Putin'den IAAF'a tepki

- Rusya Devlet Başkanı Putin: "Tüm dünyaca bilinen yasalar vardır ve bunlardan birisi de suçtan sorumlu olanların cezasının, bireysel olarak verilmesi gerekliliğidir" - Rusya Spor Bakanlığı: "Temiz atletlerin rüyası, olaydan sorumlu diğer sporcu ve yetkililerin davranışları nedeniyle yok edildi"

Google Haberlere Abone ol
Putin'den IAAF'a tepki


ANKARA (AA) - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus atletlerin uluslararası müsabakalardan men cezasının devam ettirilmesi yönünde alınan kararı eleştirdi.

Basın toplantısı düzenleyen Putin, Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF) tarafından Rusya Atletizm Federasyonuna geçen yıl verilen uluslararası müsabakalardan men cezasının devam ettirilmesi yönündeki kararı "haksızlık ve adaletsizlik" olarak niteledi.

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Putin, "Tüm dünyaca bilinen yasalar vardır ve bunlardan birisi de suçtan sorumlu olanların cezasının, bireysel olarak verilmesi gerekliliğidir. Ailenizden birisi bir suç işlerse, bu durumdan bütün aile üyelerinin sorumlu tutulması ne kadar haklı bir durum? Böyle olmamalıydı." ifadelerini kullandı.

Rus atletlerin bazılarının doping kullanmadığını savunan Putin, "Kuralları ihlal etmeyen sporcular, ihlal edenlerin cezasını çekmemelidir." diye konuştu.


- "Büyük hayal kırıklığı"


Rusya Spor Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada ise kararın 'büyük hayal kırıklığına' yol açtığı vurgulanarak, "Temiz atletlerin rüyası, olaydan sorumlu diğer sporcu ve yetkililerin davranışları nedeniyle yok edildi. Olimpiyatlara katılmak için yıllarca çalışan sporcuların çabaları, boşa gitmiş gibi gözüküyor." değerlendirmesinde bulunuldu.

Geçen aralık ayında söz konusu cezanın verilmesinin ardından durumun düzeltilmesi adına çok çaba harcandığına değinilen açıklamada, "Yasağın kaldırılması ve uluslararası spor camiasının güvenini tekrar kazanabilmek için elimizden gelen her şeyi yapmaya çalıştık." denildi.

Rusya Spor Bakanlığı, geçen yıl men cezasının verilmesinin ardından kontrollerin artırıldığının altını çizerek, şunları kaydetti:

"Güven duyulan yabancı uzmanları işe alarak dopingle mücadele kurumlarımızı yeniden yapılandırmaya çalıştık. Atletlerimiz, İngiltere Dopingle Mücadele Ajansı (UKAD) tarafından kontrole girdi ve her birini olağan uygulamaların dışında en 3 kez daha doping testine aldık. Saklayacak bir şeyimiz yok ve IAAF üyeliğine yeniden girebilmek adına tüm şartları yerine getirdiğimizi düşünüyoruz."

Kararın ardında Rus atletlerin Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde 5-21 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek 2016 Yaz Olimpiyatları'na katılma olasılığı büyük oranda azaldı. Doping kullanmayan Rus atletler, bu durumu kanıtlamaları halinde bireysel olarak Rio'da mücadele edebilecek.

Rus atletlerin Rio'ya katılıp katılmayacağına ilişkin nihai karar ise İsviçre'nin Lozan şehrinde bir araya gelecek Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafından 21 Haziran Salı günü verilecek.

Yorumlar