Rio'da pistin dengesi değişti

- 2016 Rio Olimpiyatları'na katılacak Atletizm Milli Takımı'nda, bir önceki olimpiyat kadrosundan 9 sporcu yer alırken, Türkiye, 2012 Londra Olimpiyatları'na kıyasla, kadınlarda, mesafe koşuları başta olmak üzere 9 branşta piste çıkamayacak - Erkeklerde sporcu sayısı 2012 Olimpiyatları'na oranla 3 katına çıkarken, milli takım Rio'da, Londra'da yer almadığı 6 branşta yarışma şansı bulacak - Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Çintimar: "Hedefimiz en az 8 final koşabilmek" - "Rio'ya gitmeden önce son gün bile numune alınacak. Hiçbir şekilde riske girmek, ülkemize sıkıntı getirebilecek bir durum söz konusu olsun istemiyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Rio'da pistin dengesi değişti


ANKARA (AA) - İLKNUR ÇETİNBAŞ - 2012 Londra Olimpiyatları ile kıyaslandığında 2016 Rio Olimpiyatları'nda yarışacak Atletizm Milli Takımı'nın kadrosunda önemli değişiklikler dikkati çekiyor.

Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde 5-21 Ağustos'ta yapılacak 2016 Rio Olimpiyatları'na katılacak Atletizm Milli Takımı'nda, bir önceki olimpiyat kadrosundan 9 sporcu yer alırken, Türkiye, 2012 Londra Olimpiyatları'na oranla kadınlarda, mesafe koşuları başta olmak üzere 9 branşta piste çıkamayacak.

Erkeklerde ise sporcu sayısı 2012 Olimpiyatları'na göre 3 katına çıkarken, milli takım Rio'da, Londra'da yer almadığı 6 branşta yarışma şansı bulacak.

Bu yıl 31'incisi düzenlenecek organizasyonda 19. kez yer alacak Türk atletizmi, bugüne kadar oyunlarda bir altın, 3 gümüş ve 2 bronz olmak üzere 6 madalya kazandı.

2012 Londra Olimpiyatları'nda 33 sporcuyla yer alan ve 2 madalya kazanan Atletizm Milli Takımı, Rio'ya 4'ü yedek olmak üzere 35 sporcuyla gidecek. Rio kafilesinde, Londra'da yarışan sporculardan, maratonda Sultan Haydar ve Bekir Karayel, çekiç atmada Kıvılcım Kaya Salman, Tuğçe Şahutoğlu ve Eşref Apak, uzun atlamada Karin Melis Mey, 1500 metrede İlham Tanui Özbilen, 10 bin metrede Polat Kemboi Arıkan, 3 bin metre engellide Tarık Langat Akdağ olmak üzere 9 sporcu bulunuyor.

Türkiye'nin Londra'da, atletizm branşında kazandığı 2 tarihi başarı da doping nedeniyle gölgelendi. Kadınlar 1500 metrede altın madalya kazanarak tarihe geçen Aslı Çakır Alptekin, doping soruşturması sonrası Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF) tarafından 8 yıl müsabakalardan men edildi. Aslı'nın cezası 4 yıla indirilse de milli atlet, baraj koşusunda başarılı olamadı ve Rio'ya gitme şansını kaçırdı. Milli atlet, 2010'dan sonra elde ettiği tüm dereceleri de kaybetti.

Aynı yarışta Aslı'nın ardından ikinci gelerek tarihe geçen Gamze Bulut'un, biyolojik pasaportundaki anormal veriler nedeniyle hakkında açılan soruşturma ise devam ediyor.


- Kadınlarda "mesafe" kaybı var


2012 Londra Olimpiyatları'na göre Türkiye, kadınlarda, mesafe koşuları başta olmak üzere 9 branşta piste çıkamayacak. 2012'de kadınlarda 14 atletizm branşında 25 sporcuyla mücadele veren milli takım, Rio'da 7 branşta biri yedek olmak üzere 12 sporcuyla koşabilecek.

