'Şike yapan kulüplere ceza verilmeden, şike konusunu kapanmayacaktır'

Trabzonspor Hukuk Kurulu, Süper Lig’de şike yapan kulüplere ceza verilmeden, şike konusunun kapanmayacağını bildirdi.

Google Haberlere Abone ol
'Şike yapan kulüplere ceza verilmeden, şike konusunu kapanmayacaktır'

Trabzonspor Hukuk Kurulu, Süper Lig’de şike yapan kulüplere ceza verilmeden, şike konusunun kapanmayacağını bildirdi.

Kurul, bordo-mavili kulübün internet sitesinden yaptığı açıklamada, Kazakistan’ın Astana kentinde gerçekleştirilen UEFA Genel Kurulu’nda yapıldığı iddia edilen açıklamalar ve bunların yorumlarının medyada önemli bir yer tuttuğunu hatırlattı. Bunun üzerine açıklama yapma gereği doğduğu kaydedilirken, "2010-2011 futbol sezonunda gerçekleştirilen şike ve teşvik eylemleri; ahlakla bağdaşan ve ahlaklı insanların tenezzül edecekleri hareketler değildir. Bu eylemleri gerçekleştiren şahıslar, İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay tarafından 'suç örgütü' olarak adlandırılmıştır. Temiz futbol isteyen futbolseverler, bu suç örgütüne karşı mücadele etmektedirler." denildi.

Şike eylemlerinin Türkiye Süper Ligi’nde gerçekleştiği ifadesine yer verilen açıklamada, "Bu nedenle, şikeye ceza verme yetkisi ilk olarak TFF’nin yetki alanındadır. Şike konusunda gerekli kovuşturma TFF tarafından yapılmazsa, bu durumda konu UEFA ve FIFA’nın yetki alanına girmektedir. Bu yetkinin kaynağı da UEFA Disiplin Talimatı’nın 2. ve FIFA Disiplin Talimatı’nın 70. maddeleridir." denilerek şöyle devam edildi:

"Fenerbahçe Spor Kulübü, ulusal ligde şike yapmış olmasına rağmen gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu içindir ki, UEFA Disiplin Komitesi tarafından UEFA turnuvalarından 2 yıl men edilmiştir. Görünen o ki, ulusal ligdeki şike, erk sahipleri ve yetkililer tarafından ülkemizdeki sahalara yansıtılmasa dahi Avrupa’daki sahalara yansımış ve UEFA tarafından ceza tatbik edilmiştir. Ayrıca, UEFA önündeki dosyanın, UEFA Disiplin Talimatı’nın 46. maddesi çerçevesinde tekrar değerlendirmeye alınarak ek ceza tatbik edilmesi de mümkündür. Zira, Yargıtay tarafından onanan ceza mahkemesi dosyasında, UEFA ceza kararında değinilmemiş olan ve teşvik verildiği tespit edilen Manisaspor-Trabzonspor maçı gibi, UEFA için önem arz edecek başka deliller de bulunmaktadır. Kaldı ki, UEFA, kişilerle ilgili futboldan men cezalarını henüz vermemiş olup, bahsi geçen şahıslarla ilgili cezalar önümüzdeki dönemde verilecektir."

"ŞİKE YAPAN KULÜPLERE CEZA VERİLMEDEN, ŞİKE KONUSU KAPANMAYACAKTIR"

Türkiye Süper Ligi’nde şike yapan kulüplere ceza verilmeden, şike konusunun kapanmayacağının altını çizen Kurul, "UEFA’nın “şike var” diyerek ceza verdiği bir durumda, ulusal federasyonun “şike yok” dediği ve konunun UEFA tarafından üstünün kapatıldığı bir örnek yoktur. UEFA’nın şikeye ve şike yapan kulüplere bakışı; 11 maddelik son kararında çok net görülmektedir. Ancak UEFA Başkanı Michel Platini ve Gianni Infantino’nun açıklamalarını büyük bir iştah ile gazetelerinde geniş yer veren medya kuruluşları, UEFA kongresinde alınan 11 maddelik karara sütunlarında yer vermediler. Bu tablo bile basın ahlakının yok edilme çabasından başka bir şey değildir. Konu; temiz futbol ve adalet beklentisi içerisinde olanlar ve Trabzonspor Kulübü tarafından yakinen takip edilmektedir." dörüşlerine yer verildi.
CİHAN

Yorumlar