Süper Lig'e devre arasında yeni 19 lejyoner katıldı

Süper Lig kulüplerinin kış dönemi transferinde 27 yabancı oyuncu yeni takımlarında forma giyerken, bu isimlerin 19'u ülkemizde ilk kez top koşturacak.

Google Haberlere Abone ol
Süper Lig'e devre arasında yeni 19 lejyoner katıldı

Süper Lig kulüplerinin kış dönemi transferinde 27 yabancı oyuncu yeni takımlarında forma giyerken, bu isimlerin 19'u ülkemizde ilk kez top koşturacak. Yeni transferlerin en kariyerlisi, geçmişte Arsenal ve Barcelona formalarını giyen Belarus yıldız Hleb. Kulüplerin bu dönemde yollarını ayırdığı yabancı oyuncu sayısı ise 32'yi buldu.

Ara transfer döneminde Spor Toto Süper Lig'deki 18 kulüpten 16'sı en az 1 yabancı futbolcuyu renklerine bağladı. Bu zaman diliminde yabancı transferine ihtiyaç duymayan iki kulüp ise Fenerbahçe ile Kasımpaşa oldu. Yabancı tercihinde Galatasaray, Çaykur Rizespor ve Elazığspor en aktif kulüpler olarak ön plana çıktı. Bu üç kulüp üçer yeni yabancıyı kadrolarına kattı. Yeni gelenler içinde ülke futboluyla tanışan en popüler isim Alexandr Hleb. Torku Konyaspor'un Belarus yıldızı hatırlanacağı üzere geçmişte Barcelona ve Arsenal gibi Avrupa futbolunun önde gelen kulüplerinde forma giymişti.

TamSaha Dergisi, Spor Toto Süper Lig kulüplerinin devre arasında kadrolarına kattıkları yabancı futbolcuları inceledi. TamSaha Dergisi'nin hazırladığı yabancı lejyonlar şöyle:

FLAŞ İSİM HLEB

Kabul etmek gerekir ki, ara transfer döneminde beklentileri karşılayacak futbolcuları bulmak kolay değil. Bu gerçek her yıl biraz daha açık bir şekilde görülüyor. Bunun için kulüpler, mecbur kalmadıkça kadrolarını bozmuyorlar. Geçmiş yıllara göre Süper Lig'de de kulüpler, özellikle yabancı futbolcu konusunda çok fazla aktif değillerdi; sadece 27 ithal isim kulüplerin tercihi oldu. Halbuki bu sayı geçen yıl 35 şeklinde istatistiklere yansımıştı. Bu 27 isimden 10'na yakını, ülke sınırları içinde kulüp değiştirdi. Örneğin Beşiktaşlı Eneramo Kardemir Karabükspor'un yolunu tuttu. Eskişehirsporlu Tello Elazığspor'la anlaştı. Galatasaraylı Dany, Beşiktaş'a transfer oldu.

Kardemir Karabüksporlu Lualua Çaykur Rizespor'a geçti. Mersin İdmanyurdu oyuncularından Lawal Eskişehirspor'u, Joseph Boum da Medical Park Antalyaspor'u tercih etti. Bazı kulüpler de geçmişte Süper Lig'de oynayan isimlere yöneldiler. Gaziantepspor, bonservisi son olarak Trabzonspor'da bulunan Sapara'yı, Elazığspor da Cangele'yi aldı. Tanınmayan bir yabancı oyuncuyu transfer etmek yerine, ülke sınırları içinde rüştünü ispat etmiş bir yabancıyı renklerine bağlamak elbette daha mantıklı.

Ara transferde Süper Lig'e gelen flaş isim Alexandr Helb oldu. Bir dönem Arsenal (2005-08) ve Barcelona (2008-12) gibi Avrupa futbolunun önde gelen kulüplerinde oynayan Belarus yıldız, ikinci yarıda Torku Konyaspor için ter akıtmaya başladı. 32 yaşındaki Helb'in tecrübesinin Konya'ya güç, Süper Lig'e renk katacağı gerçeği de ilk yarının henüz başında ortaya çıktı.

