Sorunsuz zeminin maliyeti 200 bin avro

Futbol kulüplerinin sıkça sorun yaşadığı stat zeminleri, 200 bin avro maliyetli elektrikli alttan ısıtma sistemiyle daha iyi hale getirilebiliyor.

Google Haberlere Abone ol
Sorunsuz zeminin maliyeti 200 bin avro
Futbol kulüplerinin sıkça problem yaşadığı stat zeminleri, 200 bin avro maliyetli elektrikli alttan ısıtma sistemiyle daha iyi duruma getirilebiliyor.

Türkiye’de çok sayıda kulüp, bilhassa kış mevsiminde stat zeminlerinde problem yaşarken, sıkı kış şartlarının tesirli bulunduğu Sivas’ın Süper Lig’deki mümessili Medicana Sivasspor, elektrikli alttan ısıtma sistemi yardımıyla 4 Eylül Stadı’nda maçlarını rahat biçimde oynuyor. Kulüp tesislerindeki antrenman alanlarından birinde de alttan ısıtma sistemi olan kırmızı-beyazlılar, kış şartlarından aşırı çok etkilenmiyor.

Sivas 4 Eylül Stadı ve Sivasspor Kulübü Tesislerindeki antrenman sektörünün yanı dizi Recep Tayyip Erdoğan Stadı, Elazığ Atatürk Stadı ve Eskişehirspor’un kulüp tesislerindeki antrenman alanına elektrikli alttan ısıtma sistemini kuran firmanın yetkilisi mimar Yusuf Şener, AA muhabirine yaptığı izahatda, sistemin maliyetinin futbol sektörünün parasal hacmi dikkate alındığında 'sudan ucuz' olduğunu söyledi.

Elektrikli alttan ısıtma sistemi meselesi için bilgi sağlayan Şener, sistemin tam olarak otomatik çalıştığını, Ankara’daki ofislerinden zeminleri bilgisayar üstünden denetim ettiklerini söyledi.

Kurulumunu 20 günde gerçekleştirdikleri sistemin sahanın belirli yerlerine yerleştirilen 16 sensörle çalıştığını aktaran Şener, tüm hava şartlarını algılayarak otomatik çalışan düzen yardımıyla çimin sene boyunca yeşil kaldığını söyledi.

Türkiye’de çok sayıda statta alttan ısıtma olmadığını dile getiren Şener, 'Bazı statlarda ise sulu düzen kullanılıyor. Suyun kış şartlarında donması muhtemel. Üstelik aşırı da üretken olmuyor. Sulu ve elektrikli alttan ısıtma sistemlerinin maliyetleri birbirine yakın fakat otomatik çalıştığı için elektrikli sistemin işletme maliyetleri daha ekonomik' dedi.

'Kulüplerimizde Hollanda çimi hayranlığı var'

Şener, elektrikli sistemin avantajlarına değinerek, 'Sulu düzene sahip statlarda neredeyse yılda bir kere çim değişim işlemi yapılırdı ve bunun bir kulübe maliyeti en az 1 milyon TL’dir' dedi.

Elektrikli alttan ısıtma sistemi 2008 yılında yapılan Sivas 4 Eylül Stadı’nın zemininin değişmediğini belirten Şener, Sivas’a yeni stat yapıldığı için buranın yıkılacağına işaret ederek, 'Stat yıkılmayacak olsa zemindeki çim 10 sene daha gider. Bütün avantajlarına ve düşük maliyetine karşın ne yazık ki kulüplerimiz bu sistemi tercih etmiyor. Kulüplerimizde Hollanda çimi hayranlığı var. Her sene problem yaşıyorlar, çimler kök salmıyor, maç esnasında çimler kalkıyor lakin gene de vazgeçmiyorlar. Birçok Avrupa kulübü de stat zeminlerinde elektrikli sistemi tercih etmektedir' diye konuştu.

'Zemininiz iyi olmadıktan sonra 40 Ronaldonuz olsa da ayrım etmez'

Sistemin kurulum maliyetinin 200 bin avro olduğunu aktaran Şener, şunları kaydetti:
'Kulüpler milyonlarca lira harcayarak yurtiçi ve yurtdışında aşırı mühim oyuncular transfer ediyor. Futbol endüstrisinde aşırı kocaman paralar konuşuluyor fakat tüm bunlara karşın futbolun oynandığı bir manada paranın sahne aldığı zeminlere gereken özeni göstermiyoruz. Çok kocaman paralar harcanarak transfer edilen futbolcular, bu fena zeminlerin kurbanı olabiliyor ve kulüpler aşırı ciddi ekonomik kayıplar yaşayabiliyor. Bu sebepten dolayı zemininiz iyi olmadıktan sonra 40 Ronaldo'nuz olsa da ayrım etmez.'

Stat Müdürü Şimşek’in görüşleri

Sivas 4 Eylül Stadyumu Müdürü Fatih Şimşek de elektrikli alttan ısıtmanın ilk şekilde 2007 yılında kulüp tesislerindeki antrenman alanına yapıldığını, orada faydalı bulunduğu görülünce bir sonraki sezon sistemin stat zeminine uygulandığını söyledi.
Şimşek, Sivas’ta kış şartlarının ağır geçmesine, kar ve soğuk havaya karşın çimin yaz mevsimindeki benzeri olduğuna dikkati çekerek, bunda ekip arkadaşlarının da aşırı yardımı olduğunu söyledi.

Zeminin Ankara’dan denetim edildiğini ve kuruluş yetkilileriyle devamlı irtibat biçiminde olduklarını aktaran Şimşek, 'Ufak tefek arızalar olmaktadır lakin bugüne kadar kocaman gam yaşamadık' dedi.

AA

Kaynak: FANATİK

Yorumlar