Letonya'da "yaşlısın" dediler, Türkiye'de tarihe geçti

- Letonya'da yaşının büyük olduğu gerekçesiyle milli takımdan çıkarılan Lasma Liepa (27), Türkiye'yi kanoda ilk kez olimpiyatlara taşıdı - Türkiye Kano Federasyonu Başkanı Sami Mengütay: "Lasma 27 yaşında. Ülkesinde 'yaşlandın, milli takımda sana ihtiyaç yok' denilen bir sporcuydu ama biz değerlendirdik" - "Devşirme olunca zannediliyor ki çok para vererek alıyoruz, bizim sporcularımızın önünü kesiyoruz" - "Antrenman şartlarının olimpik anlamda devam ettirilebileceği bir kanal parkur tesisimiz bile yok"

Google Haberlere Abone ol
Letonya'da "yaşlısın" dediler, Türkiye'de tarihe geçti

ANKARA (AA) - MUSA SAMUR - Letonya'da yaşının büyük olması gerekçesiyle milli takımdan çıkarılan 27 yaşındaki Lasma Liepa, Türkiye'yi tarihinde ilk kez kano branşında olimpiyatlara taşıdı.

Türkiye Kano Federasyonu Başkanı Sami Mengütay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Brezilya'nın başkenti Rio'da yapılacak Yaz Olimpiyat Oyunları'nda kadınlar K1 200 metrede Türkiye adına yarışacak Lasma'nın ülkesi Letonya'da yaşının büyük olması nedeniyle milli takımdan çıkarıldığını belirterek, "Lasma 27 yaşında. Kendi ülkesinde 'artık yaşlandın, milli takımda sana ihtiyaç yok' denilen bir sporcuydu ama biz değerlendirdik." dedi.

Üst seviyede bir sporcu olmamasına ve uluslararası başarılarının bulunmamasına karşın Lasma'ya iyi şartlarda antrenman ortamı sağladıklarını ve başarının geldiğini dile getiren Mengütay, "Bir de kadın sporcu olması önemliydi. Bizde bir model olması anlamında da kadınlara örnek olacağını düşündük." diye konuştu.

Gerekli izinleri aldıktan sonra Lasma'nın Türk Milli Takımı'yla antrenmanlara başladığını ifade eden Mengütay, "Letonya Federasyonu yetkilileri çok şaşırdı. Bizi tebrik ettiler. İyi bir ortam, iyi imkanlar sağlanırsa sporcularının başarılı olabileceğini o da ispat etmiş oldu. Şartlar daha iyi olsa belki bir değil 3-4 sporcuyla katılma şansımız da olurdu. Kendi sporcularımızla da katılma imkanımız olurdu." ifadelerini kullandı.


- "Baktılar ki papuç pahalı..."


Letonya'nın kanoda bugüne kadar kadınlarda olimpiyatlara katılamadığını vurgulayan Sami Mengütay, şöyle devam etti:

"Letonya'nın ilk defa bir kadın sporcusu kanoda olimpiyatlara katılacaktı. Biz transfer ettik başarılı oldu ve olimpiyatlara gidiyor. Lasma'nın, uluslararası başarısı yoktu. Devşirme olunca zannediliyor ki çok para vererek alıyoruz, bizim sporcularımızın önünü kesiyoruz. Kesinlikle büyük paralar vererek transfer yapmadık. Sadece antrenman şartlarını ve zaruri ihtiyaçlarını karşıladık. Kano yeni bir spor, Türkiye'de modele ihtiyaç vardı. Sporcularımızda zaman içinde biraz erozyon da gördük. 'Biz tekiz nasıl olsa müsabakalara götürecekler' diye bir gevşeme oluyordu. Bunu da aşmak için bu transferleri gerçekleştirdik. Baktılar ki pabuç pahalı, onlar da ciddi çalışıyorlar artık."

Kanoda olimpiyatlara katılmanın çok zor olduğuna ve 102 ülkenin mücadele ettiği Dünya Şampiyonası'nda ilk 8 sporcu arasına girilmesi durumunda ancak kota alınabildiğine dikkati çeken Mengütay, "Lasma bunu başardı. Türk spor tarihinde kanoda ilk defa olimpiyatta yarışacağız. Hedef iyi bir derece elde etmek." diye konuştu.


- "Bir kanal parkur tesisimiz bile yok"


Lasma'nın olimpiyatlarda mücadele edecek olmasının kanonun Türkiye'de tanınırlığını da artıracağını ifade eden Mengütay, sözlerini şöyle tamamladı:

"Olimpiyatlarda en çok madalya veren branşlardan biriyiz, 48 madalya veriliyor. Kürekle madalya sayısı 100'e yaklaşıyor. Üzülerek şunu ifade etmek isterim. Birçok spor tesisi yapılmasına rağmen, bizim, antrenman şartlarının olimpik anlamda devam ettirilebileceği bir kanal parkurumuz bile yok. Kürekte 24 yıl sonra gelen bir başarı söz konusu, tesis sıkıntısının da bunda etkisi var. Otomatik start sistemli bir kanal parkuru, hem kürek hem kano için son derece önemli. Zaman zaman yurt dışındaki parkurlarda milli takımlarımıza antrenman yaptırıyoruz. Ülkemizde bir tesisin olması olimpik sporcu yetiştirme yolunda çok büyük mesafe kat etmemizi sağlayacaktır."

Yorumlar