"Sistemi değiştirmezsek en iyi yılımız 2016 olarak kalır"

- Türk atletizmine kazandırdığı sporcularla tanınan Önder Özbilen: - "2016 Türk atletizminin açık ara en iyi yılıydı. İnsanlar çok kolay görüyor ama Avrupa Şampiyonası'nda, Cumhuriyet tarihinde 10 madalya alınmışken, bu yıl bir şampiyonada 11 madalya kazandık" - "Yetenekli sporcu sahaya gelmiyor çünkü amatör branşlarda sporcunun gelir sorununu çözemiyoruz" - "Elvan'ın (Abeylegesse) davasından bu kadar zaman olumsuz bir cevap çıkmaması, olumlu bir şey"

Google Haberlere Abone ol
"Sistemi değiştirmezsek en iyi yılımız 2016 olarak kalır"


ANKARA (AA) - İLKNUR ÇETİNBAŞ - Türk atletizmine kazandırdığı sporcularla tanınan Önder Özbilen, "Türkiye'de amatör branşlarda sporcunun gelir sorununu çözemiyoruz. Bu yüzden de yetenekli sporcuları spora çekemiyoruz. Sistemi değiştirmezsek en iyi yılımız 2016 olarak kalır." dedi.

Elvan Abeylegesse'nin yanı sıra İlham Tanui Özbilen, Ali Kaya, Polat Kemboi Arıkan, Kaan Kigen Özbilen ve Meryem Akdağ gibi sporcuları keşfedip, Türk vatandaşlığına geçirerek ay-yıldızlı formayla yarışmalarını sağlayan Özbilen, geride kalan sezon, gelecek ay yapılacak Avrupa Kros Şampiyonası ve Elvan'ın doping davasıyla ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Türk atletizminin oldukça iyi bir sezon geçirdiğini dile getiren Özbilen, "2016 Türk atletizminin açık ara en iyi yılıydı. İnsanlar çok kolay görüyor ama Avrupa Şampiyonası'nda, Cumhuriyet tarihinde 10 madalya alınmışken, bu yıl bir şampiyonada 11 madalya kazandık. 2016 Rio Olimpiyatları'nda bazı eksiklerimiz vardı ve şanssızlıklar yaşadık ama ortada genç bir ekip var. Nasıl gideceğini ilerleyen zamanda göreceğiz." diye konuştu.

Türkiye'deki spor sistemini eleştiren Özbilen, "Sistemi değiştirmezsek, en iyi yılımız 2016 olarak kalır. İlerleme kaydedemeyiz. Yetenekli sporcu sahaya gelmiyor çünkü amatör branşlarda sporcunun gelir sorununu çözemiyoruz. Canı isteyen gelip atletizm yapıyor, isteyenin gelip spor yaptığı yerde de yeteneği yakalayamıyorsunuz." ifadelerini kullandı.


- "Amatör branşlarda sponsorluk hala çok zayıf"


Önder Özbilen, amatör sporcuların gelir sorununun çok ciddi bir problem olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Türkiye'de yetenekli çocuk olmaz mı, elbette var ama voleybola, basketbola gidiyor, eğitime gidiyor. Çünkü gelir vizyonu yok. Amatör branşlarda sponsorluk hala çok zayıf. Türkiye'deki sistemle, Türkiye doğumlu bir yeteneği alıp, amatör bir branşta olimpiyat madalyası kazandırmak çok zor. Güreşte falan olabilir ama atletizm gibi bir branşta çok zor. Olay sırf kamp değil, olay gerçek bir gelecek vizyonu vermek. Bugün bir sporcu 12 yaşından yetişmeye başlasın, 18 yaşında Avrupa gençler şampiyonu olsun. Avrupa şampiyonu olana kadar yani 6 yılda kulüplerden ayda maksimum kazanacağı para 500 ile 1000 lira arasında. Avrupa şampiyonu olduğunda ise 25-30 bin lira alır. Antrenörü ne kadar alır? Bunun yüzde 5'ini yani 6 yıl sonra alacağı para 1500 lira."

