Türk atletizminde "devşirme" tartışmaları

- Eski Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Terzi: "Elvan Abeylegesse gibi genç yaşta gelip, ülkemize uzun yıllara hizmet edecek yabancı sporcuları bünyemize katmalıyız. Bir süre yarışarak, madalyalar kazanıp ülkesine yeniden dönecek sporcuları çok fazla kabul etmemeliyiz" - "Yabancı asıllı sporcuların fazla olmasından dolayı başarılı olabilecek kendi evlatlarımız şampiyonalarda boy gösteremiyor. Çocuklarımız da önünü açmamız gerekiyor"

Google Haberlere Abone ol
Türk atletizminde "devşirme" tartışmaları


ESKİŞEHİR (AA) - DENİZ AÇIK - Türkiye Atletizm Federasyonunda 2004-2013 yıllarında başkanlık yapan Mehmet Terzi, "Elvan Abeylegesse gibi genç yaşta gelip, ülkemize uzun yıllara hizmet edecek yabancı sporcuları bünyemize katmalıyız. Bir süre yarışarak, madalyalar kazanıp ülkesine yeniden dönecek sporcuları çok fazla kabul etmemeliyiz." dedi.

Mehmet Terzi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da düzenlenen Avrupa Atletizm Şampiyonası'nda 12 madalya kazanan milli sporcuları kutladı. Şampiyonaya, yabancı asıllı olup, milli takım adına yarışan sporcuların da katıldığını anımsatan Terzi, şöyle konuştu:

"Onların çoğu bize madalya kazandırdı. Bu, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile hükümetimizin izlediği bir yoldur. Devşirme sporcular, elde ettikleri başarılarla diğer sporculara 'idol olsun' diye milli takımımızda bulunuyor ancak yabancı sporcu sayısını abartmamak gerekiyor. 2012 Londra Olimpiyatları'na atletizm branşında 33 sporcuyla gittik. Bunların sadece 5'i yabancı asıllıydı. 2016'da birden fazla ülkeden sporcu Türkiye adına yarıştı. Sayı çok fazla olmamalıdır. Kantarın topuzu kaçmasın."


- Abeylegesse örneği


Mehmet Terzi, milli atlet Elvan Abeylegesse'nin kendi döneminde Türkiye adına yarıştığını hatırlattı.

Uzun süre Türkiye'ye hizmet edecek 20'li yaşlarda sporcuların milli takıma kazandırılması gerektiğinin altını çizen Terzi, şunları söyledi:

"Elvan Abeylegesse gibi genç yaşta gelip, ülkemize uzun yıllara hizmet edecek yabancı sporcuları bünyemize katmalıyız. Bir süre yarışarak, madalyalar kazanıp ülkesine yeniden dönecek sporcuları çok fazla kabul etmemeliyiz. Yabancı asıllı sporcuların fazla olmasından dolayı başarılı olabilecek kendi evlatlarımız şampiyonalarda boy gösteremiyor. Çocuklarımız da önünü açmamız gerekiyor."

Yorumlar