Portekiz Avrupa şampiyonu

- Fransa'yı normal süresi golsüz sona eren maçta uzatma dakikalarında bulduğu golle 1-0 mağlup eden Portekiz, Avrupa Futbol Şampiyonası'nda ilk kez mutlu sona ulaştı - Evinde düzenlediği EURO 1984 ve 1998 Dünya Kupası'nda şampiyon olan Fransa, EURO 2016'da ise aynı başarıyı tekrarlayamadı - Portekiz'in kupasını 25. dakikada sakatlanarak oyuna devam edemeyen kaptan Ronaldo havaya kaldırdı

Google Haberlere Abone ol
Portekiz Avrupa şampiyonu


İSTANBUL (AA) - 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'nın (EURO 2016) finalinde, normal süresi 0-0 sona eren karşılaşmada uzatma dakikalarında bulduğu golle Fransa'yı 1-0 mağlup eden Portekiz, kupayı ilk kez müzesine götürdü.

Avrupa Futbol Şampiyonaları tarihinde 1984, 2000 ve 2012'de yarı final oynayan Portekiz, kendi evinde düzenlenen EURO 2004'te ise finalde Yunanistan'a kaybetmişti.

EURO 2016'da tarihinde ikinci kez finale çıkan Portekiz, ev sahibi Fransa karşısında Eder'in 109. dakikada attığı tek golle ilk Avrupa şampiyonluğuna uzandı.

Portekiz, Avrupa şampiyonluğuna ulaşan 10. farklı ülke oldu.


- Fransa evinde ilk kez final kaybetti


Portekiz'e 1-0 mağlup olan Fransa, evinde ilk kez bir final maçını kaybetti.

Evinde organize ettiği EURO 1984 ve 1998 FIFA Dünya Kupası'nda şampiyonluğa ulaşan Fransa, EURO 2016'da ise aynı başarıyı gösteremedi.


- Ronaldo sakatlandı


Portekiz'in kaptanı Cristiano Ronaldo, maçın ilk yarısında sakatlanarak oyuna devam edemedi.

Karşılaşmanın 15. dakikasında Payet'nin sert müdahalesiyle sol dizine darbe alan 31 yaşındaki futbolcunun ilk müdahalesi saha içinde yapıldı. Ronaldo, 18. dakikada ise sakatlandığı bölgeyi tutarak kendini yere bıraktı. Bu sırada gözyaşlarına hakim olamayan yıldız oyuncu, saha kenarına çıktı.

Ronaldo, tedavisinin ardından 20. dakikada tekrar oyuna dahil oldu. Maçın 24. dakikasında sakatlığı nükseden Ronaldo, sedyeyle saha dışına alındı. Ronaldo oyundan alınırken sedyede tekrar gözyaşlarına boğuldu. Mücadelenin 25. dakikasında Ronaldo'nun yerine Beşiktaşlı Ricardo Quaresma oyuna girdi.

Mücadelenin kalan bölümünü yedek kulübesinden takip eden Ronaldo, uzatma bölümünde büyük heyecan yaşadı. Tecrübeli futbolcu, özellikle maçın son anlarında kulübeden ayrılıp saha kenarına kadar gelerek takım arkadaşlarına uyarılarda bulundu.


- Saha zeminini güveler bastı


Final maçının oynandığı Saint-Denis kentindeki Stade de France'ı karşılaşmadan önce güveler istila etti.

Mücadeleden önce görevliler, aspiratörle statta güve temizliği yaptı. Buna rağmen maç sırasında çok sayıda güvenin saha içinde uçuştuğu gözlendi.


- Finalin en genci Renato Sanches


Portekizli oyuncu Renato Sanches, Avrupa şampiyonaları tarihinde final karşılaşmasında oynayan en genç futbolcu unvanını aldı.

Gelecek yıl Alman temsilcisi Bayern Münih forması giyecek Sanches, 18 yaş 328 gün ile Avrupa şampiyonaları tarihinde final maçında forma giyen en genç futbolcu oldu. Sanches, rekoru EURO 2004'te 19 yaş 150 günlükken Yunanistan'a karşı oynayan vatandaşı Ronaldo'nun elinden aldı.



- Golsüz sona eren ilk final


Portekiz ile Fransa arasındaki EURO 2016 final maçı, Avrupa şampiyonları tarihinde 90 dakikası golsüz sona eren ilk final karşılaşması olarak kayıtlara geçti.

Avrupa şampiyonalarında daha önce oynanan 14 final karşılaşmasının hiçbiri golsüz tamamlanmamıştı.


- Turnuvanın gol kralı Griezmann


Fransa Milli Takımı'nın 25 yaşındaki futbolcusu Antoine Griezmann, 6 golle EURO 2016'nın gol kralı oldu

İspanya'nın Atletico Madrid ekibinde görev yapan Griezmann, Fransa'nın gruptaki Arnavutluk ve çeyrek finaldeki İzlanda maçında birer, son 16 turundaki İrlanda Cumhuriyeti ile yarı finaldeki Almanya maçında rakip fileleri ikişer kez havalandırmıştı.

Fransız futbolcunun ardından, üçer golle Cristiano Ronaldo, Luis Nani (Portekiz), Olivier Giroud, Dimitri Payet (Fransa), Gareth Bale (Galler) ve Alvaro Morata (İspanya) sıralandılar.


- Portekiz, şampiyonluk kupasını aldı


Portekiz, şampiyonluk kupasını maç sonrasında düzenlenen törenle aldı.

Kupa töreninde ilk olarak maçın hakemlerine, ardından finalist takım Fransa oyuncuları ve teknik heyetine madalyaları takıldı.

Podyuma son olarak çıkan Portekiz'in futbolcuları ve teknik kadrosuna madalyaları verildikten sonra kupayı Portekiz'in kaptanı Cristiano Ronaldo kaldırdı.

Kupa töreninin ardından Portekizli futbolcular, zaferlerini taraftarlarıyla kutladı.

Final karşılaşmanın "En İyi Oyuncusu" ise Portekiz'in tecrübeli stoperi Pepe seçildi.

Öte yandan maç öncesinde kupayı sahaya İspanya Milli Takımı'yla 2 kez Avrupa şampiyonluğunu yaşayan Xavi Hernandez getirdi.

Yorumlar