Rio Paralimpik oyunlarında görülmeden yazılan tarih

2016 Rio Paralimpik Oyunları'nda altın madalya kazanan Golbol Kadın Milli Takımı, takımlar kategorisinde Türkiye'de bir ilkin yaşanmasını sağladı.

Google Haberlere Abone ol
Rio Paralimpik oyunlarında görülmeden yazılan tarih
2016 Rio Paralimpik Oyunları'nda altın madalya kazanan Golbol Kadın Milli Takımı, takımlar kategorisinde Türkiye'de bir ilkin yaşanmasını sağladı.

Türkiye'de 2000 yılından bu yana oynanan golbol, 2010'dan sonra milli takımlar düzeyinde büyük başarılar elde etti.

Golbol Kadın Milli Takımı'nın antrenörlüğünü 2007'den beri sürdüren Ali Tekçe, Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezi'nde (TOHM, 2000 ile 2010 yılları arasında golbolün Türkiye'de öğrenme amaçlı bir süreç izlediğini anlattı.

Tekçe, branşın 2. Dünya Savaşı'nda gözünü kaybeden gazilerin rehabilitesi için icat edildiğini ve sporun bugünlere geldiğini ifade etti.

Türkiye'de 2000'li yıllarda milli takımların kurulmaya başladığını belirten Tekçe, "İlk uluslararası turnuvaya 2003 yılında gidildi. 2010 yılına kadar hiçbir turnuvada, hiçbir ülkeye karşı galibiyet alınamadı. Bu yıldan sonra galibiyetler ve dereceler almaya başladık. Sonunda da bugün paralimpik şampiyonu olduk." diye konuştu.

"Çok mutluyuz"

Ali Tekçe, 2016 Paralimpik Oyunları'na 10 yıldır hazırlandıklarını anımsatarak, uzun süredir çalıştıklarını söyledi.

Paralimpik Oyunları şampiyonluğuna ilişkin Tekçe, "Çok mutluyuz. Yaklaşık 10 yıldan bu yana hazırlandığımız bir turnuvaydı. İki yıldan beri sadece olimpiyat için çalışıyorduk. Az da olsa beklediğimiz bir sonuçtu. Bundan dolayı çok mutluyuz." değerlendirmesini yaptı.

Tekçe, son 3 yılda 9 turnuvaya katıldıklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Bu turnuvalarda bir üçüncülük, üç ikincilik ve geriye kalanlarda ise birincilik elde etmiştik. Böyle bir başarı bekliyorduk ama bunun birincilik olacağını açıkçası beklemiyorduk. Bu alanda çalışmayla bazı şeyleri halledemiyorsunuz. Lobinin, hakemin ve şansın da yanınızda olması gerekiyor. Dana önceki turnuvalarda şanssız kaybettiğimiz zamanlar olmuştu. Lobi etkisi ile kaybettiğimiz zamanlar olmuştu. O yüzden hiçbir zaman derece 'birincilik olur' diye söylememiştim."

"Çok güzel tepkiler aldık"

Milli takım antrenörü Tekçe, dünya golbol otoritelerinin kendilerini şampiyonluk adayı görmediklerini ancak bunu başardıklarını söyledi.

Şampiyonluk sonrasında Türkiye ve dünyadan çeşitli tepkiler aldıklarını anlatan tecrübeli teknik adam, "Paralimpik Oyunları öncesinde dünya golbol otoriteleri bizim şampiyonluk adayı olmadığımızı söylemişlerdi. Ülkemizde ise çok güzel tepkiler aldık. Sayın Bakanımız son 2-3 gün geldi ve maçlarımızı canlı olarak izledi. Maçlardan sonra sporcuların yanına inerek onlara her türlü desteği sağladı. Spor Genel Müdürlüğümüz turnuvanın başlangıcından sonuna kadar yanımızda oldu. Hepsine teşekkürler." ifadelerini kullandı.

ABD'den kutlama

Ali Tekçe, 25 yıldır bu branşla ilgilenen ve dünyada sayılı takımlar arasında bulunan ABD Milli Takımı yetkilerinin kendilerini maç sonunda kutladığını anlattı.

Tekçe, "Bundan önceki şampiyonalarda bizimle konuşmayan ABD'nin antrenörü, bu başarı sonrasında gelerek bizlere sarıldı ve tebrik etti." dedi.

ABD Milli Takımı teknik heyetiyle daha önce iletişim kurmadıklarını vurgulayan Tekçe, şunları kaydetti:

"Yarı finaldeki maçtan önce ABD takım antrenörü yanımıza gelerek, bana 'Yarın çok sert bir maç olacak. Çok fazla sert oynamanızı istemiyorum 'dedi. İlk kez ABD'li bir antrenörün bizimle böyle bir sohbette bulunduğunu gördük. Karşılaşma sonrasında da bizi kucaklayarak, 'Bundan sonra Türkiye bu alanda olacak' dedi."

Yorumlar