Pistlerin "Yağız" pilotu, 5. şampiyonluk peşinde

- Türkiye Ralli Şampiyonası'nda 5. etap öncesi lider durumda bulunan milli rallici Yağız Avcı, sezonu ilk sırada tamamlayarak, 5 şampiyonlukla Ali Bacıoğlu'nun rekorunu egale etmeyi hedefliyor - Yağız Avcı: "Önümüzde 3 yarış daha var ve biri asfalt, ikisi toprak. Ekip olarak elimizden geleni yapıp iyi puanlar almaya çalışacağız" - "Şu an koyabileceğim en yüksek hedef Avrupa Ralli Şampiyonluğu olabilir" - "İyi bir kariyeri olan rallici babam Nejat Avcı'nın bu spora başlamamda çok etkisi oldu ama başarı için sonrası tamamen size kalıyor"

Google Haberlere Abone ol
Pistlerin "Yağız" pilotu, 5. şampiyonluk peşinde


ANKARA (AA) - İLKNUR ÇETİNBAŞ - Milli rallici Yağız Avcı ve ekibi, lider durumda bulundukları ve 4 yarışın geride kaldığı Türkiye Ralli Şampiyonası'nda bu yıl da ilk sırayı hedefliyor. Organizasyon tarihinde 4 şampiyonluğu bulunan Yağız, bu sezon da 1. olduğu takdirde, Ali Bacıoğlu'nun 5 şampiyonlukla elinde bulundurduğu rekoru egale edecek.

Peugeot 208 T16 R5 ile Neo Motorspor adına yarışan ve yardımcı pilotluğunu Bahadır Gücenmez'in yaptığı Yağız Avcı, AA muhabirine geride kalan sezonu değerlendirerek, hedeflerini anlattı.

Ege, Marmaris, Ford Otosan Kocaeli ve Yeşil Bursa etaplarının koşulduğu şampiyonada, 3 etabı 1. tamamlayarak 58 puanla zirvede yer alan Yağız, "Önümüzde 3 yarış daha var. Biri asfalt, ikisi toprak. Ekip olarak elimizden geleni yapıp iyi puanlar almaya çalışacağız. Bu sezon 4 yarışı geride bıraktık ve 3 birinciliğimiz mevcut. Bir yarışta ise mekanik problemden ötürü yarışa veda etmek durumunda kaldık." dedi.

Son 2 sezonda olduğu gibi yarışlara yine yeni bir otomobille başladıklarını ve her yarışta yeni şeyler deneyip öğrendiklerini vurgulayan Yağız, "Şu ana kadar performansımızdan memnunuz ve ekibimiz de çok iyi iş çıkarıyor. Önümüzdeki asfalt yarış oldukça zor olacak çünkü nisan ayından beri asfalt ralli yapmadık ve ayrıca gece etapları olacağı söyleniyor. Sonrasında ise İstanbul'da ve Çorum'da toprak rallilerimiz olacak. Zor mücadeleler olacağı kesin ve iyi konsantre olmamız gerekiyor." diye konuştu.

Ralliye 2002'de başladığını, iki genç pilotlar Türkiye birinciliği, dört Türkiye Ralli Şampiyonluğu ve Doğu Avrupa Ralli Şampiyonluğu bulunduğunu dile getiren Yağız, "Şu an koyabileceğim en yüksek hedef Avrupa Ralli Şampiyonluğu olabilir. Dünya Ralli Şampiyonası'nda da birkaç yarış yapmak isterim. Bu her ralli pilotunun isteyeceği bir şeydir ama oralarda başarılı olmak için birkaç yıl o platformda yarışmış olmak lazım. Onu sağlamak ise kolay değil çünkü buradan sponsor desteği bulmak oldukça zor." ifadelerini kullandı.

Dünya Ralli Şampiyonası'nda derece almak için yaşının biraz geçtiğini belirten Yağız, "Umarım gelecekte genç bir Türk ekip oraya çıkıp süreklilik sağlayabilir. Avrupa Şampiyonası ise mümkün olabilecek bir hedef ama yine orası için de iyi bir ekonomik yapı ve süreklilik lazım. Ayrıca ilerleyen dönemlerde gençlere yönelik bazı çalışmalar ve projeler yapmak da hedeflerim arasında." değerlendirmesini yaptı.

- "Babam yıllar boyunca önümde bir örnekti"


Bu spora başlamasında rallici babası Nejat Avcı'nın etkisi olduğunu ancak babasının hiçbir zaman kendisini zorlamadığını ifade eden Yağız, şöyle devam etti:

"Babam yıllar boyunca önümde bir örnekti ve sporun içindeydim. Hep bir merakım vardı. Belli bir yaştan sonra ralli pilotu olma arzum iyice netleşti. Tabii bu sadece istekle olmuyor ve belli şartların da oluşması gerekiyor. İyi bir kariyeri olan rallici babam Nejat Avcı'nın bu spora başlamamda çok etkisi oldu ama başarı için sonrası tamamen size kalıyor. Yeteneğiniz, çalışmanız, başarma isteğiniz ve fırsatları iyi değerlendirmeye çalışmanız çok önemli. Otomobilinizle olan uyumunuz, takım çalışması, pilot-yardımcı pilot uyumu, tecrübe gibi birçok faktör de var. Hepsini şartlar dahilinde olabilecek en iyi noktaya getirdiğinizde başarılı olmamak için bir sebep yok. İşler bazen kötü de gidebilir ama önemli olan pes etmemek."

