Milli karateciler Türk zekâ sporu 'mangala' oynuyor

Şubat ayında Portekiz’de yapılacak 41. Avrupa Ümit ve Gençler Şampiyonası, 21 Yaşaltı Kupası için hazırlıklarını sürdüren milli karateciler, mücadele sporu ile zekâ sporunu birleştirdi.

Google Haberlere Abone ol
Milli karateciler Türk zekâ sporu 'mangala' oynuyor

Şubat ayında Portekiz’de yapılacak 41. Avrupa Ümit ve Gençler Şampiyonası, 21 Yaşaltı Kupası için hazırlıklarını sürdüren milli karateciler, mücadele sporu ile zekâ sporunu birleştirdi. Milli karateciler, İstanbul’daki kampta idmanlardan arta kalan zamanlarda, 4 bin yıllık Türk zekâ sporu “mangala” oynuyor.

41. Avrupa Ümit ve Gençler Karate Şampiyonası, 21 Yaş Altı Kupası için hazırlıklarını sürdüren milliler, 4 bin yıllık bir geçmişe sahip olan Türk zekâ sporu mangala ile tanıştı. Antrenörler Yıldız Aras, Emel Sınırcı, Necip Kaplan, Hasan Kılıç ve Timur Doğan yönetiminde 15 sporcu ile İstanbul Burhan Felek Spor Kompleksi’nde kamp çalışmalarını sürdüren Genç Bayanlar Milli Takım Teknik Direktörü Ercan İnce, "Tecrübeli teknik kadromuz ile birlikte çalışmalar güzel bir şekilde devam ediyor. Portekiz’de zirve mücadelesi vereceğiz." dedi.

Bayan Ümit Genç Karate Milli Takım sporcuları Avrupa Şampiyonası hazırlık kampında boş vakitlerinde Mangala oynuyor. Milli takım sporcuları, İstanbul’da sürdürdükleri hazırlık kampında boş vakitlerini, en eski zekâ ve strateji oyunu olarak gösterilen mangala oynayarak değerlendiriyor.

Tarihi zekâ ve strateji oyunu mangalanın Türkiye temsilcisi Serdar Asaf Ceyhan, milli takım kampını ziyaret ederek, sporculara ve teknik heyete toplam 20 adet mangala oyun seti hediye etti. Ceyhan, millilere, oyunun kurallarını ve oynanış şeklini anlattı. Oyunu kısa sürede kavrayan ve çok sevdiklerini dile getiren sporcular ve antrenörleri, günümüz sporcularının ve takımların başarılarında zekâ, taktik ve stratejinin çok önemli olduğunu, beyin sporu olarak nitelenen satranç, mangala gibi oyunların, karate gibi ağır bedensel güç gerektiren oyunlara katkı sağlayacağını vurguladı.

Mangala Türk Zekâ ve Strateji Oyunu iki kişi ile oynanıyor. Mangala Oyunu Milli Eğitim Bakanlığı tarafından zekâ oyunları seçmeli ders müfredatında yer alıyor. Ayrıca 81 ilde bulunan Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Gençlik Merkezleri'nde de Mangala Türk zekâ ve strateji oyunu oynanıyor.
CİHAN

Yorumlar