Teğin, Enver Balkan, Halet Çambel, Halim Tokmakçıoğlu, Orhan Adaş, Suat Fetgeri Aşeni

1948 Londra Olimpiyatları (5 sporcu): Nejat Tulgar, Nihat Balkan, Rıza Arseven, Sabri Tezcan, Merih Sezen

1972 Münih Olimpiyatları (4 sporcu): Ali Yayla, Bülent Erdem, Özden Ezinler, Mehmet Akpınar

1984 Los Angeles Olimpiyatları (2 sporcu): Ali Murat Dizioğlu, Haluk Yamaç

Yorumlar