Helb dışında gelen yeni ithal isimler ise tam bir kapalı kutu. Beklentileri karşılayıp karşılamayacaklarını zaman gösterecek. Bu konudaki istatistikler ise olumsuz. Geçen yıl ara transferde gelen 35 ithal isimden çoğu, sezon sonu itibariyle kulüplerinden ayrıldı. Uyum sorunu yaşamadan katkı verenler, Didier Drogba ve Wesley Sneijder (Galatasaray), Pierre Webo (Fenerbahçe), Sernas ve Kouemaha (Gaziantepspor), Simic (Kayserispor), Vleminckx (Gençlerbirliği), Gekas (Akhisar Belediyespor ) ile Sane (Elazığspor) olmuştu. Karşımızda böyle bir tablo varken, tabii akıllara takılan soru da "Neden kulüpler ara transferde sonuç alamayacakları yabancı transferine yöneliyorlar?" oluyor.

YENİ ANTRENÖR, YENİ YABANCI

Kulüplerin ara transferde aktif görüntü sergilemelerinin nedenlerinden biri, sezon içinde yaşadıkları teknik direktör değişiklikleri. Yeni gelen teknik direktörler, koltuğu devraldıkları seleflerinin yabancılarıyla çalışmak istemiyor. Buna teknik direktör kaprisi mi yoksa sistem değişikliği mi demek gerekiyor? Bu gerçeği Galatasaray'da açık bir şekilde gördük. Sezon ortasında Fatih Terim'in yerine getirilen İtalyan Roberto Mancini, ara transfer döneminde Riera, Dany ve Amrabat'ın biletlerini kestirip, yerlerine Telles, Burdisso ve Hajrovic'i aldırttı. Bu üç ismin, Galatasaray'a geçen ara transfer döneminde gelen Drogba ve Sneijder kadar popüler olmadıkları bir gerçek. Mancini'nin yeni yabancı tercihleri, gönderilen isimlerden daha iyi bir görüntü sergileyebilecek mi? Bu sorunun cevabını zaman verecek.

Galatasaray gibi yabancı oyuncu transferinin bir diğer aktif kulübü Elazığspor oldu. Onlar da üç yabancıyı kadrolarına kattı. Galatasaray gibi Elazığspor'un da sezon içinde teknik direktör değişikliğine gittiğini hatırlatalım. Ancak Elazığspor'u Galatasaray'dan farklı kılan özelliği, geçen sezonki görüntüsünü tekrarlaması. Elazığspor, geçen yıl sezon ortasında dört yabancısını gönderip, beş yeni takviye yapmıştı.

Bu sezon da dört yabancısıyla yollarını ayırıp, üç yeni yabancıyı renklerine bağladı. Elazığspor'un yeni yabancıları, Spor Toto Süper Lig'e "yabancı" olmayan Tello ve Cangele ile Bosna-Hersek Millî Takımı'ndan tanıdığımız Vranjes. Kulüplerin sezon ortasında, bu kadar çok değişikliğe gitmesi ne kadar doğru ve sağlıklı? Akıllara takılan bir başka soru; bu değişikliklerin nedeni acaba ekonomik mi? Yabancılara paraları ödenmediği için mi bu transfer sirkülasyonu yaşanıyor? Bu soruların cevaplarını medyaya yansıyan haberler veriyor!

Ara transfer döneminde Süper Lig kulüpleri 27 ithal ismi renklerine bağlarken, 32 isimle de yollar ayrıldı. Kulüpler ilk yarıda kullanmadıkları ya da performanslarından memnun kalmadıkları bazı yabancıları kadrolarından çıkarttı. Süper Lig'e veda edip gidenlerden Amrabat (Malaga) ve N'Diaye (Real Betis) İspanya'da, Grosicki (Rennes) ve Djebbour (Rennes) Fransa'da, Yobo (Norwich) İngiltere'de, Cleyton (Dinamo Zagreb) Hırvatistan'da kariyerlerini devam ettirecek. Bu arada Süper Lig'den alt liglere giden yabancılar da bulunuyor. Sezonu Çaykur Rize'de açan Polonyalı Pawelek Adana Demirspor'da, Uche Kalu Adanaspor'da. Sezonun ilk yarısını Medical Park Antalyaspor'da geçiren Zizic Fethiyespor'da, Janda Denizlispor'da sezonu bitirecek. Sezon başında Akhisar'a gelen Arjantinli Guaycochea ise Tavşanlı Linyitspor için ter akıtacak.
CİHAN

Yorumlar