Atletizm Milli Takımı, Londra Olimpiyatları'nın aksine Rio'da, kadınlarda 100 metre, 100 metre engelli, 400 metre, 400 metre engelli, 800 metre,1500 metre, 20 kilometre yürüyüş, 4x400 metre bayrak ve yüksek atlama branşlarında yarışamayacak.

Bunun yanında Londra'da kadınlar 10 bin metre ve gülle atma branşlarında sporcusu bulunmayan ekip, bu iki branşta Yasemin Can ve Emel Dereli ile Rio'da madalya arayacak. 10 bin metre ve gülle atmaya ek olarak milli atletler Rio'da, 5 bin metre, maraton, 3 bin metre su engelli, çekiç atma ve uzun atlama branşlarında piste çıkacak.


- Erkekler "sprinte" geçti


Milli takım, kadınların aksine erkeklerde bu yıl daha fazla branşta yarışma şansı bulacak. 2012 Londra Olimpiyatları'nda erkeklerde 9 branşta 8 sporcu yer alırken, Rio'da 12 branşta 3'ü yedek olmak üzere 23 sporcu mücadele verecek.

Milliler, bir önceki olimpiyatlarda piste çıkamadıkları 100 ve 200 metre, 400 metre engelli, 3 adım atlama, 20 kilometre yürüyüş ve 4x100 metre bayrak branşlarında kota almayı başarırken, maratonda ise ilk kez tam kadro yarışma hakkı kazandı.

Türkiye ayrıca, erkekler 4x100 metrede 64, 100 ve 200 metreler ile 400 metre engellide ise 56 yıl sonra olimpiyatlarda yarışma hakkı elde etti.


- Çintimar: "Hedefimiz en az 8 final koşabilmek"


Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Hedefimiz en az 8 final koşabilmek." dedi.

Çintimar, kamplarda bulunan sporcuların, bulundukları yerden Rio'ya geçiş yapacağını, kendisinin başkanlığındaki milli takım kafilesinin ise yarın Rio'ya hareket edeceğini söyledi.

Maraton, atlama, atma, sprint, bayrak ve mesafe branşlarında tüm sporcularının olimpiyatlara hazır olduğunu ifade eden Çintimar, "Avrupa Şampiyonası'nda sporcularımızın durumunu herkes gördü. Tarih yazdığımız Avrupa mücadelesinin ardından olimpiyatlarda en az 8 branşta finale kalmak istiyoruz. Sporcularımızın o günkü performans durumlarına göre erkekler 4x100 metre bayrak branşında hem final hem de madalya umudumuz var." diye konuştu.

Çintimar, şöyle devam etti:

"Rio'da elimizden gelenin en iyisini yaparak, bu hain şebekenin, 15 Temmuz gecesi ülkemize verdiği hasarı, bir İstiklal Marşı, bir olimpiyat madalyasıyla temizleyebilmek, ülkemize moral olabilmek arzusunu taşıyoruz. Bazı branşlarda uzun yıllar sonra ilk kez, bazılarında ise ilk kez 2-3 sporcuyla olimpiyatlara gidiyoruz. Maratonda ilk kez takım olarak katılıyoruz."

Kadınlardaki sporcu sayısında Londra'ya göre azalma olmasının nedenini, dopingle yaşadıkları sıkıntılı döneme bağlayan Çintimar, "Londra kadrosuna baktığımızda, kadın sporcularımızın yüzde 90'ını kaybettiğimizi görüyoruz. Londra'da yer alan 25 kadın sporcudan sadece 4'ü Rio'ya geliyor. Bu çok vahim bir sonuç. Neredeyse sıfırdan bir kadro oluşturmak durumunda kalmışız. Doping olaylarını kadınlarda daha yoğun bir şekilde yaşadık. Bu nedenle Rio'da kadın sporcu sayımız daha düşük olabilir." ifadelerini kullandı.

