Rus, Kazak ve Belaruslu halterciler, Rio'ya gidemeyebilir

- Rusya, Kazakistan ve Belarus halter milli takımları, 2008 Pekin ve 2012 Londra Olimpiyatları'nda alınan numunelerin yeniden incelenmesi sonucu doping yaptıkları tespit edilen sporcuları yüzünden cezayla karşı karşıya

Google Haberlere Abone ol
Rus, Kazak ve Belaruslu halterciler, Rio'ya gidemeyebilir

ANKARA (AA) - Uluslararası Halter Federasyonu (IWF), geriye dönük testler sonucunda doping yaptıkları saptanan Rus, Kazak ve Belaruslu sporcular nedeniyle söz konusu ülkelerin halter milli takımlarının, 2016 Rio Olimpiyatları'na katılamayabileceğini açıkladı.

IWF'den yapılan açıklamaya göre, Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te toplanan icra kurulu, yalnızca temiz atletlerin yarışması gerektiği prensibiyle 5-21 Ağustos tarihlerinde Brezilya'da düzenlenecek 2016 Rio Olimpiyatları'na ilişkin kararlar aldı.

IWF tarafından kurulan bağımsız soruşturma komisyonunun, 2008 Pekin ve 2012 Londra Olimpiyatları'nda alınan numunelerin yeniden incelenmesi sonucu doping yaptıklarını saptadığı isimler de dahil yılda 3 veya daha fazla sporcusunda dopinge rastlanan federasyonlara 1 yıl men cezası verilmesi kararlaştırıldı.

Bahsedilen şartı taşıdığı ifade edilen Rusya, Kazakistan ve Belarus'un halter federasyonları hakkındaki hüküm, IWF'nin ortak hareket ettiği Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nce (IOC) de tanınmasıyla bu federasyonlar 1 yıl ceza alacak.

IWF ayrıca olimpiyata katılma hakkı kazanmalarına rağmen kota alma sürecinde doping kurallarını ihlal eden 13 sporcunun da Rio'da mücadele edemeyeceğini belirtti. Sporcuları olimpiyatlarda yarışamayacak ülkeler arasında Rusya, Azerbaycan, Belarus, Kazakistan, Moldova, Kuzey Kore, Romanya ve Özbekistan bulunuyor.

IWF, geçen hafta da aralarında dünya ve olimpiyat şampiyonu Kazak Ilya Ilyin'in de yer aldığı 10 sporcuya, doping yaptığı gerekçesiyle geçici men cezası vermişti.

Yorumlar