Rio'ya engelleri kaldırmaya gidiyorlar

- 2016 Rio Paralimpik Oyunları'na katılacak 79 kişilik Türk Milli Takımı, 12 gün boyunca Rio'da verecekleri mücadeleyle, kendilerini izleyen tüm engellilere örnek olacak - Türkiye Milli Paralimpik Komitesi Sağlık Kurulu Başkanı Nevin Ergun: "Paralimpik Oyunları'nı izleyen anne, baba, çocuk, ağabey, dede, teyze, herkes, bu çocukların aslında neler yapabileceğini görecek" - "Yıllardır Paralimpik Oyunlar'ın televizyonda gösterilmesi için uğraşıyorum ama olmuyor. Paralimpik Oyunları'nın televizyonda gösterilmesi, bu insanların dikkatini çekebilmek için en güzel fırsat"

Google Haberlere Abone ol
Rio'ya engelleri kaldırmaya gidiyorlar


ANKARA (AA) - İLKNUR ÇETİNBAŞ - 2016 Rio Paralimpik Oyunları'na geri sayım başladı.

2016 Rio Olimpiyatları'nın ardından, Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde 7-18 Eylül tarihlerinde yapılacak Paralimpik Oyunları'nda Türkiye, 79 sporcu ile temsil edilecek.

Paralimpik Oyunları tarihinin en yüksek katılım sayısına ulaşan Türk Milli Takımı, 12 gün boyunca Rio'da verecekleri mücadeleyle, kendilerini izleyen tüm engellilere örnek olacak. Engeli nedeniyle evinden çıkmayanlara, "istersen başarabilirsin" mesajını veren Paralimpik Oyunları, sahne olduğu başarı öyküleriyle, engelli insanların spora yönelmesinde büyük önem taşıyor.

Türkiye Milli Paralimpik Komitesi (TMPK) Sağlık Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nevin Ergun, Paralimpik Oyunları'nın, bir engellinin neler başarabileceğini göstermesi bakımından çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Paralimpik Oyunları'nı izleyen anne, baba, çocuk, ağabey, dede, teyze, herkes, bu çocukların aslında neler yapabileceğini görecek. Televizyon bizim ulaşamadığımız her noktaya, ülkenin her köşesine girebilir." dedi.

Türkiye'deki engelli vatandaşların, kendini yeterince tanımadığını, potansiyelinin farkına varamadığını dile getiren Ergun, "Engelli insanımız kendini tanımadığı gibi, ne annesi ne de babası çocuğunun engeli hakkında yeterli bilgiye sahip olmuyor. Çocuğunun neler yapabileceği konusunda hiçbir şey bilmediği için onu yönlendirmiyor. Bu nedenle böyle büyük organizasyonlar, insanların dikkatini çekebilmek için önem taşıyor." diye konuştu.


- TV yayını olmamasına eleştiri


Bugüne kadar hiçbir Paralimpik Oyunları'nın televizyondan yayımlanmadığına dikkati çeken Ergun, şöyle devam etti:

"Özellikle yaz aylarında sığ yerlerde atlamalara bağlı sakatlıklar, motosiklet kazaları çok oluyor ve çocuk engelli kalıyor, eve kapanıyor, hayata küsüyor, izole oluyor, kimseyle görüşmüyor. Türkiye'de yıllardır Paralimpik Oyunları'nın televizyonda gösterilmesi için uğraşıyorum ama olmuyor. Paralimpik Oyunları'nın televizyonda gösterilmesi, bu insanların dikkatini çekebilmek için en güzel fırsat. Sadece bizim sporcularımızın sonuçları özet halinde geçiyor. Paralimpik Oyunları ile ilgili bir kamu spotu yapılarak, engelli insanlara 'izleyin ve neler başarabileceğinizi görün' desek harika olurdu. Anne, baba, çocuk bakacak ki, kolları olmayan bir sporcu, olimpiyat şampiyonu oluyor."


- "Rio'da madalya yağmuru bekliyorum"


TMPK Sağlık Kurulu olarak iyi bir hazırlık dönemi geçirdiklerini ve Rio'dan beklentilerinin yüksek olduğunu belirten Ergun, "Doping, doğru ve yeterli beslenme, doğru egzersiz ve kuvvetlendirme, kendi branşına ve engeline yönelik yapılacak çalışmalar, ergojenik destek, stres yönetimi gibi bir çok konuda seminerler düzenledik. Sporcularımız çok istekli ve hazırlar. Kendi adıma Rio'da madalya yağmuru bekliyorum." değerlendirmesinde bulundu.

İngiltere'nin 2012 Londra Paralimpik Oyunları'na 2 trilyon lira bütçe ayırdığını kaydeden Nevin Ergun, "2 trilyon çok büyük rakam. Türkiye Bedensel Engelliler Spor Fedrasyonunun bu yılki bütçesi 10 milyon lira, kaç branşı var düşünün. Bu kadar bütçemiz yok ama biz engelli çocuklarımıza sporu bilimsel yaptırıyoruz. Sağlık kurulumuz çok ciddi çalışıyor. Bu başarılar, önce bilimsel çalışma, ardından yetenek ve istekle geliyor." diye konuştu.

Rio'da olimpiyat köyünün içinde kendi sağlık birimlerini oluşturacaklarını anlatan Ergun, sözlerini şöyle tamamladı:

"5-6 kişilik bir ekip olacağız. Kafile büyük, ekip olarak daha kalabalık olmayı planlamıştık ama sayı konusunda bir kısıtlama oldu. Zika virüsü ile ilgili uyarılar yapıldı, zaten mevsim iyice kışa yaklaşıyor. Koruyucularımız ve uzun kollu kıyafetlerimiz olacak. Sıkıntı yaşanacağını sanmıyorum. Sulardan endişe ediyorum ama yapacak bir şey yok. Gidip göreceğiz."

Yorumlar