"Müştereklerimiz üzerinde yoğunlaşalım"

- Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan: "(Etnospor Kültür Festivali) Buradaki etkinliklerin hiçbir siyasi, ideolojik yönü yok. Hep beraber katılım gösterdiğimiz, hep beraber zevk aldığımız, kaynaştığımız etkinlikler bunlar. Sporundan oyunlarına kadar hepsi böyle" - "Çocukların çok eğlendiğini görüyoruz. Bize ait temalarla çocukların eğlendiğini görmek, hedeflerimizden biriydi"

Google Haberlere Abone ol
"Müştereklerimiz üzerinde yoğunlaşalım"


İSTANBUL (AA) - ERCAN DOĞAN - Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, Küçükçekmece'deki Bezirganbahçe Meydanı'nda gerçekleştirdikleri Etnospor Kültür Festivali'nin Türk halkının birliğine ve beraberliğine katkı sağlayan bir organizasyon olduğunu söyledi.

Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sonrası Türk halkı olarak ciddi müştereklerinin olduğunu gördüklerine dikkati çekerek, "Buradaki etkinliklerin hiçbir siyasi, ideolojik yönü yok. Hep beraber katılım gösterdiğimiz, hep beraber zevk aldığımız, kaynaştığımız etkinlikler bunlar. Sporundan oyunlarına kadar hepsi böyle." dedi.

Türkiye üzerinde birçok kesimin planları olduğunu 15 Temmuz'da gördüklerini anlatan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Demek ki müştereklerimiz üzerinde yoğunlaşalım. Anlaşamadığımız konuları kırılma meselesi yapmayalım, köprüleri atma vesilesi kılmayalım. Onun için kültürel etkinlik, sosyal etkinlik, bir araya gelme, ideolojik bağnazlıklara kendimizi kaptırmadan müştereklerimiz üzerinde zaman geçirme çok önemli. Gelecek dönemde de yapılması gereken şey. Halkın, katılımcıların coşkusunu böyle yorumluyorum. Demek ki büyük bir açlık var."


- "Yurt dışından katılımlarla turizme katkı sağlayacak etkinlik"


İlginin organizasyonu devam ettirmeleri gerektiğini gösterdiğini belirten Erdoğan, insanların da gelecek yıllarda etkinliğin yapılıp yapılmayacağını kendisine sorduğuna dikkati çekerek, "Sponsor desteği sağlayan kurumlarımızdan biri de TÜRSAB. Onların da bu yönde işareti oldu. Kendi kültürümüze ait renkler turistlerin, dışarıdan gelenlerin çok ilgisini çekiyor. Böyle bir şeyin İstanbul'un merkezi bir lokasyonda olması... Buradaki içeriğin tamamını yerinde görmeye kalksanız bir ay boyunca Anadolu'yu, Orta Asya'yı, Balkanlar'ı gezmeniz gerekir. Bunların hepsini bu kadar merkezi yerde toplamış olmamız, gelecekte uluslararası boyuta taşırsak, yurt dışından katılımlarla bunu yaparsak turizme katkı sağlayacak bir etkinlik olacağı gözüküyor." ifadelerini kullandı.

Bezirganbahçe Meydanı'ndaki alanın büyük bölümünü kullandıklarını aktaran Bilal Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"850 dönümlük bir alanın ciddi bir kısmını kullandık. Etnospor Kültür Festivali'ni ilk defa organize ettik. Dünyada benzeri gerçekten olmayan bir etkinliğe imza atmış olduk. İlk gününde gördük ki halkımızın ciddi bir teveccühü oldu. Burada sergilenen 11 geleneksel spor dalı, bunların yanında bölgesel tanıtım etkinlikleri, bunların yanında eski çocuk oyunları, bunların yanında geleneksel lezzetlerimiz; Uygur, Kırgız, Özbek mutfağından Akdeniz, Karadeniz, İç Anadolu çeşitli Anadolu mutfağına kadar hepsini sergileyen bir etkinlik oldu."

