"Puerto Operasyonu" yeniden gündemde

- İspanya'da 2006 yılında yapılan baskınla ortaya çıkan ve son yılların en büyük doping skandalları arasında yer alan "Puerto Operasyonu" sırasında ele geçirilen kan torbalarının, incelenmesine karar verildi

Google Haberlere Abone ol
"Puerto Operasyonu" yeniden gündemde

ANKARA (AA) - İspanya'da 2006 yılında jandarmanın yaptığı baskınla ortaya çıkan ve son yılların en büyük doping skandalları arasında yer alan "Puerto Operasyonu" hakkında gelişme yaşandı.

Madrid mahkemesi, 10 yıl boyunca devam eden mahkeme sürecinin ardından operasyon sırasında kanıt olarak ele geçirilen 216 kan torbasının incelenmesi amacıyla yetkililere verilmesine karar verdi.

Söz konusu kanıtları, Dünya Dopingle Mücadele Ajansı (WADA), Uluslararası Bisiklet Birliği (UCI) ve İtalya Olimpiyat Komitesi uzmanları inceleyecek.

İspanya'nın Madrid, Zaragoza ve Barcelona kentlerinde 2006'da düzenlenen operasyonlarda, doktor Eufemiano Fuentes'in ofisi ile babasının ve kız kardeşinin evlerinde kan torbalarına ulaşılmıştı. Birçok ünlü bisikletçi, doping skandalından dolayı zan altında kalsa da o yıllarda İspanya'da doping suç sayılmadığından hiçbir ceza verilmeyip, davadan sonuç çıkmamıştı.

Devam eden mahkemede 2013 yılında alınan kararda Dr.Fuentes 1 yıl hapis, spor doktoru olarak 4 yıl meslekten men ve 10 ay boyunca günlük 15 avro para cezası ödemeye mahkum edilirken, ele geçirilen kan torbalarının imha edilmesi kararlaştırılmıştı. Bu durum üzerine Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) ve WADA, kan torbaları hakkında alınan karara itiraz etmiş ve incelenmesi amacıyla yeniden mahkemeye başvurmuştu.

Doping kullandığı iddiasıyla aralarında İspanyol Alejandro Valverde, İtalyan Ivan Basso, Fransa Bisiklet Turu'nda şampiyonluğu bulunan Jan Ullrich gibi döneminin 50'den fazla önemli bisikletçisi suçlanmıştı.

Yorumlar