Spor hukuku uzmanı Özkurt: E-Bilet daha çok baş ağrıtır

Spor Toto Süper Lig'in 30. hafta maçında yarın oynanacak Beşiktaş-Fenerbahçe derbisini tüm Türkiye merakla beklerken, maçın kendisinden çok Passolig ile Elektronik Bilet uygulamasının bu mücadeleye ve stat atmosferine nasıl yansıyacağı konuşuluyor.

Google Haberlere Abone ol
Spor hukuku uzmanı Özkurt: E-Bilet daha çok baş ağrıtır

Spor Toto Süper Lig'in 30. hafta maçında yarın oynanacak Beşiktaş-Fenerbahçe derbisini tüm Türkiye merakla beklerken, maçın kendisinden çok Passolig ile Elektronik Bilet uygulamasının bu mücadeleye ve stat atmosferine nasıl yansıyacağı konuşuluyor.

Konuyla ilgili görüşlerine başvurulan, spor hukuku uzmanı Avukat Emin Özkurt, E-Bilet konusunda önemli açıklamalarda bulunurken, bu konunun daha çok baş ağrıtacağını iddia etti.

Uygulamaya sezon devam ederken geçilmesinin yaşanan sorunlara neden olduğunu belirten Özkurt, "Şimdilerde tartışmakta olduğumuz e-bilet konusu aslında bugünün meselesi değil, 14 Nisan 2011 tarihinde yürürlüğe giren 6222 sayılı yasa ile gündemimize girmiş bir mesele." diyerek şöyle konuştu:

"TBMM'de kabul edilerek Resmi Gazete'de yayımlanan Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun sporda şiddeti önlemeye yönelik düzenlemelerinde de baştan aşağı değişiklik yaptı. Sporda şiddet eylemine dâhil olan kişilerin spor alanlarından uzaklaştırılmalarına yönelik düzenlemelere yer verilen kanunun yenilikleri arasında E-Bilet konusu da vardı.

Yasa gereği bu düzenleme hayata geçecekti, ancak bu uygulamaya sezon ortasında geçiliyor olması sorunlara neden olmuştur. E-Bilet uygulamasının doğru bir uygulama olup olmadığını bir tarafa koysak dahi, bunun taraftarlar nezdinde yeterince bilgilendirilmesi yapılmadan, konunun doğrudan muhatabı olan kulüplerle tam olarak bir mutabakat sağlanılmadan yürürlüğe sokulması yerinde olmamıştır."

E-Bilet uygulamasının taraftarlarda 'Fişlenme' algısı oluşturduğunu da belirten Avukat Emin Özkurt, "Bu yasa ile, en üst futbol ligi ve bir altındaki futbol liginde bilet organizasyonu birleştirilmiş oldu. Hangi ligde olursa olsun futbol seyircilerinin müsabaka alanlarına giriş ve çıkışına ilişkin kontrol ve denetim yetkisi Türkiye Futbol Federasyonu'na verildi. Bu amaçla federasyonun bünyesinde merkezi kontrol sistemi oluşturulması; elektronik kart oluşturmak amacıyla alınacak kişisel bilgiler federasyon bünyesinde oluşturulan merkezi veri tabanında tutulması zorunlu kılındı." diyerek, şöyle devam etti:

"Sözünü ettiğimiz bu veri tabanı Maliye Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı erişimine açık, dolayısıyla siz bir taraftar olarak herhangi bir futbol müsabakasını izlemeye gittiğinizde bunun bilgisi maliye ve içişleri bakanlıklarına da ulaşıyor. Bu durum taraftarların zihinlerinde doğal olarak bir 'fişlenme' algısı oluşmasına neden oluyor."

Spor alanlarının insanların rahatladığı, bir anlamda deşarj olduğu mekanlar olduğunu da ifade eden Avukat Emin Özkurt, açıklamalarına şöyle devam etti:

"Spor alanlarının insanların rahatladığı, bir anlamda deşarj olduğu mekanlardır. Şiddete başvurmadığı müddetçe herkes kendini o statlarda dilediği şekilde ifade edebilmelidir. İnsanları fişlenme veya devlet tarafından takip ediliyor olma hissi ile maç izleme durumunda bırakmak işin büyüsünü bozar, ayrıca böyle bir uygulama hukuken temel insan hürriyetlerini de zedeleyen bir durumdur. Taraftar gruplarının tepkisini anlamaya çalışmak ve ortak bir çözüm için gayret etmek lazım."

"BİZDE KANUNLAR YETERLİ AMA UYGULAYICILARDA PROBLEM VAR"

6222 Sayılı Kanun'un genel itibarıyla şiddeti önlemek şeklinde iyi bir amaca yönelik bir yasa olduğunu da belirten Avukat Özkurt, "Ancak uygulaması diğer bir çok düzenlemede olduğu gibi kötü olmuştur. Bizdeki temel sorun, yasaların yeterli olmasına karşılık uygulamanın ve uygulayıcıların söz konusu hükümleri yerinde olmayan şekilde hayata geçirmeleridir." diyerek açıklamalarını şöyle tamamladı:

"E-Bilet uygulaması temel hedefi bağlamında yanlış bir düzenleme değildir, ancak, belli ki taraftarın bu konuda bilgilendirilmesinde, uygulama ile ilgili bilinçlendirilmesinde ciddi eksiklikler yaşanmış. Son günlerde ülkenin en büyük taraftar gruplarının birbiri ardına yaptıkları açıklamalar bu gerçeğe işaret etmektedir.

TFF'nin, kamuoyundan, spor kulüplerinden ve de taraftar gruplarından gelen talepleri dikkate alması ve spora ilişkin bu düzenlemeleri yapan paydaşlara aktarması beklenirdi. Şu an gelinen tıkanıklık ancak diyalog yoluyla aşılabilinir ve bunu sağlamak TFF'nin görevleri arasındadır.

Son olarak belirtmek gerekirse, insanların güvenliğini düşünürken maç izleme keyfini kaçırmamak lazım. Yasaların ve düzenlemelerin amacı kişileri daha huzurlu ve mutlu kılmaktır. Tartışmalara ve taraftarların bu uygulamaya karşı aldıkları tavrı görünce ne yazık ki burada bir şeylerin ters gittiğini görüyoruz."
CİHAN

Yorumlar