"Ralli, bir tutku ve yaşam biçimi. Ne bir hobi ne de tam zamanlı bir iş." diyen Yağız, "Rallinin hayatımda oldukça büyük bir yeri var ve iyi ki de olmuş. Ralliyi seviyor olmam tamamen içten gelen bir şey, şu veya bu sebeple seviyorum diyemem. Birçok şeyi içinde barındırıyor. Yarışırken otomobilin içinde keyif aldığımı nadiren hissediyorum. Keyif, emeklerin karşılığını aldığınızda, yarış kazandığınızda veya iyi bir mücadele verdiğinizde çıkıyor. Etap içerisinde tek yaptığımız bir noktadan bir noktaya en hızlı şekilde gitmeye çalışmak." şeklinde konuştu.


- "Bence yeni nesil, eski nesilden daha hızlı"

Rallinin çok maliyetli bir spor olduğunu ve yarış otomobiliyle çok fazla çalışma imkanı bulamadığını vurgulayan Yağız, "Her yarış öncesi 50-60 kilometrelik testler veya deneme sürüşlerimiz oluyor. Otomobilin dışında fiziksel antrenmanlarım var. Otomobili kullanırken konsantrasyon sürekliliğini ve dayanıklılığı arttırmak, koordinasyon ve refleksler için bu oldukça önemli. Diğer bir çalışmam ise ralli simülatöründe oluyor. Böylece sanal ortamda da farklı teknikler deneyebiliyorum ve kendimi geliştiriyorum." açıklamasında bulundu.

Babasının yarışlarda hep yanında olduğunu ve her konuda konuştuklarını kaydeden milli rallici, "Her ne kadar artık yeni nesil olarak bizler daha farklı otomobillerle ve tekniklerle yarışsak da genel yarış tecrübesi olarak büyüklerden her zaman faydalanıyoruz, özellikle de stratejik noktalarda. Motivasyon açısından da çok iyi oluyor. Takımımın zaman ekibini babam yönetiyor ve o konularda da oldukça başarılı. Performans olarak eskilerin öne geçmiş olsak da tecrübe olarak hala gerisindeyiz." yorumunu yaptı.

Ralliye başladığı ilk yıllarda babasıyla yarışma fırsatı olduğunu ancak babasının hep kendisinden daha iyi otomobillerle yarıştığını anlatan Yağız, "2012 yılında özel bir organizasyonda aynı otomobille yarışma şansımız oldu ve sonucu tahmin edersiniz. Bence yeni nesil eski nesilden daha hızlı. Öyle olması da gerekiyor zaten." ifadesini kullandı.


- "Pozitif yönde ilerliyoruz"


Yağız Avcı, otomobil sporlarına gösterilen ilgiyi ise şöyle değerlendirdi:

"Eskiden çok daha popüler olduğu hep konuşulur. Aslında yine bir çok takipçisi ve belli bir popülaritesi var. Otomobil kavramı zaten ülkemizde önemli bir noktada fakat sporla birleşince istediğimiz tabloya bir türlü erişemiyoruz. Türkiye Otomobil Sporları Federasyonunun yeni yönetimi bünyesinde, istenilen noktaya gelebilmek için bazı çalışmalar ve yenilikler yapıldı ve yapılıyor. Pozitif yönde ilerliyoruz, süreklilik ve sürekli gelişim olması dahilinde istediğimiz seviyeye gelebiliriz. Umarım gelecek nesil sporcularımıza, sporumuzun daha değerli olduğu, çok daha iyi alt yapıya ve imkanlara sahip bir dönem sunabiliriz. Bizler de bunu sağlamada üstümüze düşenleri yapmalıyız."

Ege, Marmaris, Ford Otosan Kocaeli ve Yeşil Bursa etaplarının geride kaldığı Türkiye Şampiyonası'nda 5. etap, 3-4 Eylül'de Eskişehir'de koşulacak. Şampiyona, 24-25 Eylül'de İstanbul ve 22-23 Ekim'de ise Hitit Rallisi'nin ardından sona erecek ve sezon şampiyonu belli olacak.

Şampiyonada 58 puanla lider olan Yağız Avcı'yı, 50,2 puanla Burak Çukurova, 45,8 puanla da Murat Bostancı takip ediyor.

Türkiye Ralli Şampiyonası'nda 2009, 2010, 2011 ve 2013'te olmak üzere 4 kez şampiyonluğu göğüsleyen sporcu, bu yıl da 1. olursa, 1982, 1983, 1984, 1985 ve 1987'de olmak üzere 5 şampiyonluğu bulunan Ali Bacıoğlu'nun rekoruna ortak olacak.


Yorumlar