Katar'dan 2022 Dünya Kupası hazırlıkları

- Katar'ın ev sahipliğinde düzenlenecek 2022 FIFA Dünya Kupası'nın en iyi şekilde organize edilebilmesi amacıyla hazırlıklar tüm hızıyla devam ediyor - Hazırlıklar için görevli Proje ve Kültürel Miras Yüksek Komitesi, statlarda uygulamaya konulacak bazı tasarımlarla Katar kültürünü tanıtmayı amaçlıyor - Futbolseverlerin en çok endişelendiği problemler arasında yer alan statlardaki hava sıcaklığının, gelişmiş soğutma sistemiyle 26 dereceye düşürüleceği vurgulanıyor

Google Haberlere Abone ol
Katar'dan 2022 Dünya Kupası hazırlıkları

DOHA (AA) - AHMED YUSUF - Katar'ın ev sahipliğinde düzenlenecek 2022 FIFA Dünya Kupası hazırlıkları tüm hızıyla devam ediyor.

Orta Doğu'da ilk kez yapılacak 2022 FIFA Dünya Kupası'nın başlamasına 6 yıl bulunmasına rağmen organizasyonun sorunsuz bir şekilde geçmesi, misafirlerin en iyi şekilde ağırlanması ve statlar arası ulaşımın kolaylaştırılması amacıyla Katar Futbol Federasyonu tarafından hummalı çalışmalar yürütülüyor.

Hazırlıklar için görevli Proje ve Kültürel Miras Yüksek Komitesi, statlarda uygulamaya konulacak bazı tasarımlarla Katar kültürünü tanıtmayı amaçladıklarını belirtiyor.

Ulaşım kolaylığı, konfor, turnuvanın ardından kültürel mirasın tanıtımının hedeflendiği belirtilen çalışmalar kapsamında, Katar'a gelecek futbolseverlerin statlar arasında kısa mesafeler katederek gün içinde birden fazla canlı maç izleyebileceği ifade ediliyor.


- Statlar arası mesafe yakın olacak


Tüm statların yol ağıyla birbirine bağlanacağı organizasyonda, iki stat arası 56 kilometreyi bulan en uzun mesafenin araçla 1 saatte katedilebileceği, en yakın mesafenin ise 5,6 kilometreye kadar düştüğü vurgulanıyor.

Ulaşım için yapım aşamasında olan ve 2019 yılında tamamlanması planlanan metronun yanı sıra otobüs ve deniz taksilerinin kullanılacağı, stat yakınlarında ve çevre bölgelerde yeşil alan oluşturmak için 16 bin ağaç ekileceği bildiriliyor.

Karşılaşmaların Uluslararası Halife, El-Beyt, Katar Vakfı, El-Vekrah, Er-Reyyan, Luseyl, Ra's Ebu Abud ve Es-Sumame isimli 8 statta yapılacağı, bunların 5'inde inşaat çalışmalarının sürdüğü, diğerleri içinse inşaat hazırlıkları yapıldığı aktarılıyor.

İnşaat çalışmalarının tümünün 2020 yılında bitirilmesi planlanan bu statlardan 1976 yılında yapılan "Uluslararası Halife Stadı" dışındakiler sıfırdan inşa ediliyor.


- Tesislere 6,3 milyar dolar


Organizasyonun inşa sürecine ilişkin bilgi veren Proje ve Kültürel Miras Yüksek Komitesi Müdürü Hasan ez-Zevavi, Dünya Kupası için yapılan stat, antrenman sahaları ve tesislerin maliyetinin 6,3 milyar doları bulacağını söyledi.

Altı stadın seyirci kapasitesinin 40 bin, El-Beyt'in 60 bin, Luseyl'in ise 80 bin seyirci kapasiteli olmasının kararlaştırıldığını kaydeden El-Zevavi, turnuvanın ardından stadyumların çeşitli spor faaliyetleri için kullanılmasının planlandığını da ifade etti.


- Bazı statların tribünleri portatif olacak


Bazı stat tribünlerinin bir kısmı, sökülüp takılabilecek dizaynda yapılacak olması nedeniyle Dünya Kupası sonrasında gelişmekte olan ülkelere gönderilerek stat inşasında kullanılabilecek.

Ayrıca, misafirlerin ve yurt dışından gelen seyircilerin konaklaması amacıyla 90 bin oda inşa ediliyor. Hazırlıklar kapsamında, ziyaretçilere kış aylarında kamplarda çöl tatili imkanı sunmak amacıyla da çalışmalar yürütülüyor.

2014 yılında açılan Uluslararası Hamad Havalimanı'nın 2022 yılına kadar yapılacak genişletme çalışmalarıyla yıllık 50 milyon yolcu kapasitesine çıkarılması hedefleniyor.


- Statlarda sıcaklık 26 derece olacak


Katarlı yetkililer, futbolseverlerin en çok endişelendiği problemler arasında yer alan statlardaki hava sıcaklığının, gelişmiş soğutma sistemiyle 26 dereceye düşürüleceğinin de teminatını veriyor.

FIFA, geçen yıl, Katar'ın ev sahipliğinde düzenlenecek 2022 Dünya Kupası'nın 21 Kasım-18 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilmesine karar vermişti.

Yapılan yazılı açıklamada, 2022 Dünya Kupası'nın 28 gün sürmesinin planlandığı ve final maçının Katar'ın Ulusal Günü 18 Aralık'ta oynanacağı bildirilmişti.

Katar'daki hava sıcaklığını futbolcuların ve taraftarların sağlığı açısından tehdit oluşturacağı gerekçesiyle 2022 Dünya Kupası'nın haziran-temmuz aylarında düzenlenmesine karşı çıkılmıştı.

Yorumlar