Mardin'de merdiven koşusu yapıldı

Mardin'de ilki yapılan Uluslararası Mardiven Koşusu ilgi gördü. 270 sporcunun katıldığı yarışmaya, 10 ülkeden yaklaşık 20 sporcu geldi.

Google Haberlere Abone ol
Mardin'de merdiven koşusu yapıldı

Mardin'de ilki yapılan Uluslararası Mardiven Koşusu ilgi gördü. 270 sporcunun katıldığı yarışmaya, 10 ülkeden yaklaşık 20 sporcu geldi.

700 yıllık tarihi Kasimiye Medresesi'nde toplanan sporcular, Mardin Valisi Dr. Ahmet Cengiz’in startı ile yarışmaya başladı. 950 rakımlı Kasimiye Medresesi'nden başlayan koşu, bin 130 rakımlı Zinciriye Medresesi'nde son buldu. 3 bin 200 metrelik parkur üzerindeki 410 basamaklı tarihi merdivenlerden koşan sporcular, oldukça zorlandı.

Yarışma sonunda erkeklerde birinciliği milli atlet Muzaffer Bayram, ikinciliği İtalya’dan Jamel Chatbi, üçüncülüğü ise Faslı atlet Yusuf Kamalı kazandı. Bayanlar kategorisinde birinciliği milli atlet Burcu Büyükgezen, ikinciliği Dudu Polat, üçüncülüğü Etiypoya’dan Helen Bekele Tola elde etti. Dünyada ilk defa merdiven koşusunu Mardin’de gerçekleştirdiklerini belirten Mardin Valisi Dr. Ahmet Cengiz, 7 bin yıllık Mardin’i dünyaya tanıtmaktan dolayı mutlu olduklarını belirtti.

Vali Ahmet Cengiz, ”İyi bir organizasyon oldu. Sadece ülkemizde değil dünyada ilk defa böyle bir konsepte bir yarışma oldu. Dağ koşusu konsepinde ama şehirde Mardin merdivenlerinde yapılan koşudur. Tarihi Mardin, merdivenleri ile meşhurdur. Çok sayıda merdiven vardır. Mardin’in tanıtımı için merdivenleri kullanmayı amaçladık. Hava da çok güzeldir. Yarışmaya müsait bir hava oldu. Hafta sonu olması nedeniyle yurt dışından gelen konuklarımız vardır. Onlar için de güzel oldu. Önümüzdeki yıllarda yarışmanın geleneksel olması için çalışacağız.” dedi

MARDİVEN ADININ KAYNAĞI

Bu yıl ilk defa böyle bir yarışma düzenlediklerini belirten Mardin Gençlik ve spor İl Müdürü Musata Kuzu, Mardiven adını Mardin ve merdiven isminin birleşmesinden oluşturduklarını söyledi. Kuzu, ”Yarışmaya 270 tane bay ve bayan sporcu katılıyor. Fas, İtalya, Etiyopya ve Avusturya’dan sporcular katıldı.” diye konuştu.

Yarışmada bayanlarda birinci olan milli atlet Burcu Büyükgezen, Mardin’i daha önce hiç görmediğini ifade etti. Büyükgezen, "Bu yarışmada Mardin’in tarih kokan sokakları ile tanıştım. Bu yarışmada birinci oldum. Mardin’i sadece televizyonlarda görüyorduk. Buraya gelerek hem görme imkanı sağlandı. Hem de yarıştık. Bu yarışmalar Türkiye'nin tanıtımına büyük katkı sağlıyor.” şeklinde konuştu.

Milli atlet Muzaffer Bayram, organizasyonun çok güzel olduğunu, uluslararası yarışmaya yakışan bir müsabaka olduğunu dile getirdi.

Yarışmada dereceye giren sporcular, Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törenle ödüllerini Mardin Valisi Dr. Ahmet Cengiz'den aldı. Geleneksel hale getirilmesi düşünülen 1. Uluslararası Mardiven Koşusu birincilerine 5 cumhuriyet, ikincilere 3, üçüncülere 2, dördüncülere 1 tam bir yarım, diğerlerine de birer cumhuriyet altını verildi. CİHAN

Yorumlar