Okçulukta 3 yıllık emek sonuç verdi

- Türkiye Okçuluk Federasyonu Başkanı Topaloğlu: "2016 Rio Olimpiyatları'na kota alma süreci için çalışmalara 2013 yılında başladık ve iyi organize edilmiş bir sistemle sonuca ulaştık" - "Madalya geçmişimiz yok ama Rio'da olacak. İki sporcumuz da çok formda, istekli ve hırslı, iyi bir çıkış yakaladılar - "Bir çok federasyonda hazırlıklar başlamış olabilir ama biz federasyonda seçimle ilgili konuşmayı yasakladık"

Google Haberlere Abone ol
Okçulukta 3 yıllık emek sonuç verdi

ANKARA (AA) - İLKNUR ÇETİNBAŞ - Türkiye Okçuluk Federasyonu Başkanı Abdullah Topaloğlu, 2016 Rio Olimpiyatları'na kota almak için 3 yıldır emek verdiklerini söyledi.

Topaloğlu, 2 madalya ve 2 olimpiyat kotası ile tamamladıkları Avrupa Şampiyonası ile ilgili AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, şampiyonanın kendileri için çok başarılı geçtiğini belirterek, "Mete Gazoz, erkekler olimpik yayda Avrupa ikincisi olurken, makaralı yay kadın takımımız şampiyonluğa ulaştı. Ayrıca Mete Gazoz ve Yasemin Ecem Anagöz, bayanlarda 115, erkeklerde 120 kişi mücadele ettiği kota müsabakalarında 1. olarak olimpiyat vizesi aldılar. Kota alma süreci için çalışmalara 2013 yılında başladık ve iyi organize edilmiş bir sistemle sonuca ulaştık." dedi.

Alınan kotaların yanı sıra madalyaların da büyük önem taşıdığını dile getiren Topaloğlu, "Bu noktaya gelmek için 2013 yılında yepyeni bir takım kurduk ve tüm süreci yeniden organize ettik. Takımlarımızın çalışma programlarını çeşitli üniversitelerle ortak hazırladık. Tüm sporcularımızı denetim altında tuttuk. Teknolojinin tüm imkanlarını sunduk ve onlar da bunu en iyi şekilde kullandılar." diye konuştu.

Sporcuların, kış aylarında da olimpik mesafede atış yapabilmeleri için Ankara'daki Eryaman Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezi'nde kapalı bir alan organize ettiklerini ve bunun çok faydasını gördüklerini dile getiren Topaloğlu, şöyle devam etti:

"Bir antrenman bilimci ve spor psikoloğu sürekli çocuklarımızla birlikteydi. Biz çalıştık ama diğer ülkeler de boş durmadı. Hatta birçoğu Türkiye'de kamp yaptı. Son iki yılı böyle geçirdik. Çocuklarımızın yaşları çok küçük, daha uzun yıllar Türk okçuluğuna hizmet edecekler. Bunlar, kamplarda büyüyen çocuklar. Mete şampiyona dönüşü ailesini havaalanında sadece yarım saat gördü ve diğer uçakla kampa gitti. Onlar için zor bir hayat ama başarı olunca bu tür zorluklara tahammül etmek mümkün oluyor. Ruhsal açıdan zorlanıyorlar. Anne babalarını özlüyorlar. Burada psikoloğumuz devreye giriyor ki elde edilen başarılara baktığımızda çok faydalı olduğunu görüyoruz. Spor psikoloğunu tüm federasyonlara tavsiye edebilirim."

- "Başarıda herkesin emeği var"


Sahadaki sporcudan federasyon başkanına kadar başarıda herkesin emeğinin bulunduğunu vurgulayan Topaloğlu, "Herkes bir şeyin ucundan tuttu. Memurdan tutun, sahada çalışan antrenöre kadar hepsinin emeği, desteği var. Kota aldığımız zaman gelen mesajlardan anlıyoruz ki, müsabakaları okçulukla ilgili herkes takip etmiş. Sitemizdeki tıklanma oranları o gün 20 binlere çıkmış. Bu da okçuluk camiasının birbirine olan bağlılığını gösteriyor." şeklinde konuştu.