"Önemli olan Rio'ya temiz gidiyor olmak." diyen Çintimar, şunları kaydetti:

"Rio'ya gitmeden önce son gün bile numune alınacak. Hiçbir şekilde riske girmek, ülkemize sıkıntı getirebilecek bir durum söz konusu olsun istemiyoruz. Gençlik ve Spor Bakanlığımızın desteğiyle sporcularımız için gereken her şeyi yaptık. Avrupa Şampiyonası'ndaki sonuçların ardından boşa kürek çekmediğimiz anlaşıldı. Rio'dan da en iyi sonuçlarla döneceğimizi umut ediyorum."

2012 Londra Olimpiyatları'nda yarışan Atletizm Milli Takımı ile 2016 Rio Olimpiyatları'na katılacak milli takımda yer alan sporcular ve branşları şöyle:


- 2012 Londra Olimpiyatları


Kadınlar (25 sporcu): Nimet Karakuş (100 metre), Nevin Yanıt (100 metre engelli), Pınar Saka (400 metre ve 4x400 metre bayrak), Nagihan Karadere (400 metre engelli), Merve Aydın (800 metre), Aslı Çakır Alptekin, Gamze Bulut ve Tuğba Karakaya (1500 metre), Binnaz Uslu, Gülcan Mıngır ve Özlem Kaya (3 bin metre engelli), Dudu Karakaya (5 bin metre), Semiha Mutlu (20 kilometre yürüyüş), Bahar Doğan, Sultan Haydar ve Ümmü Kiraz (maraton), Birsen Engin, Meliz Redif, Sema Aydemir Apak, Özge Akın ve Elif Yıldırım (4x400 metre bayrak), Karin Melis Mey (uzun atlama), Burcu Ayhan (yüksek atlama), Tuğçe Şahutoğlu ve Kıvılcım Kaya (çekiç atma)

Erkekler (8 sporcu): Polat Kemboi Arıkan (5 bin ve 10 bin metre), İlham Tanui Özbilen (1500 metre), Tarık Langat Akdağ (3 bin metre engelli), Fatih Avan (cirit atma), Eşref Apak (çekiç atma), Ercüment Olgundeniz (disk atma), Hüseyin Atıcı (gülle atma), Bekir Karayel (maraton)


- 2016 Rio Olimpiyatları


Kadınlar (12 sporcu): Yasemin Can (5 bin ve 10 bin metre), Esma Aydemir, Meryem Erdoğan, Sultan Haydar ve Nilay Ersun (maraton), Tuğba Güvenç, Meryem Akda, Özlem Kaya (3 bin metre su engelli), Emel Dereli (gülle atma), Kıvılcım Kaya Salman, Tuğçe Şahutoğlu (çekiç atma), Karin Melis Mey (uzun atlama)

Erkekler (23 sporcu): Emre Zafer Barnes (100 metre ve 4x100 metre bayrak), Jak Ali Harvey (100 ve 200 metre, 4x100 metre bayrak), Ramil Guliyev (200 metre ve 4x100 metre bayrak), İlham Tanui Özbilen (1500 metre), Ali Kaya (5 bin ve 10 bin metre), Polat Kemboi Arıkan (10 bin metre), Yasmani Copello Escobar (400 metre engelli), Tarık Langat Akdağ, Halil Akkaş, Aras Kaya (3 bin metre su engelli), Eşref Apak (çekiç atma), Şeref Osmanoğlu (üç adım atlama), Mert Atlı, Ersin Tacir (20 kilometre yürüyüş), Bekir Karayel, Ercan Muslu, Kaan Kigen Özbilen, Mert Girmalegesse, Serkan Kaya ve Yavuz Ağralı (maraton), İzzet Safer, Cumali Emektaş, Furkan Şen (4x100 metre bayrak).

Yorumlar