Krampon seçiminde dikkat edilmesi gerekenler

Geçmişten günümüze bakıldığında, sporcunun ve sporcu sağlığının öneminin giderek arttığını görebiliriz. Birbiri ile paralel olarak gelişen bu iki konunun...

Google Haberlere Abone ol
Krampon seçiminde dikkat edilmesi gerekenler

Geçmişten günümüze bakıldığında, sporcunun ve sporcu sağlığının öneminin giderek arttığını görebiliriz. Birbiri ile paralel olarak gelişen bu iki konunun futbola yansıması olarak da krampon gelişimini inceleyebiliriz. Şüphesiz futbolcular için en önemli malzeme krampondur. Vücut ağırlığının 7 ile 10 katı arasında ağırlık futbolcunun ayaklarında toplanır ve futbolcunun performansı da ayaklarına bağlıdır. Gerek sponsor firmalar, gerekse spor endüstrisinin gelişimi sayesinde futbolcuların özelliklerine, oynadıkları mevkilere ve sahanın durumuna göre farklı farklı kramponlar geliştirilmiş, performansın yanı sıra geliştirilen bu kramponlar sayesinde sporcu sağlığında da büyük bir ilerleme kaydedilmiştir.

Krampon seçiminin önemi futbol oynayacak kişiler için büyük bir öneme sahiptir. Genellikle ünlü futbolcuların ayağında görülen havalı kramponlar şekillerine göre alınmaktadır fakat sağlık açısından düşünüldüğü zaman bu kramponun şekline göre değil, kişisel özelliklere göre alınması gerekmektedir. Örneğin Christiano Ronaldo’nun ayağında gördüğünüz Nike krampon, sizin özelliklerinize ve oynayacağınız zemine göre olmayabilir. Gerek ayakkabı ağırlığı, gerek tabanın türü, gerekse çivilerinin konumları futbolcunun performans ve sağlığını doğrudan etkiler. Öncelikle krampon alacak kişinin iki soruya cevap vermesi gerekmektedir. İlk olarak futbol oynanacak zemin, ikinci olaraksa futbolcunun mevkisi bu belirlemelerde baş role sahiptir. Bu cevapların belirlenmesinden sonra ise, kramponu iki kısıma ayırıp krampon seçimimize devam edelim. Kramponumuzun sahaya temas eden bölümü “dış taban”, topa vurduğumuz bölümü ise “üst yüzey” olarak geçmektedir. Bu iki bölümü, ayrı ayrı incelenip, sporcunun ona göre bir ayakkabı seçmesi gerekmektedir. 

Dış taban seçimi ile işe başlayacak olursak, 5 farklı tipte dış taban bulunmaktadır. Eğer sert ve kuru zeminde futbol oynayacaksanız, kalıplı kramponu kullanmalısınız. Kuru zeminde mükemmele yakın tutuş sağlayacak olan bu kramponlar, hareket kabiliyetinizi arttırıp aynı zamanda zeminden kaynaklanabilecek olan sağlık sorunlarını minimuma indirecektir. Bunun yanı sıra, hava koşullarının belli olmadığı, ve bu nedenden dolayı sık sık değişen zeminlerde futbol oynayacaksanız eğer, çivili krampon tabanı aradığınız taban olabilir. Çivilerinin konumu da değiştirilebilen bu kramponlar, sahanın ziflenme durumuna göre de uyum sağlayabillir, çivilerin yerini değiştirerek mevcut duruma kramponlarınızı hazırlayabilirsiniz. Bunların yanında da, günümüzde yaygınlaşmaya başlayan suni çim zeminler ve donmuş sahalar için suni çim krampon tabanını, bunun yanı sıra sert yüzeylerde kullanmak için çim krampon tabanını ve son olarakta eğer salon futbolu oynayacaksanız salon futbol ayakkabısını kullanmalısınız.

Taban seçimine ek olarak, krampon seçiminde diğer önemli etken ise kramponun üst yüzey türüdür. Deri türü ve kesim türü kramponun üst yüzey seçiminde etkili olan iki etkendir. Deri seçimi daha çok kullanıcı rahatlığını, kesim türü ise oyun tarzınızı doğrudan etkiler. Örneğin yüksek kesim krampon oyun sırasında bilekte oluşan baskıyı azaltırken, orta kesim ayakkabılar bileğin etkinliğini arttırır. Bunun yanı sıra düşük kesimli kramponlar da diğerlerine oranla daha hafif olmakla beraber manevra kabiliyetini ve oyuncu hızını arttırır. Unutmayın kendinizi ne kadar rahat ve güvende hissederseniz performansınız da bir o kadar yükselecektir. Siz de sağlığınız ve cüzdanınız için en uygun krampon çeşitlerini ayakkabıdunyasi.com.tr aracılığıyla bulabilirsiniz.
 

Yorumlar