2004 Atina Olimpiyatları'ndan sonra ilk kez çift kota aldıklarını kaydeden Topaloğlu, 12-19 Haziran'da Antalya'da düzenlenecek dünya kupası 3. ayak yarışmalarında takım kotası almak için mücadele edeceklerini söyledi.

Antalya'daki organizasyonun, dünya ülkeleri için çok önemli bir yarışma olduğunu vurgulayan Topaloğlu, "Önemli çünkü son kota yarışması. Şimdiye kadar genelde Uzak Doğu ülkeleri takım kotası aldı, Avrupa'dan alan pek olmadı. Dolayısıyla Antalya'da çok büyük bir mücadele olacak. Zaten katılım rekor seviyede, yaptığımız hazırlıkların yetmediğini gördük. Bunun tedbirini alıyoruz." ifadelerini kullandı.

600'ü sporcu olmak üzere yaklaşık bin kişilik katılımın olacağını belirten Abdullah Topaloğlu, "Kupanın içinde tamamen bağımsız olarak 16-17 Haziran'da kota yarışmaları yapılacak. Bizim de erkek ve bayan takımımız yarışacak. 20 kadar ülke şimdiden Antalya'da kamp yapıyorlar. Bazılarının bizimle ortak kamp talebi var. Bireyselde 2 kota aldık ama takım kotası da neden olmasın? Takım kotası alırsak erkekler ve bayanlarda 3'er sporcuyla gidebileceğiz." diye konuştu.

- "Madalya geçmişimiz yok ama Rio'da olacak"

Olimpiyatlarda bugüne kadar madalya alamadıklarını anlatan Topaloğlu, "Madalya geçmişimiz yok ama Rio'da olacak. İki sporcumuz da çok formda, istekli ve hırslı, iyi bir çıkış yakaladılar. Yasemin kota alır almaz ilk söylediği şey 'sıra madalyada' oldu. Bu da aklında hep madalyanın olduğunu, ne kadar hazır ve hırslı olduğunu gösteriyor." dedi.

"Ben ümitliyim, inşallah ilk olimpiyat madalyasını alacağız" şeklinde konuşan Topaloğlu, şöyle devam etti:

"Daha da ümitli olduğum şey, 2020 Olimpiyatları, Türk okçuluğunun tam bir patlaması olacak. 2013'te kurduğumuz sistem ve bu takım bize çok şey söylüyor. 2009'dan beri miniklere yönelik yaptığımız programda, her yıl 60-90 miniği Gelibolu'da 10 gün kampa alıyoruz. Çıkan rapor doğrultusunda seçilen sporculara, kendi bölgelerinde destek vermeye devam ediyoruz. Malzemelerini alıyoruz, antrenörleri, anne babalarıyla iletişim halinde oluyoruz. Yıldız, genç derken bu yaşa geliyorlar. Yasemin ve Mete de böyle geldi. Türk okçuluğu çok iyi yolda, geleceği çok parlak görüyorum. Kurulmuş başarılı bir sistem var ve çocukları sisteme dahil ettiğimizde başarı gelmeye devam edecek."


- "Seçimle ilgili konuşmayı yasakladık"


Abdullah Topaloğlu, olimpiyatların ardından en geç 3 ay içinde federasyonların seçim yapmak zorunda oldukları hatırlatıldığında ise, "Seçim yılındayız. Bir çok federasyonda hazırlıklar başlamış olabilir ama biz federasyonda seçimle ilgili konuşmayı yasakladık. Yaz sonuna kadar sporcularımızı hedeflerinin dışına çıkarmak, başka bir şeyle uğraştırmak doğru değil. Zamanı geldiğinde o da konuşulur." dedi.

Okçuluk camiasına danışarak şahsına bir talep olduğunu gördüğü takdirde yeniden aday olabileceğini kaydeden Topaloğlu, "Bu sonuçta camianın talebiyle olan bir şey, camiaya rağmen bir şey yapamazsınız. Böyle bir durumda çekilip bunu en iyi yapacak arkadaşımıza devrederiz. Görevler yapılır ve biter, bunda hiçbir beis yoktur." ifadelerini kullandı.

Yorumlar