"Rus sporcular, Soçi 2014'te doping yaptı"

- 2014 Soçi Kış Olimpiyatları'ndaki doping iddialarını soruşturan WADA'nın raporundan: "Rusya Spor Bakanlığı, Rusya Federal Güvenlik Servisi ve Rusya Milli Takımlar Hazırlık Merkezi'nin yardımıyla hem Moskova hem de Soçi doping analiz laboratuvarlarındaki test sonuçlarına etki etme ya da değiştirmeye dayalı operasyonu yönetmiştir" - "Pozitif bulguların üstünün örtülmesi, 2011 yılı sonlarından Ağustos 2015'e kadar devam etti"

Google Haberlere Abone ol
"Rus sporcular, Soçi 2014'te doping yaptı"


ANKARA (AA) - Dünya Dopingle Mücadele Ajansının (WADA) görevlendirdiği spor hukukçusu Richard McLaren'ın hazırladığı raporda, 2014 Soçi Kış Olimpiyatları'nda Rus sporcular için devlet destekli doping programı uygulandığı öne sürüldü.

ABD merkezli televizyon kanalı CBS'in ortaya attığı, Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenen 2014 Kış Olimpiyatları'nda ev sahibi ülke sporcularının doping yaptığı iddiasını soruşturmak için WADA tarafından görevlendirilen Kanadalı spor hukuku uzmanı Prof. Richard McLaren, 97 sayfalık raporunu yayımladı.

Eş zamanlı olarak Kanada'nın Toronto kentinde basın toplantısı düzenleyen McLaren, rapor doğrultusunda Rus sporcularla ilgili herhangi bir yaptırım önerisinde bulunmayacağını belirtti.

2010 Vancouver Kış Olimpiyatları'nda beklenen başarının yakalanamamasının ardından Spor Bakan Yardımcısı olarak atanan Yuri Nagornykh'in, pozitif test sonuçlarının üstünü örtme konusunda kritik rol üstlendiğinin aktarıldığı raporda, "Rusya Spor Bakanlığı, Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) ve Rusya Milli Takımlar Hazırlık Merkezi'nin (CSP) yardımıyla hem Moskova hem de Soçi doping analiz laboratuvarlarındaki test sonuçlarına etki etme ya da değiştirmeye dayalı operasyonu yönetmiştir." ifadeleri kullanıldı.

Moskova ve Soçi'deki doping analiz laboratuvarlarının rolüne ilişkin "Moskova Doping Kontrol Laboratuvarı, dopingli Rus sporcuları korumak için pozitif test sonuçlarının üstünü örtmeye dayalı ve devlet destekli faaliyet göstermiştir. Soçi Doping Kontrol Laboratuvarı, dopingli Rus sporcuların oyunlara katılabilmesi için test sonucu pozitif çıkan numuneleri, başkalarıyla değiştirmiştir." değerlendirmesi yapıldı.

2010 Kış Olimpiyatları'nı 15 madalyayla (3 altın, 5 gümüş, 7 bronz) 11. sırada tamamlayan Rusya, 2014 Kış Olimpiyatları'nda kazandığı 33 madalyayla (13 altın, 11 gümüş, 9 bronz) sıralamanın zirvesinde yer almıştı.


- 2011'den 2015'e kadar sürdü

Raporda, Moskova Doping Kontrol Laboratuvarında muhafaza edilen pozitif sonuçlu numunelerin değiştirildiği ve pozitif bulguların üstünün örtülmesinin, 2011 yılı sonlarından Ağustos 2015'e kadar devam ettiği, bildirildi.

Soçi'de Rus atletlerin doping yaptığından Rus yetkililerin haberdar olduğu aktarıldı. Soçi'deki olimpiyatların yanı sıra birçok yaz ve kış olimpik spor dalında mücadele eden Rus sporcular için doping sonuçlarının değiştirildiği ifade edildi.

Rus sporcuların, atletizm, halter, güreş, kano, bisiklet, buz pateni, yüzme, buz hokeyi, kayak, futbol, kürek, biatlon, kızak, judo, voleybol, boks, hentbol, tekvando, eskrim, triatlon, modern pentatlon, atıcılık, plaj voleybolu, curling, basketbol, yelken, snowboard, masa tenisi, sutopu, paralimpik ve olimpik olmayan sporlarda söz konusu yöntemden faydalanılarak dopingli şekilde yarıştığı kaydedildi.

Atletizm 139, halter 117, olimpik olmayan sporlar 37, paralimpik sporlar 35, güreş 28, kano 27, bisiklet 26 kişiyle en fazla dopingli Rus sporcunun yer aldığı branşlar olarak ön plana çıktı.


- İddiayı CBS televizyonu ortaya attı

CBS'in "60 Minutes" (60 Dakika) isimli programına konuşan Rusya Dopingle Mücadele Ajansının (RUSADA) eski çalışanı Vitaly Stepanov, elinde Moskova Doping Kontrol Laboratuvarının eski başkanı Grigory Rodchenkov'a ait kayıtlar olduğunu öne sürmüştü.

Rus bir atlet olan eşi Yuliya Stepanova ile ABD'ye sığınan Stepanov, pozitif çıkan test sonuçlarını değiştirebildiğini söylediği Rodchenkov'un kayıtlarda kendisine, "Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), 2014 Soçi Kış Olimpiyatları'ndaki tüm doping kontrol süreçlerine dahil olmaya çalıştı." dediğini paylaşmıştı.

Stepanov ayrıca Rodchenkov'da, Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenen 2014 Kış Olimpiyatları'nda doping yapan Rus sporcuların listesinin olduğunu ve listede altın madalya kazanan 4 ismin de bulunduğunu savunmuştu.

WADA tarafından Alman televizyonlarında yer alan sistematik doping iddiasını soruşturmak için görevlendirilen bağımsız komisyonun, Rusya'nın dopingi desteklediği sonucuna vardığı raporunun açıklanması sonrası Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF), Rusya Atletizm Federasyonunun (ARAF) üyeliğini askıya almış ve Rus atletleri geçici olarak müsabakalardan men etmişti. WADA da Moskova Doping Kontrol Laboratuvarının akreditasyonunu askıya almıştı. WADA ayrıca RUSADA'nın faaliyetlerini sürdürmesinin uygun olmayacağını da açıklamıştı.

Raporda, Moskova'daki laboratuvarın başındaki Rodchenkov'un, test sonuçlarını değiştirmek için rüşvet aldığı ve Rusya Spor Bakanlığının verdiği emirlerle sonuçları değiştirdiği aktarılmıştı. Raporda yüzlerce doping numunesini de yok etmekle suçlanan Rodchenkov, görevinden istifa etmişti.

Yorumlar