Kırkpınar'a babaları ve amcalarıyla hazırlanıyorlar

- Antalya'nın Serik ilçesinde yaşayan ve Kırkpınar'da çeşitli boylarda güreşecek olan küçük pehlivanlar, hazırlıklarını babaları ve amcalarıyla sürdürüyor - Serik Belediyesi Güreş Koordinatörü Teker: - "Çocuklarımız inşallah bu yılki Kırkpınar yağlı güreşlerinde olacaklar. Bunlar birinci olmaya aday çocuklar" - Serik Belediyesi Güreş Antrenörü Demir: - "Çocuk, müsabakada bir oyuna geçerken babası da onunla eziliyor, büzülüyor, eğiliyor. Çok güzel bir duygu"

Google Haberlere Abone ol
Kırkpınar'a babaları ve amcalarıyla hazırlanıyorlar

ANTALYA (AA) - SİNAN ÖZMÜŞ/SERVET TÜMER - "Pehlivanlar diyarı" olarak anılan Serik ilçesinde, bu yılki Kırkpınar yağlı güreşlerine katılacak küçük pehlivanlar, babaları ve amcalarıyla güreşerek, onlardan taktikler öğreniyor.

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından aile içi dayanışma ve takım ruhunu yaşatabilmek amacıyla gerçekleştirilen "Ailemle Spor Yapıyorum Projesi" kapsamında Serik ilçesinde "Babalar ve oğulları Kırkpınar'a hazırlanıyor" yağlı güreş etkinliği düzenlendi.

Serik 100. Yıl Spor Tesisleri'nde düzenlenen etkinlikte, Kırkpınar'da güreşen babalardan Hasan Almaz oğlu Ramazan ile Kemal Eser oğlu Atahan, Turan Durmaz oğlu Cenker, Ferit Çilenker oğulları Celal ve Ramazan, Hüseyin Demir oğlu Seyit, Yusuf Durmaz yeğeni Osman Kan, Bekir Seçim yeğeni Eyüp Kozan, Ayhan Dursun yeğeni Murselin Mecek, Kürşat Mert yeğeni Ali Kan ve Hasan Karabacak kardeşi Furkan Karabacak ile er meydanına çıktı.

Babalar ve amcalar, çocuklarına ve yeğenlerine yapılacak hamleler ve oyunlarla ilgili bilgilerini aktarırken, güreşler eğlenceli görüntülere sahne oldu.


- "Çocuklarımızı en iyi şekilde hazırlıyoruz"


Serik Belediyesi Güreş Koordinatörü Hasan Teker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçenin turizmi ve tarımıyla ön plana çıkmasına karşın, güreşseverler arasında "Pehlivanlar diyarı" olarak anıldığını belirtti.

Ata sporu güreşe en çok sahip çıkan ilçelerden birinin Serik olduğunu anlatan Teker, "Bütün güreş yapmış babaların, birer tane miras bıraktıkları evlatları var. Ben de eski bir güreşçiyim. Kırkpınar'da güreşler yaptık. Burada çocuklarımızı en iyi şekilde hazırlıyoruz. Çocuklarımız inşallah bu yılki Kırkpınar yağlı güreşlerinde olacaklar. Bunlar birinci olmaya aday çocuklar." dedi.

Teker, babaların yağlı güreşe çok hevesli ve meraklı olduğunu, bu nedenle çocuklarına da çok büyük destek olduklarını anlatarak, babaların oğullarını Türkiye'nin her yerinde yapılan yağlı güreşlere götürdüklerini söyledi.

Babalarının desteğini alan çocukların da minikten başlayarak başpehlivanlığa kadar çıktıklarını vurgulayan Teker, "Biz de öyle başladık. Ancak şu an babalar çocuklarına, bizim zamanımızdakinden daha iyi imkanlar sağlıyorlar." diye konuştu.


- "Güreş, tutkulu ve heyecanlı bir spor"


Serik Belediyesi Güreş Antrenörü Hüseyin Demir ise 22-24 Temmuz tarihlerinde yapılacak 655. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne hazırlandıklarını, minik güreşçilerin orada başarılı olacaklarına inandığını dile getirdi.

Babalar ve amcaların, yıllar sonra tekrar kispet giyerek bir alt nesle güreş öğretmesinin güzel bir şey olduğunu vurgulayan Demir, "Onlar da belli bir zaman sonra kendi çocuklarına öğretecekler. Çünkü bu bilgi birikimleri bizde kalırsa olmaz. Nesilden nesle aktarmak zorundayız. Her nesil kendi evlatlarına öğretecek." diye konuştu.

Demir, geçtiğimiz günlerde Antalya'nın Kumluca ilçesindeki yapılan güreşlerde, Kırkpınar başpehlivanlarından Mehmet Yeşil Yeşil'in babasının güreş sırasında kalp krizinden öldüğünü anımsatarak, "Güreş, tutkulu ve heyecanlı bir spor. Biz de aynı heyecanı yaşıyoruz. Çocuk, müsabakada bir oyuna geçerken babası da onunla eziliyor, büzülüyor, eğiliyor. Çok güzel bir duygu." ifadelerini kullandı.


- "Yağlı güreş, Serik bölgesinde ayrı bir hastalık"


Oğluyla güreşen eski güreşçilerden Hasan Almaz da Kırkpınar'da başaltına kadar yükseldiğini anlatarak, şu anda da yağlı güreş hakemliği yaptığını belirtti.

Yağlı güreşin içten gelen bir heves olduğunun aktaran Almaz, "Güreşte, çocuğumuz olmasa da yeğenimiz, arkadaşımızın çocuğu varsa da seviniyoruz. Altyapıdan gelen çocuklarımıza bir şey gösterebilirsek ne mutlu bize. Yağlı güreş, Serik bölgesinde ayrı bir hastalık, ayrı bir hobi." değerlendirmesinde bulundu.

Teşvik güreşçisi oğlu Ramazan Almaz ise babasıyla güreştiği için şanslı olduğunu dile getirerek, "Kırkpınar'a gideceğim. Onun için babamdan eğitim alıyorum. Babam bana oyunları gösteriyor. Rakiplerime onları yapmaya çalışıyorum." şeklinde konuştu.


Yorumlar