Olimpiyatların en başarılı branşı güreş

- Türkiye olimpiyat tarihinde en çok madalyayı güreş sporundan elde etti - Güreş, 58 madalya ile ilk sırada yer alırken, Türk sporcular halterde 10 madalyaya ulaştı - Milli sporcular, olimpiyatlarda 6 branşta madalya kazandı

Google Haberlere Abone ol
Olimpiyatların en başarılı branşı güreş


İSTANBUL (AA) - BÜLENT ASLAN - 2016 Rio Olimpiyatları'na 103 sporcuyla katılacak Türkiye, olimpiyat oyunları tarihinde en çok madalyayı güreş branşından kazandı.

Olimpiyat oyunları tarihinde bugüne kadar toplam 86 madalya kazanan Türkiye, bunların 58'ini güreş sporundan elde etti.

Türk sporcular, olimpiyat oyunlarında güreşte 28'i altın, 16'sı gümüş, 14'ü de bronz olmak üzere toplam 58 madalya kazanırken, güreşi halter izledi.


- Halterde 8 altın


Özellikle Naim Süleymanoğlu ve Halil Mutlu'nun başarılarıyla Türkiye'de popülaritesi artan halterde milliler 8 altın, 2 de bronz olmak üzere toplam 10 madalya kazandı.

Halterde Naim Süleymanoğlu ve Halil Mutlu üçer olimpiyat altını kazanırken, diğer iki altın madalya ise Nurcan Taylan ve Taner Sağır'dan geldi.


- Tekvandodan 6 madalya


Olimpiyatlara önce gösteri sporu olarak alınan ve 2000'den itibaren de oyunlara dahil edilen tekvandoda milli sporcular toplam 6 madalya elde etti.

Tekvandoda ilk ve tek altın madalya son Londra Olimpiyat Oyunları'nda Servet Tazegül'den geldi. Bu branşa Türkiye 1 altın, 3 gümüş, 2 de bronz madalya aldı.


- Atletizm


Türk sporcular, atletizmde 4 gümüş, 1 de bronz madalya ile toplam 5 madalya elde etti.

Çekiç atmada Eşref Apak, 2004 Atina Olimpiyatları'nı 4. sırada tamamlamasına rağmen önce üçüncü, ardından ikinci sırada yer alan sporcuların dopingli çıkmaları nedeniyle gümüş madalya kazandı.

Atlet Aslı Çakır Alptekin'in Londra 2102'deki altın, halterci Sibel Özkan'ın da 2008 Pekin'de kazandığı gümüş madalyalar, doping gerekçesiyle geri alındı.


- Judoda tek altın Hüseyin Özkan'dan


Judoda Türk sporcular olimpiyat oyunları tarihinde birer altın ve bronz madalya almayı başardı.

Bu branşta tek altın madalya 2000 Sidney'de Hüseyin Özkan'dan geldi.


- Boksta altın yok


Türkiye'nin olimpiyatlarda madalya elde ettiği branşlardan biri olan boksta ise henüz altın madalyaya ulaşan bir Türk sporcu bulunmuyor.

Milli sporcular boksta 2 gümüş, 3 de bronz madalya elde etti.


- 6 branşta madalya alındı


Türkiye olimpiyatlarda 6 branşta madalya aldı.

Güreş, halter, tekvando, atletizm, judo ve boks, Türkiye'nin madalya elde ettiği branşlar oldu.

Türkiye'nin olimpiyat oyunları tarihindeki madalya dağılımı spor dallarına göre şöyle:


BranşAltın Gümüş Bronz Toplam Güreş 28 16 14 58 Halter 8 - 2 10 Tekvando 1 3 2 6 Atletizm - 4 1 5 Judo 1 - 1 2 Boks - 2 3 5 TOPLAM 38 25 23 86



Yorumlar