PFDK eski üyesi Alp: Şike dosyası kapanmadı

Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK) eski üyelerinden Avukat Yusuf Reha Alp UEFA Genel Sekreteri İnfantino'nun Fenerbahçe ile ilgili yaptığı açıklamalarının sarptırıldığını iddia etti.

Google Haberlere Abone ol
PFDK eski üyesi Alp: Şike dosyası kapanmadı

Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK) eski üyelerinden Avukat Yusuf Reha Alp UEFA Genel Sekreteri İnfantino'nun Fenerbahçe ile ilgili yaptığı açıklamalarının sarptırıldığını iddia etti.

PFDK eski üyesi Avukat Yusuf Reha Alp, UEFA Genel Sekreteri Giovanni İnfantino'nun Kazakistan'da Genel Kurul öncesi yaptığı açıklamaları sporx.com'a değerlendirdi. Alp, İnfantino'nun Fenerbahçe'nin yaşadığı şike süreci ile ilgili açıklamalarından 'UEFA için dosya kapanmıştır' sözlerinin çıkarılmasının yanlış bir yorum olduğunu söyledi.

İşte Alp'in o açıklamaları:

- İnfantino'nun dünkü açıklamaları ile ilgili pek çok spekülasyon yapıldı. Bunlardan biri de Kupa Fenerbahçe'de kalacak sonucu. Size göre o açıklamalardan bu sonucu çıkarmak doğru mu?
Infantino'nun sözlerinden, 'Kupa Fenerbahçe'de kalacak' anlamını çıkartan sanırım bir tek Hürriyet olmuş. Böyle bir sonuç çıkarılması için Hürriyet olmak gerekiyor zaten. Başka türlü mümkün değil çünkü o açıklamaları o şekilde değerlendirmek. Bakın UEFA kararından beri aynı şeyi söylüyorum. UEFA, kendi disiplin soruşturmasını kulüpler açısından kapattı. Yargılamasını yaptı, Disiplin Kurulu'nun verdiği kararı en son CAS onayarak süreci bitirdi.

Fenerbahçe ve Beşiktaş, UEFA'nın organizasyonlarına katılabilmek için, her takım gibi, temiz olduklarına dair taahhüt verdiler. Oysa, UEFA bu iki kulüp hakkında yaptığı incelemede şike faaliyetlerine karıştığını tespit etti ve dedi ki, 'Taahhüdünüze rağmen şike yaptığınız için sizi şu kadar yıl kendi organizasyonlarıma katılmaktan men ederek cezalandırıyorum.' Şike faaliyetine karışan yöneticilerle ilgili cezaları ise henüz vermedi. Onu da bilahare verecek.

- Peki Fenerbahçe'de ceza yok denmesi yorumu için ne diyeceksiniz?
Aslında durum bu kadar netken, sanki UEFA yeniden Fenerbahçe ya da Beşiktaş'a ceza verecekmiş gibi bir beklenti yaratıp, 'Hayır, ekstra ceza vermeyeceğiz' sözüyle de, 'Bakın kulüpler ceza almadı' algısı oluşturmak için gerçekten çok kabiliyetli olmak gerekiyor. Yargılaması yapılmış, onaylanarak kesinleşmiş bir dosyada neden durduk yere ekstra ceza verilsin? Adamlar, zaten her iki kulübe de şikeden ceza verdiler, bu yetmiyor mu? Şimdi öyle bir kamuoyu oluşturulmaya çalışılıyor ki, sanki Fenerbahçe ya da Beşiktaş daha önce şikeden ceza almadılar!

UEFA VE CAS VERDİĞİ KARARLARLA İLGİLİ TFF'NİN DE YENİ KARARINI BEKLİYOR

- Peki İnfantinonun açıklamalarını siz nasıl değerlendiriyorsunuz, ne sonuç çıkarıyorsunuz?
Kupanın Fenerbahçe'de kalacağı söylemine gelince, Infantino'nun açıklamalarını okuyun, orada bu sonucu çıkaracak tek bir cümle yok. Hatta tam tersi bir ifade kullanıyor Infantino. Diyor ki, 'Ülke federasyonlarının, şike ve ırkçılık konusunda aldığımız kararlara uymasını bekleriz.' Daha ne diyecek adam!.. 'Biz UEFA olarak Fenerbahçe ve Beşiktaş'a şikeden ceza verdik. Şimdi Türkiye Futbol Federasyonu'nun bu aldığımız karara uyup uymayacağını, bu karar doğrultusunda yargılamasını yenileyip yenilemeyeceğini gözleyeceğiz' diyor açıkça. Şayet uymazsa TFF, ona göre UEFA da kendi yaptırımlarını uygulayacaktır, kimse merak etmesin ve bu dosya kapandı zannetmesin.

