Mimar Arat: Açılır-kapanır çatı rahmetli Canaydın'ın en büyük isteği idi

Galatasaray'ın stadı Türk Telekom Arena'nın projesini çizen Mete Arat, Arena'nın çatısıyla ilgili yaşanan kriz hakkında çarpıcı açıklamalar yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Mimar Arat: Açılır-kapanır çatı rahmetli Canaydın'ın en büyük isteği idi

Galatasaray'ın stadı Türk Telekom Arena'nın projesini çizen Mete Arat, Arena'nın çatısıyla ilgili yaşanan kriz hakkında çarpıcı açıklamalar yaptı. Arat, konuyu sulandıran ve bilip bilmeden konuşan kişilerin işi çıkmaza soktuğunu söyledi.

Galatasaray'da yılan hikayesine dönen Türk Telekom Arena çatısı krizi sıcaklığını korurken stadın projesini çizen mimar Mete Arat, sporx.com'dan Görkem Çoksezen'e özel açıklamalar yaptı. Açılır-kapanır çatının monte edilmemesi durumunda devlet ile karşı karşıya gelen ve yüklü bir tazminat ödemek durumunda kalma tehlikesi yaşayan sarı-kırmızılılarda, çatının montajının teknik olarak mümkün olmadığı iddialarına yanıt veren Arat, bu konuda bilip bilmeyen herkesin yorum yapmasından duyduğu sıkıntıyı dile getirdi.

"STAT ÇATIYI TAŞIYACAK ŞEKİLDE YAPILDI"

TT Arena projesinin mimarı Arat, mevcut yapının çatıyı taşıyamayacağı iddialarını yalanladı. Arat, "Stadın konstrüksiyonu projenin başından sonuna kadar bütün detayları ile açılır-kapanır çatıyı taşıyacak şekilde yapıldı. Temelinden çatı ana taşıyıcısına kadar. Her şey planlandı ve uygulandı. Çatının montajı için özel ek çatı planlaması ve ihaleden sonra seçtiğimiz konsorsiyum, bu problemi enteresan bir teklifle çözdü." ifadelerini kullanarak, açılır-kapanır çatının montajının zamanında teknik olarak planlanmış olduğunu belirtti.

Arat, bu çatı meselesinde yönetim içindeki bazı kimselerin çözüme muhalefet ettiğini fakat başkan Ünal Aysal'ın ise bu konuda objektif bir tutum sergilediğinin altını çizdi. Arat, şöyle devam etti:

"Yeni Galatasaray yönetiminin içindeki bazı kimseler açılır-kapanır çatının teknik bakımdan risk taşıdığından çekinmiş olabilirler. Bu bakımdan çözüme müthiş bir muhalefet oluşturulmaya çalışılıyor. Sayın başkan gördüğüme göre çok objektif bir tutumda."

MALİYETTEN Mİ ÇEKİNİLİYOR?

Galatasaray yönetiminin bu konunun çözümünde yavaş ve isteksiz davranması belirli spekülasyonlar doğuruyor. Çatının Galatasaray kulübüne vereceği maddi külfet ve sezon içinde maçların yarım kalması gibi engellerden söz edilirken, konunun aslında bu kadar çetrefilli olmadığı ve uygun belirlenecek bir tarihte bu montajın yapımına başlanabileceği öğrenildi.

Çatı montajı 20 milyon TL kadar bir bedele mal olacak. Montaja karar verildiği anda, gerekli malzemelerin temin süresi 4-5 ayılık süreyi kapsıyor. Montajın tamamının ise 8 ila 9 ay arasında bir süreyi ihtiva etmesi tahmin ediliyor.

Liglerin bitiş süresi olan 18 Mayıs'ta çalışmalara başlanması durumunda, makinalar ile yapılacak işler liglerin başlama tarihinden önce tamamlanacak. Ondan sonraki süreçte yapılacak işlemler maçların oynanmasını etkilemeyecek.

"CANAYDIN'IN İSTEĞİYDİ"

Projenin yarım kalması konusundaki üzüntüsünü dile getiren TT Arena projesinin mimarı Arat, "Açılır-kapanır çatı bilhassa rahmetli Özhan Canaydın'ın en büyük isteği idi. Biz de projeyi bu hedefe odaklanarak dizayn ettik." diyerek şöyle devam etti:

"Yoksa daha hafif ve narin bir çözüme giderdik. Şimdi çatı yapılmayınca konsept yarım kaldı. Beni üzen, bilen bilmeyen herkes bu konular üstüne fikirler yürütüp ortaya asılsız teoriler atıyorlar. Mesela maç esnasında çatı kapalı kalamazmış gibi... Böyle bir şey yok. Ben defalarca Schalke'nin stadında kapalı çatı altında maç seyrettim."

ALTTAN ISITMA KONUSU

Arat son olarak alttan ısıtma sistemlerinin dünyanın hiçbir yerinde aniden bastıran karı eritemeyeceğini söyleyerek, çatının gerekliliğini bir kez daha vurguladı. TT Arena'nın mimarı Arat, şu şekilde konuştu:

"Alttan ısıtma sistemi dünyanın hiçbir yerinde aniden gelen karı eritemez. Biz bu sistemi Almanya'da da uyguladık bilerek söylüyorum. Ancak kar çok zaman uzun müddet, bir hafta bazen bir ay kalabilir ve saha buz tuttuğundan hiç oynanamaz hale gelebilir. İşte ısıtma sistemi sayesinde saha ve çimenler kardan arındırılmış olur."

BAKAN KILIÇ UYARDI

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, geçtiğimiz günlerde Galatasaray'ı TOKİ ile yapılan anlaşma gereği üstlendiği yükümlülüğü yerine getirmesi konusunda uyardı.

Galatasaray'ın mevcut yönetiminin Türk Telekom Arena'nın çatısının şu anda kapatılmasını gereksiz gördüğünü ve yapmak istemediğini bildiğini söyleyen Bakan Kılıç, "Baskı yapsak camiada yanlış anlaşılacak diye endişe ediyoruz. TT Arena, üzeri kapanacak şekilde inşaa edildi. Ancak bu işlem hala gerçekleşmedi. Galatasaray, stadın çatısını kapatmazsa bunun maddi yükümlülüğünü devlete ödemek zorunda. Stadyumun üstünün kapanmasından, loca gelirleri, reklam gelirleri, sponsorluk gelirleri gibi bir çok konuda Galatasaray ile ihtilafliyiz." diyerek sarı-kırmızılılara aba altından sopa gösterdi.

ÇATIYI TOKİ YAPACAKTI AMA...

Yapılan anlaşmalar gereği Galatasaray’ın yeni stada tek kuruş harcaması zorunluluğu yoktu. Ancak stadın çatısını yapmayı kulüp üstlendi. TOKİ’nin çatıya ayırdığı kaynak, kulübün isteğiyle stadın bir an önce açılması için başka işlere harcanmıştı.

9 Ağustos 2010 tarihinde imzalanan sözleşmenin 5. maddesinde belirtilen ve stadyuma yapılacak çelik açılır kapanır çatı sistemi adıyla başlayan cümleler var. Protokolün imza tarihine göre 2 yıl içinde bu sistemin kurulması gerekiyor. Galatasaray bu 2 yıllık sürede sistemi kurmadığı için devlet ile mahkemelik oldu. Çatının yapılmaması ile ilgili sorunların önümüzdeki süreçte nasıl bir boyut kazanacağı merakla bekleniyor.
CİHAN

Yorumlar