Etkinliğin ilk gününde eleme turlarının yapıldığını hatırlatan Erdoğan, "Okçular Vakfı'nın burada bir etkinlik alanı var. Okçuluğu ilgilendiren yay imali, zikir imali, ok imali yapılıyor. Eski usule göre dondurmanın nasıl yapıldığını halkımız burada görüyor. Tespih nasıl yapılıyor, halı kilim nasıl yapılıyor, çanak çömlek nasıl yapılıyor; baston, demir dövmeye varıncaya kadar birçok el sanatlarımızı gösterme fırsatı bulduk." şeklinde konuştu.


- "Bu etkinliğin birinci hedef kitlesi çocuklar"


Bilal Erdoğan, Etnospor Kültür Festivali'nin birinci hedef kitlesinin çocuklar olduğunu dile getirdi.

Geleneksel sporların ve oyunların belli yaşta tanınması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Arkadaşlara 'yetişkinler gelecekse çocuk getirsinler' diye söyledim. Burada yapılan etkinliklerin belli yaşta tanınması gerekiyor ki o yaşta çocuğa hayal dünyasına, geleceğine onu sokabiliyorsunuz. Ondan sonra büyürken, gelişirken kendine ait renkleri her şeyde aramaya başlıyor. Çocukların ciddi bir katılımı vardı. Herkesin katılmasını arzu ettik. Çocukların da çok eğlendiğini gördük. O bakımdan başarılı oldu. Hafta sonu daha çok çocuğun gelmesini bekliyoruz. Bir baba olarak benim de başka anne babalardan duyduğum; çocuklar yetişirken onlara neyi sunacağımızı bilemiyoruz. Çünkü bir ciddi televizyon, internet bombardımanı altında, ciddi bir dış kültürlerin bombardımanı altında büyüyorlar. Bu etkinlikler çocuklarımıza bize ait içerik oluşturma noktasında çok önemli boşluğu doldurmuş oluyor."

Çocukların kendi kültürüne ait faaliyetlerle büyümesini istediklerini anlatan Erdoğan, "Burada bize ait temalarla çocukların eğlendiğini görmek hedeflerimizden biriydi. İstiyoruz ki çocuklarımız büyürken kendi kültürüne ait ögelerle, faaliyetlerle büyüsünler. Bize ait bütün etkinliklerde, sporundan müziğine kadar görüyoruz ki, bugün dünyada egemen olan renklerin çok daha ötesinde derinliğe sahip işler var. Daha dürüstlüğe dayalı olan, daha adalete dayalı, daha mertliğe dayalı olan işler görüyoruz. Popüler sporda ölesiye, kıyasıya rekabetin olduğunu, karşısındakine zarar vermek istercesine rekabetin olduğunu görüyoruz. Bizim sporlarımız çok daha centilmen, çok daha çevre duyarlılığı olan, hayvanlarla barışık, atla insanın bir bütün olmasıyla işler yaptığını görüyoruz. Çok daha fazla derinliği olan bir etkinlik manzumesini buraya getirdik. Hafta sonunda halkımızın aynı teveccühü göstereceğini düşünüyorum." diye konuştu.

İzlediği etkinlikler içinde ilgisini en çok mas güreşinin çektiğini vurgulayan Erdoğan, "Benim en ümit sahibi olduğum, Türkiye'de büyük ilgi görecek etkinlik. Mas güreşini çocuk alanının yanına koyduk. Kadın, çocuk herkesin, her yaşta oynayabildiği spor. Ciddi bir strateji, kas koordinasyonu gerektiriyor. Vücuttaki birçok kasların kullanılmasını gerektiriyor. Ben mas güreşinden çok zevk aldım. Milli Eğitim Bakanlığından da memur arkadaşlar geldi. Onlar da 'neden biz beden eğitimi derslerinde uygulamıyoruz' dediler. En çok ilgimi bu çekti." diyerek sözlerini tamamladı.

Yorumlar