Spor Toto Teşkilat Başkanlığı tarafından amatör sporlarda verilen isim hakkının 2012 yılında 50 bin lira yani o zamanın kuruyla 30 bin dolar olduğunu kaydeden Özbilen, "2014'te bunu 28 bin 500 liraya yani 8.500 dolara düşürdüler. Yüzde 70 düşüş var. Bu mantıkla 'niye başarı gelmiyor' diyemeyiz. Olimpiyatlarda onlarca madalya alanlar boşuna almıyorlar. Bizim, 30 yaşına kadar ciddi bir şekilde spor yapan adamın hayatını güvenceye almamız lazım. Zamanında Boğaziçi Üniversitesinde okuyan tek atlet bendim. Ciddi bir okulda okuyan, okulunu tercih ediyor. Halbuki ABD'ye baktığımızda spordaki başarı, üniversite sistemine dayanıyor. Biz 'bu ülkede neden spor yapayım' sorusunun cevabını bulmalıyız." şeklinde konuştu.


- Krosta hedef takım halinde şampiyonluk


Önder Özbilen, 2017 sezonunu 11 Aralık'ta İtalya'da yapılacak 23. Avrupa Kros Şampiyonası ile açacaklarını belirterek, "Hedef erkeklerde takım şampiyonluğu, kadınlarda da takım halinde kürsüye çıkmak." dedi.

Geçen yıl erkeklerde Ali Kaya'nın bireysel şampiyonluk kazandığı şampiyonada, Polat Kemboi Arıkan'ın rahatsızlanması nedeniyle takım halinde dereceye giremediklerini dile getiren Özbilen, "Bu yıl, yine 2 yıl önce olduğumuz gibi takım halinde şampiyonluk için gidiyoruz. Erkeklerde iddialıyız, Ali Kaya, Polat Kemboi Arıkan ve Kaan Kigen Özbilen var. Kadınlarda da Meryem Akdağ, Yasemin Can, Özlem Kaya ve Esma Aydemir, öne çıkan isimler. Kadınlarda da takım halinde şampiyonluk gelebilir ama ilk etapta hedef ilk 3'e girmek." ifadelerini kullandı.

Yasemin Can'ın normal şartlarda 1. olması gerektiğini vurgulayan Özbilen, "Yasemin, Vodafone İstanbul Maratonu'nda, 15 kilometre yarışını kazandı ve komik bir şekilde Türk erkek atletlerden daha iyi bir derece koştu. Ayrıca 40 saniye ile yarışma rekorunu kırdı, durumu çok iyi. Kros şampiyonasında erkeklerde de Polat ya da Ali yarışı alabilir." açıklamasında bulundu.

Avrupa Kros Şampiyonası'nın ardından sezonun önemli yarışmalarını, Avrupa Salon Şampiyonası, İslam Oyunları, Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası ve Dünya Şampiyonası olarak sıralayan Özbilen, iyi bir sezon olmasını diledi.


- "IAAF'ın savunma süresi doldu"


Önder Özbilen, 2007 Dünya Şampiyonası'nda verdiği numunelerde yapılan geriye dönük inceleme sonunda doping yaptığına kanaat getirilen ve 2 yıl spordan men edilen milli atlet Elvan Abeylegesse'nin, Monaco İdari Mahkemesine açtığı davanın henüz sonuçlanmadığını söyledi.

"Elvan'ın davasından bu kadar zaman olumsuz bir cevap çıkmaması, olumlu bir şey" diyen Özbilen, Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliğinin (IAAF), bugüne kadar hiç içerik yönünden savunma yapmadığını, davayı sürekli Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesine (CAS) aldırmaya çalıştığını dile getirdi.

IAAF'ın bu isteğinin mahkeme tarafından reddedildiğini anlatan Özbilen, "Şimdi davaya hakim atadılar. IAAF'ın savunma süresi doldu. Süreyi uzatmak için her şeyi yaptılar. Bu kadar zaman olumsuz bir cevap çıkmaması olumlu bir şey. Net olarak olumsuz bir durum olsaydı, karar ilk celsede çıkardı. Zaten teknik raporumuz çok kuvvetli. IAAF, bir şey bulamadı, bir şey bulmaya dair şüphe oluşturdu. Elvan'ın kullandığı bir madde yok. Kullanılan metodoloji uluslararası standartlara aykırı bir metodoloji." değerlendirmesini yaptı.

Kararın gelecek 1-2 ay içinde çıkmasını beklediklerini ifade eden Özbilen, olumlu bir karar çıkması durumunda Elvan'ın sezona Bahar Maratonu ile başlayacağını kaydetti.


Yorumlar