Kilo vermek için başladı, Rio'da şampiyonluğu hedefliyor

- Fazla kilolarından kurtulmak için 2013'te judoya başlayan 35 yaşındaki görme engelli Mesme Taşbağ, kota aldığı 2016 Rio Paralimpik Oyunları'nda podyumun en üst basamağında olmayı amaçlıyor - Milli sporcu Mesme: "Rio'da Türk bayrağını dalgalandıracağım ve İstiklal Marşımızı tekrar okutacağım"

Google Haberlere Abone ol
Kilo vermek için başladı, Rio'da şampiyonluğu hedefliyor


KOCAELİ (AA) - KADİR YILDIZ - Forma girmek için 2013'te judoya başlayan 35 yaşındaki görme engelli milli sporcu doktor Mesme Taşbağ, kota aldığı 2016 Rio Paralimpik Oyunları'nda altın madalya kazanmak istiyor.

Mesme, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi Acil Servisi'nde doktor olduğunu anımsatarak, 2008'de Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olduğunu, ardından 5 yıl Iğdır'da görev yaptığını söyledi.

Iğdır'da judoya ilgi duyduğunu ve formda kalmak için bu sporu yapmaya başladığını ifade eden Mesme, bu süreçte keratokonus hastalığı nedeniyle yüzde 40 görme kaybı yaşadığını belirtti.

Antrenörlerinin sayesinde kısa zamanda önemli aşamalar kaydettiğini dile getiren Mesme, "Geçen yıl Güney Kore'de yapılan IBSA Dünya Oyunları'nda +70 kiloda dünya üçüncülüğüm var. 2015 Kasım'da Portekiz'deki Avrupa Şampiyonası'nda altın madalya kazandım. Dünya sıralamasındaki ilk 3 sporcuyu yenerek şampiyon oldum. Böylelikle Rio'ya kota aldım." diye konuştu.

Spora başlama hikayesinin ilginç olduğunu anlatan Mesme, 2016 Rio Paralimpik Oyunları'na en iyi şekilde hazırlandıklarını dile getirdi.

Mesme, oyunlara sürenin azaldığını ve son ayları iyi şekilde değerlendirmek istediklerini belirterek, zevkli bir hazırlık dönemi geçirdiklerini anlattı.

Sabahları uyandığında kendini paralimpik oyunlarına hazır hissettiğini vurgulayan Mesme, şunları söyledi:

"Şu anda bile aslında hayallerimi gerçekleştirmiş oldum. Avrupa Şampiyonası'nda İstiklal Marşı'nı okutmanın ne kadar gurur verici olduğunu öğrendim. Rio'da Türk bayrağını dalgalandıracağım ve İstiklal Marşımızı tekrar okutacağım. Doktorluk ve judo aslında birbirine benziyor. Judonun hekimliğime faydası oldu. Stresliydim ama judoya başladıktan sonra stresim gitti. Judo, karşıdakine saygı duymayı öğretiyor. 30 yaşından sonra bunları öğrendim, önceden bildiğimi zannediyordum ama judo bana çok şey kattı. Hep 'Gözümdeki bu rahatsızlık neden var?' diye sorardım, sebebi ülkeme altın madalya kazandırmakmış. Olimpiyattan sonra da yurt dışında psikiyatri eğitimi almayı planlıyorum. Özellikle spor psikolojisi üzerine, bu konuda ülkemizde eksiklikler olduğunu düşünüyorum. Bu şekilde de ülkeme fayda sağlamak istiyorum."

- "Hedefine ulaşacak"


Türkiye Görme Engelli Kadın Judo Milli Takımı Teknik Direktörü Şengül Demiral da Mesme'nin Türkiye'de sonradan kazanılan değerlerden biri olduğunu ifade etti.

Bilimsel yöntemlerle sporculara küçük yaşlarda ulaşılması halinde önceki olimpiyatlarda da madalya fırsatı yakalayabileceklerini dile getiren Demiral, "Mesme, zeki, çalışkan, disiplinli ve lider kişiliği var. B3 engelli durumunda olduğu için ona göre antrenman yöntemi uyguladık. Mesme, tekniğini yükseltti. Anında sorun çözebilme yeteneği var. O yüzden müsabakalarda iyi performans sergileyecek ve hedefine ulaşacak." diye konuştu.

Yorumlar