Kırkpınar'ın dijital arşivi hazır

- Edirne Belediyesi Kültür ve Sanat Danışmanı Bilar: "Bundan sonra Kırkpınar, geleceğe daha güvenli bir şekilde saklanmış olacak"

Google Haberlere Abone ol
Kırkpınar'ın dijital arşivi hazır


EDİRNE (AA) - SALİH BARAN - Edirne Belediyesi Bilgi ve Dokümantasyon Merkezi tarafından oluşturulan dijital arşiv sayesinde Kırkpınar Yağlı Güreşleri ile ilgili net bilgilere erişim imkanına kavuşuldu.

Edirne Belediyesi Kültür ve Sanat Danışmanı Ender Bilar başkanlığındaki ekip tarafından 2 yıl önce başlanan projede elde edilen bilgiler, hem kaynaklarından hem de çeşitli alanlardan sorgulanarak teyitli olarak arşivlendi.

Altı buçuk asrı geçkin tarihiyle olimpiyatların ardından en uzun süredir gerçekleştirilen spor organizasyonu olarak nitelenen Kırkpınar'la ilgili fotoğraf, haber, Osmanlıca metinler, sonuçlar, biyografilerin yer aldığı ve 'edirnekirkpinar.com' internet sayfasından erişime açılan arşiv, güreşin geçmişine de ışık tutuyor.

Ender Bilar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'ın talimatıyla başladıkları projeyi tamamlamanın haklı gururunun yaşandığını söyledi.

Kırkpınar'ın başladığı 1361 yılından bu yana yağlı güreşe ait tüm bilgi ve belgeleri toplamaya devam ettiklerini anlatan Bilar, şunları kaydetti:

"1361 yılından bugüne kadarki tüm sözlü, yazılı, görsel belgeler toplanmaya başlandı. Topladığımız tüm belgeleri de dijital ortama atarak bir veri tabanı oluşturduk. Bundan sonra Kırkpınar, geleceğe daha güvenli bir şekilde saklanmış olacak. Bilgi teknolojilerinden de yararlanarak 'edirnekirkpinar.com' internet sitesi üzerinden beş dilde oluşturduğumuz veri tabanı, tüm dünya ile buluşmuş oluyor."

Projenin almanak şeklinde iki cilt halinde baskılı hale getirileceğini de kaydeden Bilar, "Bugüne kadar 100 bine yakın belgeye erişildi. Osmanlı döneminde yayımlanmış Kırkpınar ile ilgili tüm gazeteler, sisteme eklenmiş durumda. Sisteme girildiğinde güreşçilerle ilgili tüm bilgilere de rahatlıkla erişilebiliyor." ifadelerini kullandı.



Yorumlar