- Peki TFF, kendiliğinden yargılamanın iadesini yapabilir mi? Yoksa onlar da bir şey mi bekliyor?
Aslında Futbol Disiplin Talimatı'nın ilgili maddesi açık. Federasyon yönetim kurulu da PFDK'dan yargılamanın iadesini talep edebilir, federasyonun hukuk müşavirliği de bu taleple PFDK'ya başvurabilir. Ancak tüm bunların yanında ilgili kulüpler de başvuruda bulunabilir. Burada ilgili kulüp tabirinin içine sadece Trabzonspor, ya da İstanbul Büyükşehir Belediye de girmez, o dönem Süper Lig'de mücadele eden tüm kulüpler bu başvuruyu yapabilirler. Çünkü şike olduğu tescillenen müsabakaların sonucunun o şekilde bitmesi ligdeki bütün takımların sıralamasında bir değişikliğe sebep oldu.

- Trabzonspor neden başvurmuyor?
Hiçbir fikrim yok. Karar verecek başka bir merci kalmadı. Ne Türkiye'de ne Avrupa'da şike davası ile ilgili 'Şunu da bekleyelim, lehimize olur' denecek bir karar yok. O yüzden ne kadar erken başvuruda bulunurlarsa o kadar iyi. Eğer sayın başkan, bazı telkinlerle, 'Bu işi seçim sonrasına bırakalım' diye düşünüyorsa, onda da hata yapıyor, ben uyarmış olayım.

- Nasıl başvuracak peki Trabzonspor? Ne diyecek, neye dayanacak?
Futbol Disiplin Talimatı madde 92 yargılamanın iadesini düzenler. Ona dayanacak, bu bir. İkincisi, Tahkim Kurulu talimatnamesi 14. maddesi de, Tahkim Kurulu kararlarının kesinliğinin istisnalarını söyler, ki o da HMK'da ilgili maddeye yapılan atıftır, buna da dayanacak, bu iki. Son olarak da atıf yapılan HMK madde 375'in (ı) bendinde sayılmış bulunan sebebe dayanacak, bu da üç. O sebep de şu: 'Bir dava sonunda verilen hükmün kesinleşmesinden sonra, tarafları, konusu ve sebebi aynı olan ikinci davada öncekine aykırı bir hüküm verilmiş ve bu hükmün de kesinleşmiş olması halinde yargılamanın iadesi talep edilebilir.' Çok zor, atla deve bir olay değil yani.

- Peki PFDK daha önce aldığı kararın aksini alır mı?
Neden almasın? Birebir aynı örnek değil ama şöyle düşünün. Yerel mahkeme bir karar veriyor, Yargıtay bozuyor. Dosya tekrar yerel mahkemeye geri dönüyor. Çoğunlukla da bu bozma kararlarına yerel mahkemeler uyuyor. Direnme kararı verme hakkı da var elbette ama, 'Gurur meselesi yaptım ben bu bozmaya uymam' demiyor yani. Hukuk böyle bir şey değil yani. Ortada farklı 3 karar var. Tahkim, UEFA ve Yargıtay kararı. Üçü de birbirinden farklı. O halde bu farklılık üzerine dosyayı yeniden inceleyip yeni bir karar vermek gerekiyor demek ki, Kanunun emri bu. Kaldı ki, konuyla ilgili son Yargıtay kararında, federasyonda görev yapan kimselerin kamu görevi yaptığı belirtildi ve bu artık içtihat oldu. Dolayısıyla ileride kendilerine açılabilecek olası davaları düşünerek bundan sonra hiç bir federasyon görevlisinin taraftarı da olsa herhangi bir kulübü kayırmaya cesaret edebileceğini zannetmiyorum."
CİHAN

Yorumlar