Olimpiyatlara yeni branşların eklenmesi

- Beyzbol Softbol Korumalı Futbol ve Ragbi Federasyonu Başkanı Kömürcü: "Müjdeyi 1 yıl önce almıştık" - Dağcılık Federasyonu Başkanı Karaca: "İşin içine madalya, şilt, kupa girince ilgi artıyor"

Google Haberlere Abone ol
Olimpiyatlara yeni branşların eklenmesi


ANKARA (AA) - Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC), Brezilya'nın Rio kentinde düzenlediği 129. toplantıda aldığı kararla 2020 Tokyo Yaz Olimpiyat Oyunları'na eklenen branşlarda, Japonya'da boy gösterecek olmanın sevinci yaşanıyor.

Beyzbol Softbol Korumalı Futbol ve Ragbi Federasyonu Başkanı Şahin Kömürcü, AA muhabirine yaptığı açıklamada branşın Tokyo'da yer alacağının müjdesini 1 yıl önce aldıklarını söyledi.

Özellikle beyzbolun Japonların milli oyunu olduğunu yeni öğrendiğini ifade eden Kömürcü, "Olimpiyatları düzenleyen ülkenin bir branş önerme yetkisi varmış. Kararı 1 yıldır bekliyorduk. Çok mutlu olduk." dedi.

Dünya Beyzbol Softbol Federasyonu'nun "müjdeyi" kendilerine 1 yıl önce verdiğini ifade eden Kömürcü, "Son 2 yıldır uluslararası organizasyonlara katılamıyorduk ama en son unvanımız da Balkan şampiyonluğu. Umarım bu yıl Avrupa şampiyonasında ülkemiz temsil edilecek. Gerekli çalışmaları yapacağız." diye konuştu.

Beyzbol ve softbol branşlarının ikisinin de olimpiyatlara girdiğine dikkati çeken Kömürcü, şöyle devam etti:

"Beyzbol da softbol da ülkemizde çok yaygın yapılıyor. Son yapılan Türkiye şampiyonasına 45 takımımız kota alarak katıldı. Pilot bölge seçtiğimiz illerden gelen takımlar, 8 yıllık kulüplerimizle mücadele etti ve dereceler aldı. Emeğin karşılığını alınca güzel oluyor. Antrenörlerimize İtalya'da kurs verildi. Antrenörlerimizin yabancı dil bilmemesi ciddi sıkıntımız. Ayrıca Avrupa ülkesi olarak en uçta olmamız da sorunlar oluşturuyor. Örneğin yol masraflarımız çok artıyor. Avrupa ülkeleri organizasyonlara kara yoluyla ulaşabiliyor ama biz uçakla gittiğimiz için külfet oluyor."


- Sportif tırmanış

Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca, sportif tırmanışın olimpik olması için bir süredir çalışmalar yapıldığını belirterek, "IOC'nin kararı bizi mutlu etti." dedi.

Dünya Dağcılık Federasyonu'nun girişimlerinin sonuç verdiğini ifade eden Karaca, "Dünya federasyonu, kendisine bağlı federasyonlardan destek istemişti. Biz de Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi'nde destek istemiştik. Gerçekleşmiş olması sevindirici haber." değerlendirmesinde bulundu.

Branşlar, yarışmaya yönelik olduğunda Türkiye'de itibar kazandığına dikkati çeken Karaca, şunları söyledi:

"İşin içine madalya, şilt, kupa girince ilgi artıyor. Sportif tırmanış bizde yeni başladı. Son dönemde biz başlattık. Türkiye'de sadece dağcılık branşı vardı. Alt yapısı gerekliydi. Bu eksiklikleri bir nebze olsun giderdik. Eleman yetiştirmek gerekiyor. Bir süre yurt dışından antrenör getirdik ama artık bu aşamaları geçtik. Zaten 10 yıl içinde dünyada dereceye gireriz diye bir iddiamız yoktu. Bu süreç meselesi, umarım önümüzdeki yıllarda Türk dağcılar da arzu ettiğimiz hedefleri yakalar."

Dünya ve Avrupa şampiyonalarına sporcu gönderdiklerini dile getiren Karaca, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bizim de eksiklerimiz var. Çocukların eğitilmesi konusunda kesinlikle yurt dışından antrenöre ihtiyaç var. Daha üst düzeyde yarışabilmeleri için antrenörler getirip çocukları çalıştırmamız lazım. Türkiye'dekilerle olmuyor. Gereken neyse yapacağız ve 2020'ye kendimizi hazırlayacağız."

Yorumlar